Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Κακός ο συνδυασμός HIV και καπνίσματος για την υγεία των πνευμόνων

Οι φορείς του ιού HIV έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων αν είναι καπνιστές, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Οι φορείς του ιού HIV έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων αν είναι καπνιστές, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Μάλιστα, ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με το πόσο καπνίζει ο ασθενής.

Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον Δρ Κρίσνα Ρέντι, υπολογίζουν ότι σχεδόν ένας στους δέκα (10%) φορείς του HIV -καπνιστές και μη- θα πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα, όπως και σχεδόν ένας στους τέσσερις (25%) καπνιστές με HIV. Ο κίνδυνος θανάτου από αυτό τον καρκίνο για τους βαρείς καπνιστές φθάνει το 30%, έναντι μόνο 1,5% για τους μη καπνιστές.

Στις ΗΠΑ πάνω από το 40% των φορέων του HIV καπνίζουν, έναντι μόνο 15% στο γενικό πληθυσμό. Ο κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων είναι λίγο μεγαλύτερος για τους άνδρες καπνιστές με HIV από ό,τι για τις γυναίκες με HIV.

«Το κάπνισμα και ο HIV αποτελούν ιδιαίτερα κακό συνδυασμό. Τα ποσοστά των καπνιστών είναι πάρα πολύ υψηλά μεταξύ των ανθρώπων με HIV, παρόλο που τόσο το κάπνισμα όσο και ο HIV αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων», σχολιάζει ο Δρ Ρέντι.

Ενώ η Ροσέλ Βαλένσκι που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα συμπληρώνει ότι «ο καρκίνος των πνευμόνων είναι πλέον μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου των ανθρώπων με HIV, μολονότι οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/4): Πού θα δείτε play offs και Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός

Δείτε το σημερινό (24/4) πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024