Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στο ΣτΕ συζητήθηκε η διατήρηση, ως νεώτερων μνημείων, κτιρίων στο Ελληνικό

Στο ΣτΕ συζητήθηκε η διατήρηση, ως νεώτερων μνημείων, κτιρίων στο Ελληνικό

Η αίτηση δέκα κατοίκων των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, να ακυρωθεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού με την οποία δεν χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα νεώτερα μνημεία, συγκεκριμένα κτίρια στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, συζητήθηκε στο ΣτΕ. Η κρίσιμη απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι την εκπνοή του 2017.

Η αίτηση δέκα κατοίκων των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, να ακυρωθεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με την οποία δεν χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα νεώτερα μνημεία, συγκεκριμένα κτίρια στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, συζητήθηκε σήμερα, Τετάρτη, στην 5μελή σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και η κρίσιμη απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι την εκπνοή του 2017.

Συγκεκριμένα, στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου, συζητήθηκε η αίτηση 10 κατοίκων των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

Μεταξύ αυτών των μελών είναι η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη.

Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι η επίμαχη απόφαση ήταν πλημμελής και εσφαλμένη, τονίζοντας τη σπουδαιότητα των συγκεκριμένων κτιρίων στη συλλογική κοινωνική μνήμη, τόσο για τους χρήστες του παλιού αεροδρομίου, όσο και για τις μαθήτριες του Κολεγίου.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το αρχικό κτίριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, τον παλαιό Πύργο Ελέγχου και το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα πέντε κτιρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων, που είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930.

Παράλληλα, οι προσφεύγοντες κάτοικοι αναφέρουν ότι παραβιάζεται πολλαπλά η νομοθεσία για τα διατηρητέα νεώτερα κτίρια και τις αρχαιότητες (νόμος 3028/2002).

Αντίθετα, οι συνήγοροι του ΤΑΙΠΕΔ, του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας LAMDA, υποστήριξαν ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν είναι τόσο σημαντικές, ώστε να δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέα κτίρια.

in.gr

Sports in

Η πτώση της Ποδοσφαιρικής Ρώμης

Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024