Ευρώπη προς Τουρκία: Να χαλαρώσει τα μέτρα που πήρε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος
Η «Επιτροπή της Βενετίας», ένα συμβουλευτικό σώμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάλεσε την Τουρκία να χαλαρώσει τα μέτρα που έχει θέσει σε ισχύ, στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης την οποία και κήρυξε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του και βάσει της οποίας έχουν συλληφθεί χιλιάδες άνθρωποι.
Η «Επιτροπή της Βενετίας», ένα συμβουλευτικό σώμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάλεσε την Τουρκία να χαλαρώσει τα μέτρα που έχει θέσει σε ισχύ, στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης την οποία και κήρυξε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και βάσει της οποίας έχουν συλληφθεί χιλιάδες άνθρωποι.
Επιπλέον, προέτρεψε την Άγκυρα να επιστρέψει την εξουσία στις περιφερειακές και τοπικές αρχές.
Το συμβουλευτικό αυτό όργανο αναγνώρισε σε μια έκθεση «την ανάγκη της λήψης ορισμένων εκτάκτων μέτρων από τις τουρκικές αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια επικίνδυνη ένοπλη συνωμοσία».
«Εντούτοις, οι τουρκικές αρχές ερμήνευσαν αυτές τις έκτακτες εξουσίες με υπερβολικό τρόπο» τονίζουν οι εμπειρογνώμονες, με τη γνωμάτευσή τους να μην έχει καμία νομική ισχύ.
Η «Επιτροπή της Βενετίας» συνέστησε στην Άγκυρα να ακυρώσει τους νόμους που προβλέπουν τον διορισμό δημάρχων, αντιδημάρχων και μελών τοπικών συμβουλίων χωρίς τη διεξαγωγή εκλογών, αναφερόμενη στις διατάξεις εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν από τις τουρκικές αρχές για να αντικαταστήσουν τους φιλοκούρδους πολιτικούς στο νοτιανατολικό τμήμα της χώρας.
Οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον κορυφαίο ευρωπαϊκό οργανισμό για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μετρά 47 κράτη μέλη, συνέστησαν να θέσει η Άγκυρα χρονικό όριο στην εφαρμογή των μέτρων του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και να εγγυηθεί τη δικαστική εποπτεία των αντιτρομοκρατικών μέτρων.
in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αποχαιρετισμός στη Μαίρη Θεοδωροπούλου
- Ένα εκατομμύριο γυναίκες χάνουν την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
- Φωτιά στο Σισμανόγλειο: Στην Ευελπίδων ο 76χρονος που συνελήφθη για εμπρησμό
- Το σπάνιο επίτευγμα από Μέσι και Εμπαπέ με διαφορά δύο ημερών: Έχει συμβεί τέσσερις φορές σε 60 χρόνια (pic, vids)
- Το Σάββατο 11 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσει η Γέφυρα Μανωλά
- Θεσαλονίκη: Τι λέει η Ryanair για το σπασμένο παράθυρο αεροσκάφους σε πτήση της
- Η επιδημία του Έμπολα στο Κονγκό εξακολουθεί να εξαπλώνεται «αόρατα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ
- Ενεργοποιείται μόνιμο πλαίσιο ενίσχυσης των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)































![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442