Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με επιβολή προστίμου απειλεί την Froneri Hellas η Έφη Αχτσιόγλου

Με επιβολή προστίμου απειλεί την Froneri Hellas η Έφη Αχτσιόγλου

Καταχρηστικά και παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία κινήθηκε η εταιρεία Froneri Hellas η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επιβολή προστίμων από την Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Καταχρηστικά και παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία κινήθηκε η εταιρεία Froneri Hellas η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επιβολή προστίμων από την Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Η διακοπή λειτουργίας της μονάδας της εν λόγω εταιρίας στον Ταύρο ήταν αντικείμενο συζήτησης που έγινε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννης Γκιόκα, στην οποία απάντησε η αρμόδια υπουργός.

Αναφερόμενη στο χρονικό της διακοπής λειτουργίας των μονάδων της Froneri Hellas στον Ταύρο, η υπουργός ενημέρωσε ότι, ενώ οι εργαζόμενοι είχαν καταθέσει στο υπουργείο στις 26 Σεπτεμβρίου, μέσω του Σωματείου τους, αίτημα για τριμερή συμφιλιωτική σύσκεψη και ενώ αμέσως το υπουργείο καθόρισε για την ίδια εβδομάδα, την τριμερή συμφιλιωτική υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η επιχείρηση δεν θα πρέπει να προβεί σε καμία ενέργεια που θα μεταβάλει την κατάσταση του προσωπικού, μέχρι τη συνάντηση, «η επιχείρηση λειτουργώντας με έναν εντελώς καταχρηστικό τρόπο έκανε το ακριβώς αντίθετο».

Όπως εξήγησε η κ. Αχτσιόγλου, η επιχείρηση πριν από την τριμερή συμφιλιωτική απέστειλε στους εργαζόμενους σχέδιο αναδιάρθρωσης μέσα στο οποίο προέβλεπε ένα πρόγραμμα οικειοθελών-συναινετικών αποχωρήσεων στο οποίο τους έδινε τις οφειλόμενες παροχές, κάποιες επιπλέον παροχές και μια διετή ασφαλιστική κάλυψη».

«Επομένως η επιχείρηση λειτουργώντας εντελώς καταχρηστικά προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα, μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών», είπε η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε πως οι 102 εργαζόμενοι συνυπέγραψαν αυτή την συναινετική αποχώρηση, δηλώνοντας μάλιστα ότι δέχεται «πως αυτό έγινε υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης» και πάντως δημιουργήθηκε ένα τετελεσμένο την ημέρα που έγινε η τριμερής συμφιλιωτική σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.

«Η θέση του υπουργείου είναι πως η επιχείρηση ενήργησε με καταχρηστικό τρόπο και μάλλον συντρέχει και παραβίαση του Προεδρικού Διατάγματος για ενημέρωση και διαβούλευση με τους εργαζόμενους», είπε η υπουργός και πρόσθεσε πως με αυτή την έννοια και δεδομένου ότι στην τριμερή αποκαλύφθηκε ότι η επιχείρηση είχε από τα Χριστούγεννα αποφασίσει αυτή την αναδιάρθρωση, το υπουργείο θεωρεί ότι συντρέχει παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

O βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Γιόκας, αναφερόμενος στο κλείσιμο του εργοστασίου της εταιρίας στον Ταύρο, υπογράμμισε ότι «οδήγησε 102 εργαζόμενους, με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, στο δρόμο και άλλους 200 εποχικούς εργαζόμενους οι οποίοι σήμερα δεν δικαιούνται ούτε επίδομα ανεργίας με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει η αντεργατική νομοθεσία».

Χαρακτήρισε προσχηματικό τον λόγο που πρόβαλε η εταιρεία για να κλείσει το εργοστάσιο, δηλαδή ότι έχει ζημιογόνα αποτελέσματα, γιατί πρόκειται για θυγατρική της πολυεθνικής Froneri International που αποτελεί κοινοπραξία με δραστηριότητα σε 22 χώρες. «Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια αναδιάρθρωση για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία. Είναι απαράδεκτος ο τρόπος που ενήργησε η εταιρεία, με αιφνιδιαστική ανακοίνωση προς τους εργαζόμενους και ενώ η απόφαση ήταν προειλημμένη», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ καταγγέλλοντας ότι ο εκβιασμός που ασκήθηκε στους εργαζόμενους «πατάει» πάνω στην «αντεργατική νομοθεσία».

«Σήμερα αποδεικνύεται ότι τα εργοστάσια τα κλείνει ο νόμος του κέρδους, τον οποίο υπηρετούν η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε πως «η συγκεκριμένη εταιρεία έκλεισε αν και είχε εφαρμόσει όλη την αντεργατική νομοθεσία, με μειώσεις μισθών, με εκ περιτροπής εργασία, με αντικατάσταση εργαζομένων».

«Πριν από ένα μήνα ήμασταν στη Βουλή και ψηφίσαμε έναν νόμο προστατευτικό από τα φαινόμενα της απλήρωτης, της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, που δίνουν σημαντικά εργαλεία στους εργαζόμενους και αυτό θα πρέπει να μην το απαξιώνουμε», απάντησε η υπουργός Εργασίας σημειώνοντας ότι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να τα χρησιμοποιούν και θα συμβάλλουν ουσιωδώς στην βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

«Από την αρχή που ανέλαβε το έργο της αυτή η κυβέρνηση έχει ανοιχτές τις πόρτες του υπουργείου και διεξάγει συνεχώς συμφιλιωτικές συναντήσεις», είπε η κ. Αχτσιόγλου και σημείωσε ότι στη διετία για περισσότερες από 300 υποθέσεις, έχουν γίνει τέτοιες συναντήσεις, με θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους στην πλειονότητα. Η υπουργός αναφέρθηκε και στη μάχη της Επιθεώρησης της Εργασίας ώστε να καταβάλλονται στους εργαζόμενους δώρα, δεδουλευμένες αποδοχές ενώ σήμερα υπάρχει μια σημαντική μείωση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, όμως όλα όσα αναφέρω δείχνουν πως το μόνο που δεν κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι τα ευχολόγια», είπε η Ε. Αχτσιόγλου και επισήμανε ότι με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέφθηκε πως καμία επιχείρηση που παραβιάζει την εργατική νομοθεσία , δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα και κονδύλια. «Το ίδιο συμβαίνει και με τις επενδύσεις. Είδατε τι πήγε να γίνει με την El Dorado κατά παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Άρα το μόνο που δεν μπορείτε να λέτε είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν βάζει κανόνες στις επενδύσεις», είπε η υπουργός Εργασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024