«Aναστάστωση» στις ΗΠΑ από τη σύλληψη τούρκου εργαζομένου στο προξενείο στην Κων/πολη
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως αισθάνονται «βαθιά αναστάτωση» από τη σύλληψη ενός τούρκου εργαζομένου στο προξενείο τους στην Κωνσταντινούπολη, ως ύποπτου για σχέσεις με τους πραξικοπηματίες που πραγματοποίησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως αισθάνονται «βαθιά αναστάτωση» από τη σύλληψη ενός τούρκου εργαζομένου στο προξενείο τους στην Κωνσταντινούπολη, ως ύποπτου για σχέσεις με τους πραξικοπηματίες που πραγματοποίησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία, η αμερικανική κυβέρνηση «είναι βαθιά αναστατωμένη από τη σύλληψη στις 4 Οκτωβρίου ενός ντόπιου εργαζομένου του γενικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη».
«Αβάσιμες, ανώνυμες κατηγορίες εναντίον υπαλλήλων μας υπονομεύουν και απαξιώνουν την μακροχρόνια σύμπραξη» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, αναφέρει η πρεσβεία στη δήλωσή της και απορρίπτει τις κατηγορίες ως «παντελώς άνευ αξίας».
Ο εν λόγω εργαζόμενος προφυλακίσθηκε επισήμως το βράδυ της Τετάρτης από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Κατηγορείται, κυρίως, για «κατασκοπεία», απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και σχέσεις με τα δίκτυα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από την Άγκυρα ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας εκφράζεται λύπη για τις διαρροές «από τουρκικές κυβερνητικές πηγές» στον Τύπο σχετικά με τη σύλληψη του εργαζομένου και εκτιμάται πως αυτό ισοδυναμεί «με το να δικάζεται από τα μέσα ενημέρωσης και όχι ενώπιον δικαστηρίου».
«Πιστεύουμε πως οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι», προστίθεται στο κείμενο.
Η άρνηση των ΗΠΑ να κάνει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας να της εκδώσει τον Γκιουλέν αποτελεί πηγή μόνιμης έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.
in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τρεις νεκροί σε νέο βομβαρδισμό των ΗΠΑ εναντίον ταχύπλοου που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά
- Το pilates arms «χτίζει» γραμμωμένα χέρια
- Καιρός: Αφρικανική σκόνη και νέα άνοδος της θερμοκρασίας την Τετάρτη
- Κληρονομικό δίκαιο: Ασπίδα προστασίας για τις περιουσίες των κληρονόμων
- Φορολογικές δηλώσεις: Τα πέντε SOS για ιδιοκτήτες ακινήτων
- Γιατί είναι ασύμφορη η συνταξιοδότηση μετά τα 40 έτη ασφάλισης
- Παρθένα, αγία ή πιστή σύζυγος; Το αίνιγμα του Ραφαήλ πίσω από τη «Νεαρή Γυναίκα με Μονόκερο»
- Πώς το μυαλό μας «διαβάζει» τα emojis
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442