Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Live: Δύσκολα βγαίνουν τα «κουκιά» για την ταυτότητα φύλου

Live: Δύσκολα βγαίνουν τα «κουκιά» για την ταυτότητα φύλου

Σε υψηλούς τόνους ολοκληρώνεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, με κόντρα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εν τω μεταξύ, φωτιά έχουν πάρει τα κομπιουτεράκια στα κυβερνητικά έδρανα, καθώς δύσκολα βγαίνει η πολυπόθητη πλειοψηφία των «151» για να περάσει το άρθρο 3 στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου. Δείτε την κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη αυτήν την ώρα.

Σε υψηλούς τόνους ολοκληρώνεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για την
ταυτότητα φύλου, με κόντρα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου
Μητσοτάκη. Εν τω μεταξύ, φωτιά έχουν πάρει τα κομπιουτεράκια στα
κυβερνητικά έδρανα, καθώς δύσκολα βγαίνει η πολυπόθητη πλειοψηφία των
«151» για να περάσει το άρθρο 3 στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου.

Δεν είναι μόνο βουλευτές των
ΑΝΕΛ που προτίθενται να καταψηφίσουν, αλλά και μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, στα «όχι» της ΝΔ, της Ένωσης Κεντρώων, του ΚΚΕ και της ΧΑ,
προστέθηκε λίγη ώρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία και το «παρών» των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σε αυτό το κλίμα, τα βλέμματα πλέον στρέφονται στους ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου να συμπληρώσουν μαζί με τους βουλευτές του Ποταμιού, το έλλειμμα στα «κουκιά» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής άρχισε στις 09:15 και στις 13:00 έχει προγραμματιστεί η ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει η Χρυσή Αυγή. Έως εκείνη την ώρα, πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει, ωστόσο προς το παρόν η αριθμητική «βγαίνει» δύσκολα.

Συγκεκριμένα, εκτός από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ αρνητικοί είναι: οι τέσσερις (4) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Γενιά, Γ.Μιχελογιαννάκης, Μ.Μπόλαρης και Δ.Γάκης (αν και βραδινές δηλώσεις του δείχνουν αλλαγή στάσης), οι 76 βουλευτές της ΝΔ, οι 16 βουλευτές της ΧΑ, οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ και οι επτά (7) βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.

Μόνο το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από συγκεκριμένους βουλευτές της επανεξέτασε τη στάση της και θα δηλώσει «παρών» στο επίμαχο άρθρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση προσπαθεί να διασώσει τα προσχήματα, αναζητώντας στήριξη από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ωστόσο και εκεί τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, καθώς από τους οκτώ (8) λίγοι είναι εκείνοι που αναμένεται να υπερψηφίσουν το άρθρο 3 στο οποίο περιλαμβάνεται η ρύθμιση για διόρθωση ταυτότητας φύλου στα 15 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι οι: Χάρης Θεοχάρης, Κατερίνα Μάρκου, Γιώργος Καρράς, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, Στάθης Παναγούλης, Νίκος Νικολόπουλος, Νίκος Μίχος και Δημήτρης Κουκούτσης. Εξ αυτών, περίπου τρείς ή τέσσερις έχουν το ιδεολογικό υπόβαθρο που ενδεχομένως οδηγήσει σε θετική ψήφο στο επίμαχο άρθρο.

Η εναλλακτική λύση για την κυβέρνηση είναι η τροποποίηση του άρθρου 3 -όπως ζητούν οι περισσότεροι- ή έστω το «σπάσιμό» του, ώστε να διασωθεί η βασική ρύθμιση για την ταυτότητα φύλου και να καταψηφιστεί μόνο το όριο ηλικίας. Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να είναι αποφασισμένος να αφήσει το άρθρο ως έχει, κάτι που φάνηκε και χθες, κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε επικοινωνιακό πόλεμο με την ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι εάν το άρθρο 3 δεν ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία τότε η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την ΝΔ ότι από τη μία προσπαθεί να φιλοτεχνήσει φιλελεύθερο προφίλ, από την άλλη όμως σύρεται στο δεξιό άκρο της που εκφράζεται από τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Απαντήσεις έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με την τοποθέτησή του στη Βουλή λίγο πριν από την ψηφοφορία.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στο στόχαστρο την Δημοκρατική Συμπαράταξη, τονίζοντας ότι τηρεί μια μάλλον περίεργη στάση, καθώς -σε αντίθεση με το Ποτάμι, όπως υπογραμμίζεται- φαίνεται να «ξεχνά» τις προοδευτικές καταβολές της, υιοθετώντας μια μικροπολιτική στάση που την οδηγεί σε καταψήφιση ή άρνηση ψήφου σε ένα νομοσχέδιο που αφορά ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι διεργασίες έως την ψηφοφορία θα είναι πυρετώδεις και μένει να φανεί εάν τελικά το άρθρο 3 θα περάσει αλώβητο από τις συμπληγάδες των πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ηλένα Κρητικού

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024