Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Hλεκτρονική άδεια διαμονής για τους αλλοδαπούς που ζουν στην Ελλάδα

Hλεκτρονική άδεια διαμονής για τους αλλοδαπούς που ζουν στην Ελλάδα

Τάξη στο ζήτημα των εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα βάζει η ηλεκτρονική άδεια διαμονής που παρουσίασε τη Δευτέρα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τάξη στο ζήτημα των εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα βάζει η ηλεκτρονική άδεια διαμονής που παρουσίασε τη Δευτέρα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η ηλεκτρονική άδεια διαμονής αποτελεί την «ταυτότητα» όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα είτε ως οικονομικοί μετανάστες είτε ως σύζυγοι Έλληνα είτε ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες είτε ως ομογενείς είτε ως μετανάστες δεύτερης γενιάς. Φέρει προσωπικά και βιομετρικά στοιχεία (φωτογραφία τύπου διαβατηρίου, δύο ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα και υπογραφή), καθώς και στοιχεία που προσδιορίζουν το καθεστώς διαμονής του κατόχου (είδος άδειας διαμονής και πρόσβαση στην αγορά εργασίας). Αντικαθιστά το αυτοκόλλητο που έμπαινε στα διαβατήρια.

Η ΕΕ εισήγαγε την υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικής άδειας διαμονής με γνώμονα τη βελτίωση της ασφάλειας, καθώς περιέχει όλα τα αναγκαία εχέγγυα έναντι πιθανών προσπαθειών παραποίησης ή απάτης, αλλά η Ελλάδα, που όφειλε να είχε ξεκινήσει την έκδοσή της το 2008 και να την είχε ολοκληρώσει το 2012, ξεκίνησε τις διαδικασίες αντικατάστασης των παλαιών αδειών μόλις τον Φεβρουάριο του 2017. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου 56.000 ηλεκτρονικές άδειες διαμονής και άλλες 43.000 είναι υπό έκδοση. Κάθε άδεια παλαιού τύπου που λήγει θα αντικαθίσταται από ηλεκτρονική, έως ότου εφοδιαστούν με αυτήν οι περισσότεροι από 600.000 οικονομικοί μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, συν οι υπόλοιπες κατηγορίες πολιτών τρίτων χωρών (όχι ΕΕ) που τη δικαιούνται.

«Η ηλεκτρονική άδεια βελτιώνει την κανονικότητα των μεταναστών και κατά συνέπεια την κανονικότητα των Ελλήνων» δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, παραδεχόμενος ότι το μέτρο αυτό για τους μετανάστες είχε μείνει πίσω λόγω της μεγάλης αύξησης των προσφυγικών ροών την τελευταία διετία. «Πολιτικά, η προσπάθεια του υπουργείου είναι να νομιμοποιηθούν όσο περισσότεροι μετανάστες πληρούν τις προϋποθέσεις» πρόσθεσε αναφερόμενος στους περίπου 100.000 με 150.000 αλλοδαπούς που ζουν παράνομα στην Ελλάδα, αν και πολλοί από αυτούς έχουν σταθερή εργασία επί χρόνια στη χώρα.

«Η ηλεκτρονική άδεια διαμονής δίνεται για εργασία ή επαγγελματικούς λόγους, π.χ. σε στελέχη εταιρειών, για ανθρωπιστικούς λόγους, για σπουδές, εθελοντική εργασία ή έρευνα, σε θύματα εμπορίας ανθρώπων, για οικογενειακή επανένωση, σε μετανάστες δεύτερης γενιάς, σε επενδυτές κ.ά.» δήλωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μπαλάφας.

Ο Ευάγγελος Σακκόπουλος, υπεύθυνος για την έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας, εξήγησε ότι έχει διάρκεια από ένα ως 10 έτη, αλλά η συνηθέστερη είναι από δύο ως πέντε έτη. «Τα κράτη-μέλη της ΕΕ βρίσκονται σε συνεργασία, ώστε να έχουν πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία των ηλεκτρονικών καρτών διαμονής, κατόπιν εξουσιοδότησης».

Ο ΓΓ Μετανάστευσης, Μιλτιάδης-Ηλίας Κλάπας, εξήγησε ότι η ηλεκτρονική άδεια διαμονής «διευκολύνει τους μετανάστες στις συναλλαγές τους με τις ελληνικές αρχές, π.χ. έκδοση ηλεκτρονικού παράβολου, και τις υπηρεσίες μετανάστευσης». Πρόσθεσε ότι με την ηλεκτρονική άδεια διαμονής θα ψηφιοποιηθούν όλοι οι φάκελοι των αλλοδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα.

Τάνια Μποζανίνου

in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024