Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ισπανική αστυνομία κλείνει τα εκλογικά κέντρα στην Καταλονία

Η ισπανική αστυνομία κλείνει τα εκλογικά κέντρα στην Καταλονία

Η ισπανική κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο την απαγόρευση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, με την αστυνομία να έχει εντολή να συλλάβει όποιον θελήσει να ψηφίσει.

Αναστάτωση και ανησυχία επικρατεί στην Καταλονία, λίγες ώρες πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία, την ώρα που η ισπανική κυβέρνηση διαμηνύει πως θα λάβει οποιοδήποτε μέτρο προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί.

Η ισπανική αστυνομία βρίσκεται ήδη στους δρόμους της Καταλονίας, όπου έχει προχωρήσει στον αποκλεισμό 1.300 σχολείων από το σύνολο των 2.315 που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα, με στόχο μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής να έχουν «κλειδωθεί» όλα.

Την ίδια ώρα, σε 163 σχολεία βρίσκονται Καταλανοί οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να στηρίξουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Για αυτούς, η εντολή της κυβέρνησης Ραχόι ήταν ξεκάθαρη: «Απομακρύνετέ τους με κάθε τρόπο».

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι όσοι εθελοντές βοηθήσουν στην εκλογική διαδικασία και χρησιμοποιήσουν τους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο άνω των 300.000 ευρώ.

«Έχουν κλείσει τα περισσότερα δημοσία κτίρια» υποστηρίζει το υπουργείο Εσωτερικών

Τα περισσότερα δημόσια κτίρια, που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά τμήματα στο επίμαχο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, έχουν κλείσει, όπως ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

«Μόνο μερικά εν δυνάμει εκλογικά τμήματα έχουν καταληφθεί από ανθρώπους που θέλουν να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες της αστυνομίας να εφαρμόσει τη δικαστική εντολή που απαγορεύει τη χρήση δημοσίων κτιρίων για την προγραμματισμένη ψηφοφορία», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ταυτόχρονα η Πολιτοφυλακή επενέβη στο κέντρο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της περιφερειακής κυβέρνησης και έκοψε τις συνδέσεις με τα εκλογικά τμήματα, τα συστήματα καταμέτρησης ψήφων και ένα λογισμικό που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή «ονλάιν ψηφοφορίας σε μια ιστοσελίδα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μιγιό.

«Είναι λογικό να σκεφτεί κανείς πως αύριο (σ.σ. Κυριακή) θα συμβεί κάτι, όμως αυτό που είναι σίγουρο είναι πως δεν θα είναι ένα δημοψήφισμα», διαβεβαίωσε ο Μιγιό.

Διαδηλώσεις για την ενότητα της Ισπανίας

Χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας ισπανικές σημαίες, διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις για να υπερασπιστούν την ενότητα της Ισπανίας, την παραμονή ενός δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης που οργανώθηκε από τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας παρά την απαγόρευση του κράτους.

Στη Μαδρίτη, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Θιμπέλες όπου βρίσκεται η δημαρχία, στην καρδιά της πρωτεύουσας, έπειτα από έκκληση μιας συντηρητικής οργάνωσης, του Ιδρύματος για την υπεράσπιστη του ισπανικού έθνους (Denaes), διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαδηλώσεις υπέρ της ενότητας πραγματοποιήθηκαν επίσης στη νότια Ισπανία, στη Σεβίλλη και τη Μάλαγα, το Αλικάντε και τη Βαλένθια (νοτιοανατολικά), το Σανταντέρ και το Βαγιαδολίδ (βόρεια) και στη Γαλικία, στο Σαντγιάγκο ντε Κομποστέλα και τη Λα Κορούνια (βορειοδυτικά).

in.gr

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024