Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διχάζει το σχέδιο Τραμπ για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Διχάζει το σχέδιο Τραμπ για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Διχάζει εργοδότες και εργαζόμενους το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τη φορολογική μεταρρύθμιση, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη με τους μεν να το χαρακτηρίζουν ως καταλύτη στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και τους δε να κάνουν λόγο για «απάτη».

Διχάζει εργοδότες και εργαζόμενους το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τη φορολογική μεταρρύθμιση, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη με τους μεν να το χαρακτηρίζουν ως καταλύτη στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και τους δε να κάνουν λόγο για «απάτη».

Το σχέδιο που ο ίδιος ο Τραμπ χαρακτηρίζει «επαναστατική» πρόταση«υπέρ της ανάπτυξης, υπέρ της απασχόλησης, υπέρ των οικογενειών, υπέρ των Αμερικανών», προβλέπει πάνω απ’ όλα μια μεγάλη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες, ο οποίος από το 35% θα μειωθεί στο 20% και διχάζει τόσο για τον κοινωνικό όσο και για τον οικονομικό του αντίκτυπο που ενδέχεται να έχει.

Ο Μπραντ Κλόουζ, αντιπρόεδρος της εθνικής ομοσπονδίας ανεξάρτητων επιχειρήσεων (NFIB), μίλησε για μία μεταρρύθμιση «κρίσιμη προκειμένου να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης». Ο Μπ. Κλόουζ επεσήμανε ότι οι μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων (υγεία, υπηρεσίες, βιομηχανία, βιοτεχνία, κ.ά.) οι οποίες απασχολούν κατά μέσον όρο πέντε ανθρώπους «συνεισφέρουν σχεδόν το μισό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και δημιουργούν τις δύο θέσεις εργασίας στις τρεις» και δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος για αυτό το σχέδιο» μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της NFIB οι μικρές εταιρείες «ουδέποτε συνήλθαν μετά την παγκόσμια κρίση» του 2008-2009, εκτιμώντας πως μια μείωση των φόρων ίσως τους δώσει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών.

Το αίτημα για μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και απλούστευση του φορολογικού κώδικα, ήταν πάγιο αίτηματόσο της NFIB όσο άλλων οργανισμών εργοδοτών.

Για μεταρρύθμιση που θα «τονώσει την οικονομία» κάνει λόγο και ηομοσπονδία των εμπόρων λιανικής (NRF).

Η μείωση του συντελεστή της φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% θα τον φέρει σε επίπεδο κατώτερο του μέσου όρου των βιομηχανικών κρατών (22,5%). Σε πρόσφατη μελέτη της, η NRF είχε υπολογίσει ότι η μείωση της φορολογίας στο 20% από το 35% σήμερα θα «μεταφραζόταν σε μια αύξηση των μισθών και τη δημιουργία 500.000 ως 1,5 εκατ. νέων θέσεων εργασίας». Αυτό θα ενθάρρυνε τις ξένες εταιρείες του κλάδου της λιανικής να επενδύσουν περισσότερο στις ΗΠΑ.

Αντίθετη είναι η άποψη των οργανώσεων των εργαζομένων, με τον Ρίτσαρντ Τράμκα, πρόεδρο της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων των ΗΠΑ, της AFL-CIO να αναφέρει ότι το σχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης«δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια απάτη και οι εργαζόμενοι είναι ανάμεσα σε αυτούς που επιχειρείται να εξαπατηθούν».

«Πρώτα-πρώτα γίνεται η υπόσχεση για μειώσεις φόρων για τους πλούσιους και για τις μεγάλες εταιρείες και ότι (σ.σ. τα χρήματα που θα εξοικονομήσουν) μπορεί να ξαναγυρίσουν στην οικονομία. Κατόπιν η υπόσχεση ότι αυτές οι μειώσεις φόρων θα αυτοχρηματοδοτηθούν (…). Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια», τόνισε ο Τράμκα και πρεξόφλησε ότι αφού εξοικονομήσουν οι πλούσιοι δισεκατομμύρια δολάρια «θα μας πουν ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να περικόψουμε» τις καλύψεις των προγραμμάτων Medicaid, Medicare και της κοινωνικής ασφάλισης, πρόσθεσε.

Ο Ουίλιαμ Κλάιν, οικονομολόγος του Peterson Institute for International Economics, εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πραγματικά ο αντίκτυπος που θα έχει η μεταρρύθμιση. «Θα έχει αναμφίβολα κάποιες θετικές επιπτώσεις», σημείωσε, δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξος.

«Δεν είμαι πολύ ενθουσιώδης για τον αντίκτυπό του» καθώς «το βασικό ερώτημα παραμένει εάν αυτό το μέτρο μείωσης των φόρων θα οδηγήσει στη δημιουργία δημόσιου ελλείμματος», πρόσθεσε. «Κατά τη δική μου άποψη, η οικονομική ανάπτυξη δεν θα αρκέσει προκειμένου αυτές οι περικοπές να αυτοχρηματοδοτηθούν», εξήγησε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση Τραμπ, που ακόμη ψάχνει μια «επιτυχία» μετά την κατάρρευση της τελευταίας προσπάθειάς της να ακυρώσει το Obamacare, διαβεβαιώνει ότι οι μειώσεις των φόρων δεν θα κοστίσουν απολύτως τίποτε στο κράτος διότι θα αυτοχρηματοδοτηθούν, αυξάνοντας την ανάπτυξη και άρα τα έσοδα του δημοσίου.

Την Τετάρτη όμως η Επιτροπή για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό προέβλεψε ότι το κόστος που θα έχει η μείωση των φόρων για το δημόσιο θα ανέλθει σε 2,2 τρισεκ. δολάρια μέσα σε μια δεκαετία.

Για τον Κλάιν δεν πρόκειται να υπάρξουν ούτε θεαματικά, ούτε καταστροφικά αποτελέσματα: «ο αντίκτυπος στην οικονομία θα είναι πιθανόν μέτριος», είπε και τόνισε πως τα αποτελέσματα δεν θα μπορέσουν να εκτιμηθούν πριν περάσει τουλάχιστον 1,5 χρόνος από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

«Να θυμόμαστε ότι η φορολογική πολιτική αφορά τόσο την οικονομική όσο και τη δημοσιονομική πολιτική. Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί θα είναι καθοριστικοί», επισήμανε από την πλευρά του ο Μίκι Λέβι της Berenberg Capital Markets.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024