Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπανγκλαντές: Kίνδυνος επιδημιών στους καταυλισμούς των προσφύγων

Μπανγκλαντές: Kίνδυνος επιδημιών στους καταυλισμούς των προσφύγων

Τουλάχιστον 60 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ που προσπαθούσαν να φτάσουν στο Μπανγκλαντές για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού πνίγηκαν ή αγνοούνται μετά το ναυάγιο του πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ ο οποίος κατήγγειλε «έναν ανθρωπιστικό εφιάλτη», ενώ 88 μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τη Μιανμάρ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Τουλάχιστον 60 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ που προσπαθούσαν να φτάσουν στο Μπανγκλαντές για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού πνίγηκαν ή αγνοούνται μετά το ναυάγιο του πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ ο οποίος κατήγγειλε «έναν ανθρωπιστικό εφιάλτη», ενώ 88 μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τη Μιανμάρ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Μόλις εντοπίζονται τα πτώματα των πνιγμένων μεταφέρονται σε ένα σχολείο κοντά στην παραλία της Κοξ Μπαζάρ, της πόλης που έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό του κόσμου, με σχεδόν 500.000 ανθρώπους. Τοποθετούνται στο έδαφος, καλυμμένοι με αυτοσχέδιες κουβέρτες εν μέσω των ανθρώπων που έρχονται να αναγνωρίσουν τους συγγενείς τους.

Είκοσι τρία πτώματα έχουν εντοπιστεί, ενώ 40 Ροχίνγκια αγνοούνται και «θεωρούνται νεκροί», ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Mετανάστευσης (ΙΟΜ). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 50 παιδιά επέβαιναν στο πλοιάριο, το οποίο είχε αναχωρήσει την Τετάρτη το βράδυ από ένα παραθαλάσσιο χωριό της Πολιτείας Ραχίν, επίκεντρο των βιαιοτήτων στη Μιανμάρ που ξέσπασαν πριν ένα μήνα μεταξύ του βιρμανικού στρατού και ανταρτών Ροχίνγκια.

Οι Ροχίνγκια, μια μειονότητα απάτριδων περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που ζουν στη Μιανμάρ, εξακολουθούν να συρρέουν στο Μπανγκλαντές, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι των βιρμανικών αρχών ότι έχουν σταματήσει τα βίαια επεισόδια και ότι πολλά χωριά μουσουλμάνων δεν έχουν πυρποληθεί.

Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν προφανώς πείσει ούτε τις 88 διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), που εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση χθες στην οποία καταγγέλλουν «τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που διαπράττονται στη Μιανμάρ εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας.

Οι ΜΚΟ αυτές ζήτησαν επίσης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να υιοθετήσει μια απόφαση για τη Μιανμάρ και από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει σοβαρά την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων στον στρατό της χώρας.

Αναμένοντας την υποθετική επιστροφή τους στη χώρα τους, οι πρόσφυγες αυτοί στοιβάζονται σε καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές, όπου οι αρχές και οι ΜΚΟ έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους. Η αστυνομία του Μπανγκλαντές ανακοίνωσε χθες ότι εμπόδισε την είσοδο στη χώρα περισσότερων από 20.000 Ροχίνγκια.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού κατήγγειλε τους υγειονομικούς κινδύνους που ελλοχεύουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς και τον κίνδυνο να ξεσπάσει επιδημία, με χιλιάδες ανθρώπους να πάσχουν ήδη από οξεία διάρροια που οφείλεται στις κακές συνθήκες υγιεινής.

Η ΔΕΕΣ έκανε λόγο για την ύπαρξη μίας μόνο τουαλέτας για πολλές εκατοντάδες ανθρώπους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιττώματα παντού. 900.000 δόσεις ενός εμβολίου κατά της χολέρας βρίσκεται καθ’ οδόν προς τους καταυλισμούς, όπου οι ΜΚΟ φοβούνται ότι μπορεί να ξεσπάσει επιδημία.

Ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμά σε 3,6 εκατομμύρια λίτρα τις ανάγκες σε νερό για τους μισό εκατομμύριο πρόσφυγες που βρίσκονται στους καταυλισμούς.

Οι πρόσφυγες προέρχονται από μια από τις πλέον φτωχές περιοχές της Μιανμάρ και φτάνουν στο Μπανγκλαντές σε κακή φυσική κατάσταση: ένας στους πέντε πάσχει από οξύ υποσιτισμό, κατήγγειλε χθες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει την Πέμπτη «να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» στη Μιανμάρ και κατήγγειλε «έναν ανθρωπιστικό εφιάλτη», στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επίσης ζήτησε από τη βιρμανική κυβέρνηση «ανθρωπιστική πρόσβαση» στην περιοχή των συγκρούσεων και «οικειοθελή, αξιοπρεπή και βιώσιμη επιστροφή στην ασφάλεια» στις περιοχές από όπου προέρχονται οι πρόσφυγες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι διχασμένο αναφορικά με το θέμα, με τη Ρωσία και την Κίνα να στηρίζουν τη Μιανμάρ και να αρνούνται ότι γίνεται εθνοκάθαρση.

Εξάλλου την επόμενη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη μια επίσκεψη αξιωματούχων του ΟΗΕ στη δυτική Πολιτεία Ραχίν. Ο ΟΗΕ μάλιστα διευκρίνισε ότι παρέτεινε για έξι μήνες την αποστολή του στη χώρα, η οποία έχει αναλάβει να ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις άλλες βιαιότητες που διαπράττονται στη χώρα και κυρίως στην Πολιτεία Ραχίν.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024