Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ισχυρή αποκέντρωση ζήτησαν Διαμαντοπούλου, Καμίνης, Μπουτάρης και Μώραλης

Ισχυρή αποκέντρωση ζήτησαν Διαμαντοπούλου, Καμίνης, Μπουτάρης και Μώραλης

«Χωρίς αλλαγή και αποκέντρωση στην αυτοδιοίκηση, δε μπορεί να αλλάξει το μοντέλο της χώρας» τόνισε η πρόεδρος του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», Άννα Διαμαντοπούλου, κλείνοντας την ημερίδα με θέμα «Προοδευτικές πολιτικές για τις πόλεις του σήμερα και αύριο».

«Χωρίς αλλαγή και αποκέντρωση στην αυτοδιοίκηση, δε μπορεί να αλλάξει το μοντέλο της χώρας» τόνισε η πρόεδρος του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», Άννα Διαμαντοπούλου, κλείνοντας την ημερίδα με θέμα «Προοδευτικές πολιτικές για τις πόλεις του σήμερα και αύριο», που διοργάνωσε την Τετάρτη το «Δίκτυο» στο Μουσείο της Ακροπόλεως.

Στο πάνελ των ομιλητών ήταν, επίσης, οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, η κυρία Διαμαντοπούλου, «ο πόλος ανάπτυξης στον 21ο αιώνα είναι ο δήμος», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «στον δημόσιο διάλογο δεν υπάρχει ούτε ένα κόμμα που να μιλά για αποκέντρωση».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, όπως και οι άλλοι ομιλητές, αναφέρθηκε στο κοινοτικό κεκτημένο και ζήτησε τη θέσπιση μητροπολιτικής διακυβέρνησης, τονίζοντας ότι το σημερινό αυτοδιοικητικό μοντέλο είναι ξεπερασμένο.

Οι δήμοι στη χώρα μας, σημείωσε, αδυνατούν να παρέμβουν και να δώσουν λύσεις λόγω έλλειψης αρμοδιοτήτων σε μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, περιβαλλοντικά, πολιτισμικότητας, κοινωνικά κ.ά.

Ακόμη, επεσήμανε ότι σήμερα στην ΕΕ, το 65% των πολιτών ζουν σε πόλεις, ενώ στο μέλλον θα έχουμε «μεγαπόλεις» με πληθυσμούς πάνω από 50 εκατομμύρια κατοίκους η κάθε μία.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι οι σύγχρονες πόλεις είναι «δημόσιες σφαίρες διαλόγου και κατανόησης», αλλά και ότι πρέπει «να αντικατασταθεί ο εθνοκεντρικός σχεδιασμός με την άμιλλα μεταξύ των πόλεων», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η υλοποίηση των όποιων πολιτικών απαιτεί «πολύ χρόνο» και κυρίως την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των πολιτών.

Επίσης, ζήτησε τη σύσταση τράπεζας γης και δυνατότητα μεταφοράς συντελεστή δόμησης, «ώστε να απελευθερωθεί ζωτικός χώρος από τον πυρήνα των πόλεων» και συγκεκριμένα από υποβαθμισμένες περιοχές.

Ο δήμαρχος Πειραιώς, Γιάννης Μώραλης, υπογράμμισε ότι «η πολιτική εξουσία δεν έχει την πραγματική διάθεση για αποκέντρωση» και περιέγραψε το ασφυκτικό πλαίσιο κάτω από το οποίο λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024