Δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του νομού Ρεθύμνου επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κρήτη για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του νομού Ρεθύμνου επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κρήτη για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Ο υπουργός ξεκίνησε την περιοδεία από το Κέντρο Υγείας Ρεθύμνου όπου ενημερώθηκε για τη στελέχωση της δομής η οποία έχει ενισχυθεί καθώς από 4 γιατρούς που είχε το 2014, τώρα έχει φτάσει τους 7 (παθολόγος, χειρουργός, παιδίατρος, ωτορινολαρυγγολόγος, δύο πνευμονολόγοι- ο ένας λειτουργεί το ιατρείο διακοπής καπνίσματος, ενώ ως το τέλος του μήνα θα έχει αναλάβει υπηρεσία μια επικουρική οδοντίατρος). Στις αρχές του 2018 έχει προγραμματιστεί η λειτουργία Ακτινολογικού, όταν το Κέντρο Υγείας θα μεταστεγαστεί σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Ξανθός μετέβη στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου, όπου το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η στελέχωση του καθώς υπάρχουν ακόμα σημαντικές ανάγκες σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Τέλος, στο Κέντρο Υγείας Αγ. Φωτεινής, το οποίο είναι πλήρες σε γενικούς γιατρούς, οι εργαζόμενοι εκδήλωσαν ζήτησαν να μάθουν λεπτομέρειες για τις αλλαγές που προωθούνται με το νόμο για την Πρωτοπβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως τα προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποίησε στα Κέντρα Υγείας, επανέλαβε την επιλογή του υπουργείου και της κυβέρνησης να στηριχθεί και να αναβαθμιστεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και παραδέχθηκε ότι «προφανώς τα Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα και ελλείψεις. Εκεί, όμως, που δεν υπάρχει έλλειμμα είναι στην πολιτική βούληση και τον πολιτικό σχεδιασμό», διευκρίνισε.

Στο νομό Ρεθύμνου έχουν προσληφθεί σε δομές ΠΦΥ περίπου 30 άτομα (ιατρικό και μη ιατρικό προσωπικό) ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα, το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ότι θα λειτουργήσουν δύο νέες μονάδες (ΤΟΜΥ).

Σχετικά με την ανάγκη περεταίρω ενίσχυσης των Κέντρων Υγείας ο κ. Ξανθός τόνισε ότι έχει γίνει ειδική πρόβλεψη για την πρόσληψη 400-450 μονίμων ειδικευμένων γιατρών στην ΠΦΥ, η προκήρυξη των οποίων αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου. Τέλος, είπε ότι στη νότια ζώνη του νησιού όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες λόγω της τουριστικής κίνησης, ορισμένα Περιφερειακά Ιατρεία (όπως του Πλακιά) θα μετασχηματιστούν σε  Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία έτσι ώστε να υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον οργανικές θέσεις προσωπικού.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr