Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Για νέος πρόεδρος της Bundestag οδεύει ο Σόιμπλε

Για νέος πρόεδρος της Bundestag οδεύει ο Σόιμπλε

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα γίνει πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, μια θέση που απαιτεί απ' αυτόν να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters πηγή στο συντηρητικό κόμμα, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, επισήμανε ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU. O Σόιμπλε θα ήταν καλός πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του FDP.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα γίνει πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, μια θέση που απαιτεί απ’ αυτόν να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters πηγή στο συντηρητικό κόμμα, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild.

Η Bild ανέφερε πως ο Σόιμπλε, ο οποίος είναι ο βουλευτής με τη μεγαλύτερη θητεία στο γερμανικό κοινοβούλιο, κλήθηκε από την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Μπούντεσταγκ και πως ο Σόιμπλε συμφώνησε να το κάνει.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, ένας από τους πιθανούς εταίρους σ’ έναν κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, έχουν δηλώσει πως θέλουν τη θέση του υπουργού Οικονομικών σε οποιαδήποτε κυβέρνηση στηρίξουν.

Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

CDU: Ο Σόιμπλε είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την θέση του ΥΠΟΙΚ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Bundestag, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, επισήμανε ο Φόλκερ Κάουντερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU της Άνγκελα Μέρκελ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η κεντροδεξιά συμμαχία CDU/CSU θα προτείνει τον Σόιμπλε ως υποψήφιο για τη θέση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος την 17η Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο Κάουντερ.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησε να είναι υποψήφιος για την θέση» τόνισε ο Γερμανός πολιτικός.

Ο ηγέτης του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε σε ένα tweet που έστειλε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του FDP θα στηρίξει την υποψηφιότητα Σόιμπλε για την προεδρία της Μπούντεσταγκ.

FDP: O Σόιμπλε θα ήταν καλός πρόεδρος της Βουλής

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν ασφαλώς ένας καλός πρόεδρος της Βουλής (Bundestag)» ανέφερε ο αντιπροέδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP), Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post» του Ντίσελντορφ, η οποία θα δημοσιευτεί αύριο. «Βέβαια ποιον θα προτείνει το αποφασίζει αποκλειστικά η ίδια η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU)» πρόσθεσε ο φιλελεύθερος πολιτικός.

Ο κ. Κουμπίτσκι θα είναι υποψήφιος του FDP για διάφορα υπουργεία στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους και ένα από αυτά είναι και το υπουργείο Οικονομικών, όπως έχουν επανειλημμένα δηλώσει προεκλογικά οι Φιλελεύθεροι.

Ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου, χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Λάμερτ, παρά την πανθομολογούμενη επιτυχημένη θητεία του, δεν επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα.

Σημειώνεται ότι η θέση του προέδρου της Bundestag θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, διότι οι συνεδριάσεις της προβλέπονται θυελλώδεις λόγω της παρουσίας του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (ΑfD).

Handelsblatt: Τα παιχνίδια εξουσίας

Στην εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τίτλο «Τα παιχνίδια εξουσίας του Λίντνερ» και υπότιτλο «Το FDP θέλει να οικοδομήσει μια επιτροπή (κυβερνητικού) συνασπισμού σε ενός είδους σκιώδη κυβέρνηση με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και των κομμάτων. Σ’ αυτή την περίπτωση ο Σόιμπλε θα μπορούσε να παραμείνει υπουργός Οικονομικών- εφόσον βέβαια δεν γίνει Πρόεδρος του κοινοβουλίου».

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα, με βάση τις πληροφορίες της εφημερίδας, σύμφωνα με σχέδιο του Κρίστιαν Λίντνερ και της ηγετικής ομάδας του, το κόμμα και η κοινοβουλευτική του ομάδα πρόκειται στο μέλλον να εμπλέκονται εντονότερα στη διαχείριση πολιτικής. Οι χαμένοι ενός τέτοιου μοντέλου θα ήταν οι υπουργοί του νέου υπουργικού συμβουλίου που θα διαμορφωθεί.

Οι σκέψεις του Λίντνερ επικεντρώνονται κυρίως στο πώς θα υπάρχει στο μέλλον η δυνατότητα να συνδιαλέγεται με την Καγκελαρία επί ίσοις όροις. Η συντριβή των Φιλελευθέρων από την περίοδο της συγκυβέρνησης Ένωσης και FDP μοιάζει ακόμη πολύ κοντινή. Και ναι μεν ο Λίντνερ πριν τις εκλογές είχε εμμέσως αξιώσει για τον ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, όμως τώρα οι διαμορφωτές στρατηγικής του FDP φαίνεται να θεωρούν ως ακόμη πιο ενδιαφέρουσα προοπτική το να μη συμμετάσχει ο Λίντνερ στο νέο υπουργικό σχήμα, αλλά το να οικοδομηθεί η προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας σε νέο πυρήνα εξουσίας.

Μοχλός για την αύξηση της επιρροής θα ήταν η δημιουργία μιας διαρκούς επιτροπής κυβερνητικού συνασπισμού, στην οποία θα μετέχουν μόνον οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και των κομμάτων. Η σκέψη είναι το όργανο αυτό να συνεδριάζει πριν τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, οπότε, υπ’ αυτή την έννοια, οι υπουργοί θα λειτουργούσαν περισσότερο ως δορυφόροι γύρω από το νέο όργανο.

Ένα τέτοιο σχήμα θα ήταν προς το συμφέρον και των CSU και Πρασίνων, καθώς έτσι θα αύξανε και η δική τους επιρροή στην κυβέρνηση. Μόνον η Καγκελάριος δε θα χαιρόταν μπροστά σε μια τέτοια προοπτική, καθώς η ίδια προτιμά το υπάρχον μάλλον προεδροκεντρικό κυβερνητικό στιλ.

Μια τέτοιου είδους επιτροπή δεν αποτελεί εφεύρεση του FDP. Το σώμα υπάρχει, αλλά κατά την άποψη του FDP τα τελευταία χρόνια δεν είχε αποτελεσματικό ρόλο. (…) Εάν το FDP καταφέρει να επιβάλει τα σχέδιά του, κερδισμένος θα ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς θα μπορούσε να παραμείνει Υπουργός Οικονομικών, εφόσον ο Λίντνερ δε θα διεκδικούσε το υπουργείο.

Πάντως το εκλογικό αποτέλεσμα έχει, από την οπτική του Σόιμπλε, δυσχεράνει τα πράγματα. Η διαπραγματευτική θέση της Ένωσης έχει αποδυναμωθεί λόγω των χαμηλών ποσοστών. Και δεδομένου ότι ο Σόιμπλε τα τελευταία χρόνια δεν έδειξε φειδώ στην κριτική του για την πολιτική της Μέρκελ στο ζήτημα της Ελλάδας όπως κι αυτό της προσφυγικής κρίσης, η Καγκελαρία απ’ την πλευρά της τονίζει ότι δεν υπάρχουν για κανέναν εγγυήσεις ότι θα αναλάβει συγκεκριμένο πόστο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024