Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενημερωτική εκστρατεία για την αξία του εμβολιασμού

Ενημερωτική εκστρατεία για την αξία του εμβολιασμού

Μια νέα ενημερωτική εκστρατεία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού και την αφύπνιση του κοινού ως προς την χρησιμότητα των εμβολίων ξεκινά τον Οκτώβριο.

Μια νέα ενημερωτική εκστρατεία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού και την αφύπνιση του κοινού ως προς την χρησιμότητα των εμβολίων ξεκινά τον Οκτώβριο.

Βασικό όχημα της καμπάνιας«Εμβολιάζομαι – Θωρακίζομαι» είναι η ιστοσελίδα Thorakizomai.gr όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν υπεύθυνα για κάθε τι που αφορά στον εμβολιασμό και τα εμβόλια, στην παιδική, εφηβική ηλικία αλλά και στην ενήλικη ζωή.

Η εκστρατεία, τελεί υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων.

Όπως ανάφερε σε εκδήλωση για την παρουσία της καμπάνιας η εκπρόσωπος του Ελληνικού Κολεγίου Παιδιάτρων και επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασιλική Σπούλου, «το Ελληνικό Κολέγιο Παιδιάτρων χαιρετίζει την προσπάθεια ανάδειξης της αξίας του εμβολιασμού και την παροχή έγκυρης πληροφόρησης. Τα σημερινά γεγονότα σχετικά με την έξαρση της ιλαράς φέρνουν στο προσκήνιο πιο έντονα από ποτέ την αναγκαιότητα της θωράκισης όλων μας από ασθένειες που είναι ξεχασμένες αλλά συνεχίζουν να μας απειλούν. Τα οφέλη των εμβολίων για την δημόσια υγεία έχουν αναδειχθεί μέσα στα τελευταία 100 και πλέον χρόνια σώζοντας εκατομμύρια ζωές, προστατεύοντας πολλές περισσότερες και εξοικονομώντας οικονομικούς πόρους για το σύστημα υγείας. Η διασφαλίζει της δημόσιας υγείας μέσω των εμβολιασμών, είναι ευθύνη όλων μας: της πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας, του φαρμακευτικού κλάδου αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Το Κολλέγιο Παιδιάτρων στέκεται αρωγός σε κάθε ενέργεια σωστής ενημέρωσης του κοινού που θα οδηγήσει στην επίτευξη αυτού του κοινού στόχου όλων μας».

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχαήλ Βλασταράκος σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι «η ανάπτυξη, σε παγκόσμιο επίπεδο, του αντιεμβολιαστικού κινήματος, έχει ήδη ολέθρια αποτελέσματα. Εν έτει 2017, επανεμφανίστηκε η ιλαρά, μία νόσος που για πολλά χρόνια την είχαμε ξεχάσει στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μία νόσος, που πριν κυκλοφορήσει το σχετικό εμβόλιο, αποτελούσε μεγάλη απειλή για τη Δημόσια Υγεία. Το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν του Ιπποκράτη είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο εμβολιασμός προλαμβάνει την αρρώστια, θωρακίζει την υγεία και σε αυτό το σκοπό θα πρέπει να συνδράμουν η Πολιτεία, οι Ιατροί και όλοι οι Επαγγελματίες Υγείας, αλλά και οι πολίτες».

Ο υπεύθυνος του Ιατρικού Τμήματος των εμβολίων της MSD, πρωτοβουλία της οποίας είναι η καμπάνια, Γιώργος Τρίμης,αναφερόμενος στην προσφορά του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε χαρακτηριστικά «ας φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς εμβόλια» και συμπλήρωσε πως «πριν την ανάπτυξη των εμβολίων, η πολιομυελίτιδα προκαλούσε παραλύσεις σε 350.000 άτομα, η διφθερίτιδα ήταν ένα από τα πιο συνηθισμένα αίτια θανάτου σε μικρά παιδιά και η ερυθρά προκαλούσε εκ γενετής ελλείμματα και νοητική καθυστέρησε σε 20.000 νεογέννητα, ενώ η ιλαρά προσέβαλε περίπου 130 εκατομμύρια άτομα».

Σύμφωνα με τον κ. Τρίμη, το εμβόλιο δεν αφορά μόνο τον εμβολιαζόμενο αλλλα ολόκληρη την κοινωνία, διότι όταν εμβολιάζεται ένας ικανός αριθμός ατόμων έναντι μιας ασθένειας, τότε η νόσος δεν διασπείρεται και αυτή η «ανοσία κοινότητας» προστατεύει και εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, μεταξύ των οποίων και πολύ ευπαθή άτομα, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, τα οποία για ιατρικούς λόγους δε μπορούν να εμβολιαστούν τα ίδια. «Γι’ αυτό τον λόγο ο εμβολιασμός, πέρα από δικαίωμα και ευθύνη όλων μας, είναι η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση που έχει ποτέ ανακαλυφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας», υπογράμμισε.

Τέλος, υπενθύμισε ότι τα εμβόλια του σήμερα αντιπροσωπεύουν μια λύση στα τρέχοντα ζητήματα υγείας καθώς είναι οικονομικώς αποδοτικές παρεμβάσεις, όπως τα εμβόλια έναντι του HPV και του έρπητα ζωστήρα, ενώ δεν τίθεται θέμα υπερκατανάλωσης ή υπερσυνταγογράφησης. «Ο εμβολιασμός παρέχει σημαντικές οικονομίες κλίμακος, με την αποφυγή των άμεσων δαπανών υγείας: αποτροπή νοσηλειών, εισαγωγών σε ΜΕΘ, θανάτων, μείωση αντοχής μικροοργανισμών, άσκοπης κατανάλωσης αντιβιοτικών», σύμφωνα με τον κ. Τρίμη. Σε ότι αφορά την ασφάλεια των εμβολίων ανέφερε ότι κάθε παρτίδα εμβολίου υπόκειται σε πάνω από 50 ποιοτικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές υγείας, ενώ οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν συνδεθεί με τα εμβόλια είναι ελάχιστες και υπολείπονται σε πολλαπλάσιο βαθμό του οφέλους που αυτά παρέχουν.

health.in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024