Τα πυρά της αντιπολίτευσης και την αντίδραση όσων τάσσονται υπέρ ενός «σκληρού Brexit» συνάντησε η βρετανίδα πρωθυπουργός αφότου άνοιξε τον φάκελο της μετά – Brexit εποχής. Παρουσιάζοντας την προγραμματική της ατζέντα από την ομιλία της στη Φλωρεντία, την οποία τα ξένα μέσα χαρακτήρισαν ομιλία βαρύνουσας σημασίας, επανέλαβε σε φιλικό τόνο την σημασία διατήρησης των καλών σχέσων ανάμεσα σε ΕΕ και Βρετανία.

Εκείνο όμως που θα μπορούσε να ξεχωρίσει κανείς από την ομιλία στην Ιταλία είναι η πρότασή της για μεταβατική περίοδο δύο ετών με τους ισχύοντες κανόνες μετά το Brexit.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι κατά την μεταβατική περίοδο η πρόσβαση της μίας πλευράς στην αγορά της άλλης θα πρέπει να συνεχιστεί με τους ίδιους όρους και ότι οι δεσμοί μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας θα παραμείνουν εν ισχύ, ώστε να διασφαλιστεί μια «ομαλή» έξοδος.

Ξεκαθάρισε ότι την επομένη του Brexit η Βρετανία δεν θα αποτελεί μέρος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ούτε της τελωνειακής ένωσης, και ανέφερε ότι το Λονδίνο θα τηρήσει συνεπή στάση απέναντι στις οικονομικές του δεσμεύσεις προς την ΕΕ.

Aπομονώνοντας κανείς τα σημεία κλειδιά της ομιλίας της Μέι, θα μπορούσε να πει ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο ακριβές ποσό που θα καταβάλλει για να ενισχύσει τους προϋπολογισμούς της ΕΕ κατά την μεταβατική περίοδο.

«Διαθέτουμε τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στην Ευρώπη και έναν από τους μεγαλύτερους του κόσμου, οπότε αυτό που έχουμε να προσφέρουμε είναι εξαιρετικά σημαντικό όσον αφορά στην ασφάλεια και τη διπλωματία», δήλωσε η Μέι και περνώντας στο θέμα της διατήρησης των στενών σχέσεων με την ΕΕ τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησής της είναι να εξακολουθήσει η Βρετανία να συνεργάζεται με την ΕΕ προασπίζοντας της ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου.

«Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε βοήθεια σε χώρες μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν τρομοκρατικά χτυπήματα και καταστροφές», επισήμανε χαρακτηριστικά η Μέι.

Oι τελευταίες της αυτές δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με αυτό που πολλοί περίμεναν ότι θα συμβεί με την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 που θα έθετε υπό απειλή τη συμφωνία σε θέματα άμυνας σε περίπτωση που δεν υπογραφόταν συμφέρουσα συμφωνία για το εμπόριο.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιθυμεί μια νέα συμφωνία για τις σχέσεις εμπορίου ανάμεσα σε ΕΕ και Βρετανία που θα βασίζεται σε πιο δημιουργικά θεμέλια. Απέρριψε το μοντέλο του Καναδά και της Νορβηγίας.

«Οι κάτοικοι της ΕΕ δεν έχουν λόγο να ανησυχούν»

Τόνισε ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα λαμβάνουν υπόψιν τους τη νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όταν ανακύπτουν θέματα που αφορούν στους κατοίκους της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία.

Για το φλέγον ζήτημα της παραμονής των κατοίκων της ΕΕ στη Βρετανία, για το οποίο ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν μιλήσει για έλλειψη σαφήνειας από πλευράς Μέι, η βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι βασικό στόχο αποτελεί η διασφάλιση της συνέχισης της διαμονής των κατοίκων της ΕΕ στη Βρετανία.

Ερωτηματικά για το θέμα της τήρησης των υποχρεώσεων της Βρετανίας

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της βρετανίδας πρωθυπουργού, κυβερνητική πηγή είπε ότι η Βρετανία δεν είναι προετοιμασμένη να πληρώσει για την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά.

Πρόσθεσε ότι η δέσμευση περί τήρησης των υποχρεώσεων της Βρετανίας αναφερόταν μόνο σε συγκεκριμένα προγράμματα στα οποία θα συμμετάσχει κατά την μεταβατική περίοδο.

«Η Βρετανία δεν είναι προετοιμασμένη να πληρώσει για να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρησή της», ανέφερε βρετανική κυβερνητική πηγή.

Μπαρνιέ: H ομιλία της Μέι δείχνει βούληση να προχωρήσουμε μπροστά

«Εποικοδομητικό» χαρακτήρισε ο ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ το πνεύμα στο οποίο μίλησε η πρωθυπουργός της Βρετάνιας. «Η ομιλία δείχνει βούληση να προχωρήσουμε μπροστά, καθώς ο χρόνος έχει ιδιαίτερη σημασία» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης να υπάρξει μια «μεταβατική περίοδος» μετά την αποχώρηση από την ΕΕ στις 30 Μαρτίου 2019, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής είπε: «Σήμερα, για πρώτη φορά, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε να συνεχίσει να επωφελείται από την πρόσβαση στην ενιαία αγορά υπό τους σημερινούς όρους και να συνεχίσει να επωφελείται από την υφιστάμενη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Πρόκειται για μια περιορισμένη περίοδο έως δύο έτη μετά την έξοδό της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ και την αποχώρησή της από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το αίτημα αυτό «θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη». «Θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα των κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2017: «Εάν προβλεφθεί μια περιορισμένη χρονικά παράταση του κοινοτικού κεκτημένου, αυτό θα απαιτήσει την εφαρμογή των υφιστάμενων ρυθμιστικών, δημοσιονομικών, εποπτικών, δικαστικών και εκτελεστικών εργαλείων και δομών της Ένωσης»», σημείωσε ο Μ. Μπαρνιέ και κάλεσε σε γρήγορη συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου.

«Όσο πιο σύντομα καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με τους όρους της αποχώρησης στους διάφορους τομείς, τόσο πιο σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να διεξαγάγουμε μια εποικοδομητική συζήτηση για τη μελλοντική μας σχέση», είπε χαρακτηριστικά.

Εργατικοί: H Μέι δεν ξέρει ακόμη σε τι είδους Brexit στοχεύει

«Δεκαπέντε μήνες μετά το δημοψήφισμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα εξελιχθεί η σχέση μας με την ΕΕ» τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Η βρετανίδα πρωθυπουργός και το συντηρητικό της επιτελείο συνομιλεί με οποιονδήποτε άλλον παρά με την ΕΕ. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει το Brexit για να μειώσει τους φόρους για τους πλουσίους» πρόσθεσε.

Ιρλανδία: Επιφυλάξεις μετά την ομιλία της Μέι

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ υποδέχτηκε «με επιφυλάξεις» την ομιλία της Μέι.

«Θα χρειαστούμε περισσότερη σαφήνεια για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς θα λειτουργήσει αυτή η μεταβατική περίοδος. Το αίτημα όμως για μια μεταβατική περίοδο αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» τόνισε.

Γαλλία: Πρόοδος και ανοίγματα μετά την ομιλία της Μέι

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι διαπιστώνει «προόδους» και «ανοίγματα» μετά την ομιλία της Μέι.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα ήθελε ορισμένες «διευκρινίσεις» όσον αφορά τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, τις οικονομικές προϋποθέσεις της εξόδου και το ζήτημα της Ιρλανδίας.

Πολωνία: Nα συζητήσουμε για μεταβατική περίοδο αν…

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Κόνραντ Σιμάνσκι, σχολιάζοντας τις προτάσεις της Μέι, είπε ότι η προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις.

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε να συζητήσουμε για μια μεταβατική περίοδο μόνο αν αυτό οδηγήσει στην πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων της Βρετανίας απέναντι στην ΕΕ. Μια άλλη προϋπόθεση είναι η πλήρης προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συμμετοχή του ΗΒ στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση σημαίνει και ρυθμιστικές και οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στην ΕΕ» ανέφερε ο Σιμάνσκι.

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου