Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σημαία της ΕΕ γεμάτη υπογραφές αποχαιρετιστήριο δώρο στον Σόιμπλε

Σημαία της ΕΕ γεμάτη υπογραφές αποχαιρετιστήριο δώρο στον Σόιμπλε

Το Eurogroup αποχαιρέτισε τον Β.Σόιμπλε, τον κύριο πρωταγωνιστή σε όλα τις κρίσιμες συνεδρίασεις. Πολλοί υπουργοί πήραν το λόγο, ενώ του προσέφεραν ως αναμνηστικό δώρο μια σημαία της ΕΕ γεμάτη υπογραφές, με τον Ευ.Τσακαλώτο να γράφει -σιβυλλικά;- «τίποτα δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο». Με ένα Bordeaux του 2004 τον αποχαιρέτησε ο Λεμέρ. «Δεν μου είναι εύκολο που αποχωρώ, όμως οκτώ χρόνια είναι αρκετά» είπε ο Σόιμπλε.. Για το τελευταίο Eurogroup πριν αλλάξει με αβέβαιο τρόπο η ισορροπία στο εσωτερικό του, μιλούν αναλυτές.

Το Eurogroup αποχαιρέτισε τον 75χρονο γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε, ο οποίος μετά από 8 χρόνια αποχωρεί από τον υπουργικό θώκο, αναλαμβάνοντας καθήκοντα προέδρου στο γερμανικό κοινοβούλιο. Αποτελώντας τον κύριο πρωταγωνιστή σε όλα τα κρίσιμα Eurogroup κατά τη διάρκεια της κρίσης, κυρίως όταν κεντρικό θέμα ήταν η Ελλάδα, μεγάλο μέρος της σημερινής συνεδρίασης αφιερώθηκε, όπως ήταν φυσικό, σε αυτόν.

Πολλοί υπουργοί πήραν το λόγο για να μιλήσουν για αυτόν, τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της κρίσης, τον βαθύ φιλοευρωπαϊσμό του.

Του προσέφεραν δε ως αναμνηστικό δώρο τη σημαία της ΕΕ γεμάτη υπογραφές, με τον Ευ.Τσακαλώτο να γράφει -σιβυλλικά άραγε;- «τίποτα δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο». (Στη φωτογραφία υπογράφει στη σημαία ο Γ.Ντάισελμπλουμ).

Όπως είπε ο Γ.Ντάισελμπλουμε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εurogroup, πολλοί υπουργοί πήραν το λόγο προκειμένου να ευχαριστήσουν το Β.Σόιμπλε, αποτιμώντας τα οκτώ χρόνια που συμμετείχε στο Eurogroup.

Τον χαρακτήρισε «ισχυρό» συμμετέχοντα, καθώς συνέβαλε «ενεργά» στη δημιουργία της ευρωζώνης, αλλά και σε άλλα σημαντικά γεγονότα της ΕΕ, με σημαντικότερη την κρίση, κατά την οποία το ευρώ σχεδόν «κατέρρευσε».

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψη ότι η κυρίαρχη παρουσία του Β.Σόιμπλε δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα στην ευρωζώνη, αλλά έχει να κάνει με την «εμπειρία» και τη «σοφία» του. Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, ο Β.Σόιμπλε είχε οδηγό το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ΕΕ και της ευρωζώνης.

«Θα μας λείψει, η εμπειρία του, η σοφία του, η σκληρότητά του κάποιες φορές και σε εμένα προσωπικά ως φίλος» είπε ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, που αναμένεται επίσης να αποχωρήσει σύντομα από τον θώκο του.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Oικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «αμοιβαία συγκίνηση» κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, όπου οι υπουργοί εξέφρασαν την «ευγνωμοσύνη» τους για την «αποφασιστική» του δράση, τόσο σε επίπεδο συμβουλευτικό όσο και λειτουργικό.

Ο Π.Μοσκοβισί αναφέρθηκε σε συζητήσεις που ήταν συχνά «περίπλοκες» ή και υπήρχαν ακόμα και «διαφωνίες», ωστόσο η συνεργασία ήταν πάντα καλή.

«Υπήρξε σπουδαίος συνάδελφος για όλους εμάς, μας έδινε συμβουλές, πολλές φορές του τις είχαμε ζητήσει, κάποιες φορές όχι, όμως ήταν πάντα ευπρόσδεκτες» τόνισε. «Πρόκειται πραγματικά για έναν εκπληκτικό άνθρωπο» σημείωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, περιγράφοντας έναν «πανέξυπνο άνδρα, με τεράστιο κουράγιο και με υψηλή αίσθηση του χιούμορ».

«Θα υπάρξει το πριν και το μετά της εποχής Σόιμπλε» υπογράμμισε.

«Είτε συμφωνούσατε είτε διαφωνούσατε με τον Σόιμπλε ένα είναι βέβαιο: άφησε το αποτύπωμά του στο Eurogroup» δήλωσε ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος, που είναι πλέον ο παλαιότερος υπουργός Οικονομικών.

Ένα μπουκάλι κρασί από τον Λεμέρ

Μιλώντας στη γερμανική γλώσσα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ ευχαρίστησε τον «φίλο» του καθώς «διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στο Eurogroup, όπως επίσης έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη γαλλογερμανική φιλία».

Ο Λεμέρ χαιρέτισε «έναν σπουδαίο υπουργό Οικονομικών» και «έναν σπουδαίο Ευρωπαίο» και του προσέφερε ένα μπουκάλι κρασί Bordeaux του 2004.

«Νομίζω ότι θα μας λείψει λόγω της σοφίας του, επίσης σε πολιτικό επίπεδο και το γεγονός ότι, αν και αυτό δεν του αναγνωρίζεται συχνά, πάντοτε αναζητούσε τον συμβιβασμό», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Φαν Όφερτφελντ.

Ο ομόλογός του από τη Σλοβακία Πίτερ Κάζιμιρ έδωσε στον Σόιμπλε ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ όπου δέσποζε το πρόσωπο του Γερμανού υπουργού αντί των συνηθισμένων γεφυρών και αψιδωτών πυλών.

Σόιμπλε: Πρόκειται για ένα αρκετά καλό τέλος

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέλεξε να μην απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την κληρονομιά που αφήνει στο Eurogroup, ωστόσο μίλησε για θετικό απολογισμό επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι οι πολιτικές του βοήθησαν στο να μην καταρρεύσει το ευρώ όταν οι αγορές διατύπωναν αμφιβολίες.

«Πετύχαμε κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση (…). Καταφέραμε τα οκτώ χρόνια της κρίσης να κρατήσουμε σταθερό το ευρώ ενάντια σε πολλές προσδοκίες. Επομένως, όσον αφορά εμένα πρόκειται για ένα αρκετά καλό τέλος» τόνισε ο ίδιος.

«Δεν μου είναι εύκολο που αποχωρώ, όμως οκτώ χρόνια είναι αρκετά, είναι μια καλή στιγμή για να αναλάβω άλλα καθήκοντα» σημείωσε.

Για τέλος εποχής μιλούν αναλυτές

Η αποχώρηση Σόιμπλε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, συμπίπτει με την αποχώρηση του Γέρουν Ντάισελμπλουμ τον Ιανουάριο από τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό Eurogroup, το τελευταίο πριν αλλάξει με αβέβαιο τρόπο η ισορροπία στο εσωτερικό του», δήλωσε ο Μουιτάμπα Ραχμάν, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group με έδρα το Λονδίνο.

«Ο Σόιμπλε και ο Ντάισελμπλουμ ήταν αυταρχικές προσωπικότητες. Δεν είναι σαφές εάν ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο πρόεδρος του Eurogroup και o Μπρούνο λε Μερ θα είναι σε θέση να καλύψουν αυτό το κενό», τόνισε.

Ειδικότερα για τον κ. Σόιμπλε, το Bloomberg αναφέρει πως υπήρξε αρχιτέκτονας της λιτότητας που ενέπνευσε τον φόβο και τον σεβασμό χτίζοντας μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή για την Ελλάδα.

«Τώρα η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται στον σωστό δρόμο αν και η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στο ραδιοφωνικό δίκτυο, France Inter.

«Ο Σόιμπλε είχε μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας σε τηλεφωνική συνέντευξη με το Bloomberg. «Διέθετε σθένος, μεγάλη ευελιξία και ισχυρές απόψεις» ανέφερε ο κ.Στουρνάρας και υπογράμμισε ότι «οι πολύ καλές επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας έδωσαν στο Σόιμπλε έναν κυρίαρχο ρόλο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024