Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Αρχιπέλαγος»: Να συγκεντρωθούν όλα τα πετρελαιοειδή από τον Σαρωνικό [Video]

«Αρχιπέλαγος»: Να συγκεντρωθούν όλα τα πετρελαιοειδή από τον Σαρωνικό [Video]

Την ανάγκη να συγκεντρωθούν όλα τα πετρελαιοειδή από τα συνεργεία απορρύπανσης σημειώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», τονίζοντας την απουσία οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών.

Την ανάγκη να μην περιοριστούν οι εργασίες απορρύπανσης μόνο στο αισθητικό κομμάτι, αλλά στο σύνολο των πετρελαιοειδών επισημαίνει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, το οποίο από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην περιοχή του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ», υπογραμμίζοντας πως οι εργασίες απορρύπανσης έχουν επικεντρωθεί στις παραλίες της Αττικής και όχι στην ανατολική Σαλαμίνα – την κυρίως πληγείσα περιοχή που δέχθηκε το μεγαλύτερο ρυπαντικό φορτίο.

Όπως σημειώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Θοδωρής Τσιμπίδης «στόχος μας είναι να ασκηθεί πίεση έτσι ώστε οι εργασίες απορρύπανσης να συγκεντρώσουν και τα μη εύκολα ορατά πετρελαιοειδή, τα οποία αποτελούν επίσης σημαντική πηγή ρύπανσης», υπενθυμίζοντας πως από το ατύχημα του Exxon Valdez το 1989, υπάρχει ακόμα στο θαλάσσιο πυθμένα της περιοχής στρώμα πετρελαιοειδών που παραμένουν τοξικά και συνεχίζουν να ρυπαίνουν τα οικοσυστήματα και τα ιχθυαποθέματα.

Ο κ. Τσιμπίδης προσθέτει πως το Ινστιτούτο θα προσπαθήσει ούτως ώστε η καταστροφή που βιώνει αυτή τη στιγμή ο Σαρωνικός, να αποτελέσει αφορμή για να αναπτυχθεί ένας λειτουργικός μηχανισμός (και όχι σχέδια επί χάρτου) που θα προστατεύει τις θάλασσες μας από τις επόμενες καταστροφές. «Πρέπει να επισημάνουμε ότι από τις αρχές του χρόνου έγιναν 9 σοβαρά ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες, τα οποία απλώς έτυχε να μην προκαλέσουν ρύπανση από πετρελαιοειδή ή να μη μεταφέρουν άλλο επικίνδυνο φορτίο» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το «Αρχιπέλαγος» και συμπληρώνει πως η επισημαίνει την έλλειψη αποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισης θαλασσίων ατυχημάτων τα τελευταία 15 χρόνια σε όλες τις αρμόδιες αρχές και κυβερνήσεις.

«Απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η ανάπτυξη μηχανισμών, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και την υπάρχουσα τεχνογνωσία, καθώς και το υφιστάμενο δυναμικό της χώρας μας, τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση θαλάσσιων ατυχημάτων. Παράλληλα άμεση είναι και η ανάγκη καθορισμού διαδρόμων κυκλοφορίας των πλοίων (traffic separation), αλλά και μηχανισμού ελέγχου κυκλοφορίας (traffic control) στο σύνολο των ελληνικών θαλασσών και ιδίως στο Αιγαίο -και όχι αυτά να καλύπτουν μόνο στα κεντρικά λιμάνια της χώρας, όπως συμβαίνει σήμερα» συμπληρώνει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, χαρακτηρίζοντας τα παραπάνω ως αυτονόητα μέτρα, με την έλλειψη αυτών να έχει χαρακτηρίσει το Αιγαίο ως μια από τις πλέον χαοτικές ζώνες θαλάσσιας κυκλοφορίας στον κόσμο.

Κινδυνεύουν ακόμα και οι εργάτες απορρύπανσης

Παράλληλα, ο κ. Τσιμπίδης υπογραμμίζει ότι λόγω της έλλειψης επαρκούς σχεδιασμού και προετοιμασίας, οι εργάτες απορρύπανσης είναι αυτή τη στιγμή τα πρώτα θύματα αυτού του ναυαγίου, καθώς εργάζονται με ανεπαρκείς προφυλάξεις αλλά και ελλείπεις γνώσεις και την επικινδυνότητα και ασφαλή προσέγγιση των υλικών με τα οποία έρχονται σε επαφή και εισπνέουν.

Τέλος, το «Αρχιπέλαγος» επαναφέρει την ανάγκη δημιουργίας ενός Ταμείου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Θαλάσσιων Ατυχημάτων, στο όποιο θα πρέπει να συμμετέχουν υποχρεωτικά τα διυλιστήρια, οι πετρελαϊκές εταιρείες και όλοι όσοι εμπλέκονται στην επεξεργασία, διακίνηση και αποθήκευση πετρελαιοειδών.

in.gr

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024