Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλλαγή ατζέντας από το Μαξίμου στη σκιά της σύγκρουσης με την Εκκλησία

Αλλαγή ατζέντας από το Μαξίμου στη σκιά της σύγκρουσης με την Εκκλησία

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα, σε μια χρονική στιγμή που κυριαρχεί η σύγκρουσή της με την Εκκλησία για το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου. Υπό τη σκιά των αντιδράσεων της Εκκλησίας και του Αγίου Όρους, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διαμηνύσει ότι σέβεται τις απόψεις, αλλά θα συνεχίσει να προχωρήσουν οι αναγκαίες τομές.

του Αρη Ραβανού

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα, σε μια χρονική στιγμή που κυριαρχεί η σύγκρουσή της με την Εκκλησία για το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου. Υπό τη σκιά των αντιδράσεων της Εκκλησίας και του Αγίου Όρους, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διαμηνύσει ότι σέβεται τις απόψεις, αλλά θα συνεχίσει να προχωρήσουν οι αναγκαίες τομές.

Ουσιαστικά βρισκόμαστε σε ένα λεπτό σημείο και το όποιο θετικό κλίμα είχε διαμορφωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου με φόντο τα οικονομικά στοιχεία, τορπιλίζεται από την άστοχη, κατά πολλούς και εντός ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης, κίνηση να ανοίξει το θέμα της ταυτότητας φύλου και να προκληθεί ένταση με την Εκκλησία.

Παράλληλα, στο εσωκομματικό πεδίο, υπάρχουν ενστάσεις για το νομοσχέδιο, όχι μόνο από τον κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το αρνητικό κλίμα ενίσχυσε και η αποχώρηση της σοσιαλιστικής τάσης από το κόμμα, υπό τον ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει στην προεκλογική μάχη του φθινοπώρου με σχετικά καλύτερους όρους από το καλοκαίρι και τονίζουν πως αυτό αποτυπώνεται στη διεύρυνση της δυνητικής εκλογικής του επιρροής. Αυτό το επιχείρημα αντικρούεται από τη ΝΔ που εμμένει ότι η διαφορά έχει παγιωθεί, είναι μεγάλη και δεν ανατρέπεται, ότι τεχνάσματα και να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση και ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός.

Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις

Ανεξάρτητα από την υπόθεση της σύγκρουσης με την Εκκλησία που θα φανεί πως θα εξελιχθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να είναι σε πρώτο πλάνο. Την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευε σε Σέρρες και Κιλκίς, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.

Από τις συζητήσεις στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, προκύπτει ότι ο Πρωθυπουργός, υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων, για τις οποίες επιμένουν ότι οι δείκτες για το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση βελτιώνονται, προσπαθεί να αλλάξει το πολιτικό κλίμα. Άρα, η κυβέρνηση στρέφεται και στην λεγόμενη καθημερινότητα και την ελάφρυνση των πολιτών, αναζητώντας αντίβαρα στις μνημονιακές υποχρεώσεις, ενώ μεγάλο βάρος δίνεται και στο κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί και φέτος και μάλιστα σε πολύ περισσότερους από πέρυσι, ενώ δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το ποσό και το ένα δισεκ. ευρώ και να κυμανθεί περίπου στο 1,2 δισ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο να είναι αυξημένο το μέρισμα σε περισσότερες κοινωνικές ομάδες (το αποκάλυψε το Βήμα την περασμένη Κυριακή) και μάλιστα να δοθεί νωρίτερα φέτος, δηλ. το Νοέμβριο και όχι τον Δεκέμβριο, έχει αναπτερώσει το ηθικό των βουλευτών και αυτό αποτυπώθηκε και στην προ ημερών ενημέρωσή τους από τον Γ. Χουλιαράκη στα πλαίσια της συνεδρίασης της ΕΚΕΠΕ (Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου του Κυβερνητικού έργου) για το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ταυτόχρονα, ο Αλ. Τσίπρας και το επικοινωνιακό του επιτελείο, με την προσθήκη και του έμπειρου δημοσιογράφου, Θανάση Καρτερού, έχουν αποφασίσει ότι η αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, εκτός από το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης που θα προβληθεί και πάλι με ένταση και του σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, θα αναδεικνύει πιο «φιλικά» για την ίδια ζητήματα, όπως η διαπλοκή και η διαφθορά.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου, η ΝΔ θα κινηθεί με στρατηγική μετωπικής αντεπίθεσης και θα επιχειρήσει να πλήξει τον Αλ. Τσίπρα. Το έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην περιοδεία του στην Κεντρική Μακεδονία, απ’ όπου έθεσε και πάλι το αίτημα των εκλογών, είπε ότι αυτές θα γίνουν γρήγορα και το αποτέλεσμα θα είναι νικηφόρο για τη Ν.Δ. Παράλληλα, το κόμμα τρέχει σε συνεδριακούς ρυθμούς, με την έναρξη και του πρώτου συνεδρίου την Κυριακή στη Νίκαια με αντικείμενο την αγορά εργασίας.

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024