Ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο της ταυτότητας φύλου είναι αναμενόμενο: θα υπερψηφιστεί. Αναμενόμενη ήταν επίσης και η αντίδραση της συντηρητικής -στην πλειονότητά της- Ιεραρχίας της Εκκλησίας που ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Εντούτοις, μετά το νομοσχέδιο οι σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία και τους πολιτικούς δεν θα είναι όπως πριν.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο της ταυτότητας φύλου είναι αναμενόμενο: θα υπερψηφιστεί. Αναμενόμενη ήταν επίσης και η αντίδραση της συντηρητικής -στην πλειονότητά της- Ιεραρχίας της Εκκλησίας που ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Εντούτοις, μετά το νομοσχέδιο οι σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία και τους πολιτικούς δεν θα είναι όπως πριν.
Από εδώ και στο εξής η παρουσία βουλευτών δίπλα σε μητροπολίτες ή σε μέσα σε ιερούς ναούς σε μεγάλες γιορτές -που πάντα δίνει πόντους στις εκλογικές μάχες- δεν θα είναι τόσο εύκολη. Οι μητροπολίτες δεν πρόκειται βέβαια να τους απαγορεύσουν την είσοδο, όμως πλέον οι πολιτικοί θα γνωρίζουν πως δεν είναι και τόσο ευπρόσδεκτοι. Και αυτό ισχύει για τα περισσότερα τα κόμματα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ που πριν γίνει κυβέρνηση είχε φροντίσει ο αρχηγός του -παρότι άθεος- να συσφίξει τους δεσμούς του με την Εκκλησία και να επισκεφτεί ακόμη και το Άγιο Όρος. Για τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο που λένε ότι υποστηρίζουν την Ορθοδοξία αλλά τώρα -όπως φαίνεται- θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο με το οποίο είναι πλήρως αντίθετη η Ιεραρχία και οι «κόκκινες» γραμμές τους θα πάνε περίπατο. Για την ΝΔ που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη συντηρητική και την κεντρώα πτέρυγά της και δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τη στάση της.
Οι μητροπολίτες, οι περίπου 10.000 ιερείς και οι πολλές περισσότερες χιλιάδες πολιτών που είναι κοντά στην Εκκλησία αισθάνονται ότι μεγάλη μερίδα των πολιτικών, όλων των αποχρώσεων -παρά τα όσα κατά καιρούς ισχυρίζονται- είναι απέναντι στην Εκκλησία.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν διότι στην Ιεραρχία κυριαρχεί η άποψη πως πλέον έχουν μαζευτεί πολλά εις βάρος της Εκκλησίας: σύμφωνο συμβίωσης, αλλαγές στα θρησκευτικά, αναθεώρηση του Συντάγματος. Και τώρα η ταυτότητα φύλου.
Με τον Ιερώνυμο Αρχιεπίσκοπο βέβαια οι αντιδράσεις δεν είναι με λάβαρα και διαδηλώσεις, όπως τότε με τον Χριστόδουλο και τις ταυτότητες. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Ιεραρχία είναι ήρεμη. Κάθε άλλο. Η Εκκλησία και ο κόσμος της «βράζουν».
Μάνος Χαραλαμπάκης
in.gr
- Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή
- Για πρώτη φορά, γεωλόγοι είδαν τον γήινο φλοιό να σκίζεται και να απελευθερώνει λάβα
- Ο Οκέκε παραμένει στη Ρεάλ Μαδρίτης!
- Το θέμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία έβαλε ο Δένδιας σε συνάντηση του με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου
- Το «αντίο» της ΕΛΑΣ στην Πάολα Ρεβενιώτη – «Αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα για αξιοπρέπεια, ορατότητα και ελευθερία»
- Ηράκλειο: Φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ίνι
- Θεσσαλονίκη: Κοντά στην οικία της οικογένειας Νέστορα το σπίτι που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο οι φερόμενοι ως δράστες
- Ο προπονητής της Ισπανίας πριν το ματς με το Βέλγιο… αποθέωσε τον Μέσι!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)
























![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)




























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442