Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξανθός: Πρόταγμα ισότητας η υλοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ξανθός: Πρόταγμα ισότητας η υλοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Την ιδεολογική και πολιτική διαφοροποίηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έθεσε στο κέντρο της μεταρρύθμισης που επιχειρεί το υπουργείο Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου, Σταμάτης Βαρδαρός, υπερασπίστηκαν την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση και απάντησαν στις επικρίσεις που δέχονται από πολιτικά κόμματα και υγειονομικούς φορείς.

Την ιδεολογική και πολιτική διαφοροποίηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έθεσε στο κέντρο της μεταρρύθμισης που επιχειρεί το υπουργείο Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου, Σταμάτης Βαρδαρός, υπερασπίστηκαν την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση και απάντησαν στις επικρίσεις που δέχονται από πολιτικά κόμματα και υγειονομικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σήμερα Τρίτη, ο υπουργός Υγείας εξαπέλυσε βολές κατά όλων όσων ασκούν κριτική στην μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επιχείρησε να δικαιολογήσει το μειωμένο ενδιαφέρον των γιατρών για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι μόλις 600 γιατροί έκαναν αίτηση για μια θέση στις ΤΟΜΥ ο κ. Ξανθός είπε ότι «για τις 2.900 θέσεις γιατρών και λοιπών επαγγελματιών υγείας, που περιείχε η προκήρυξη, υποβλήθηκαν 23.000 αιτήσεις συνολικά. Σε ότι αφορά τους γιατρούς υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κυρίως, από παιδιάτρους και παθολόγους» και συμπλήρωσε ότι το προηγουμενο διάστημα είχαν προσληφθεί 1.300 επικουρικοί γιατροί, 1.000 μόνιμοι γιατροί, έχουν περάσει από κρίσεις και ενσωματώνονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ εκκρεμούν 1.800 θέσεις που θα προκηρυχθούν για τα ΤΕΠ, τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία».

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι το ελληνικό σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντιπαλέψει τα μισθολογικά κίνητρα των άλλων ευρωπαϊκών συστημάτων Υγειας που οδήγησαν πολλούς νέους γιατρούς στη μετανάστευση. «Το brain drain είναι βασική αιτία της δυσκολίας κάλυψης των κενών αλλά θα δώσουμε ευκαιρίες στους νέους γιατρούς που τώρα τελειώνουν την ειδικότητα να καταλάβουν μια θέση στο ΕΣΥ με καλές προοπτικές εξέλιξης», είπε ο κ. Ξανθός.

Και τόνισε ότι το νέο σύστημα ΠΦΥ υπερβαίνει το σημερινό ιατροκεντρικό μοντέλο και στηρίζεται στην Ομάδα Υγείας, όπως υποστηρίζει η διεθνής βιβλιογραφία. «Οι γιατροί μας είναι απαραίτητοι ενώ το υπόλοιπο προσωπικό θα κληθεί να μετεκπαιδευθεί ώστε να υλοποιηθεί το μοντέλο της οριζόντιας προσέγγισης (πολίτης-οικογένεια-κοινότητα) που και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουν εφαρμόσει με επιτυχία», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι «η μεταρρύθμιση δεν γίνεται για να κόψουμε την πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία, αλλά για να μετατοπίσουμε το βάρος στην πρόληψη και να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία. Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για 2 συν 2 χρόνια, από κοινοτικούς πόρους, χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός και είναι για μας πεδίο υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων για την ανταποδοτικότητα στους πολίτες των αυξανόμενων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν».

Τί περιλαμβάνει το νέο σύστημα ΠΦΥ

Το νέο σύστημα ΠΦΥ έχει ως πυρήνα 239 Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε 65 αστικά κέντρα, που θα είχε προβλεφθεί να αναπτυχθούν εντός του 2017 και θα στελεχωθούν με περίπου 1.300 γιατρούς (γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής) και επιπλέον περίπου 1.500 νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και επισκέπτες υγείας. Οι ΤΟΜΥ θα καλύπτουν τις ανάγκες 10.000 – 12.000 κατοίκων, ενώ στην περίπτωση ορεινών ή νησιωτικών περιοχών ο πληθυσμός μπορεί να είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος.

Κάθε ΤΟΜΥ θα λειτουργεί 8.00 πμ – 21.00 μμ καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου και θα στεγάζονται σε δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) ή σε κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο ή τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Οι γιατροί θα έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων και παραπομπής σε ειδικούς γιατρούς. Τα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας και οι μονάδες του ΠΕΔΥ θα λειτουργούν ως κέντρα αναφοράς των ΤΟΜΥ με συνδετικό κρίκο τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή.

Απαντώντας σε ερώτηση του in.gr ο υπουργός Υγείας για τη δυνατότητα διενέργειας ολοκληρωμένου check-up στις ΤΟΜΥ σε ένα ραντεβού, όπως συμβαίνει στις ιδιωτικές δομές υγείας, είπε ότι «ο οικογενειακός γιατρός θα είναι αυτός που θα αποφασίζει για την αναγκαιότητα και τον χρόνο τέτοιων ελέγχων και θα παραπέμπει στους ειδικούς γιατρούς και τις εργαστηριακές δομές ώστε ο πολίτης να έχει δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση στην Υγεία».

Βαρδαρός: Εντός διμήνου σε λειτουργία οι πρώτες 75 ΤΟΜΥ

Ο Σταμάτης Βαρδαρός, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, αναφερόμενος στη μεταρρύθμση της ΠΦΥ άσκησε οξεία κριτική στους ιατρικούς συλλόγους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «η κριτική που ασκούν πολλοί ιατρικοί σύλλογοι δυστυχώς έχει μια υποβόσκουσα πολιτική απόχρωση» και συμπλήρωσε ότι «εν μέρει είναι αναμενόμενη η στάση τους από στην πλειοψηφία τους εκπροσωπούν επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα και είναι λογικό να αντιστρατεύονται την προσπάθεια ενίσχυσης της δωρεάν δημόσιας υγείας».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρός εντός διμήνου θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν οι πρώτες 75 ΤΟΜΥ ανά την Ελλάδα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λέπτομέρειες για τις περιοχές που θα προηγηθούν και ποιες θα ακολουθήσουν. «Θα προσπαθήσουμε οι ΤΟΜΥ που θα ανοίξουν να έχουν επάρκεια προσωπικού και εξοπλισμού ώστε να γίνουν ελκυστικές στους πολίτες», είπε.

Προς ενίσχυση των λόγων του, ανέφερε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο του ασθενή, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης είναι και η διαδικασία για την Ηλεκτρονική Εγγραφή, δομικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος Υγείας.

«Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει και ο κύκλος επαφών μεταξύ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσεις εργασίας των γιατρών και είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει και οδοντιατρική κάλυψη των ασφαλισμένων», είπε ο κ. Βαρδαρός και προανήγγειλε ότι σύντομα θα εκδοθεί προκήρυξη για 450 θέσεις μόνιμων ειδικών γιατρών που θα στελεχώσουν τα Κέντρα Υγείας.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για σοβαρότητα λέγοντας ότι η εποικοδομητική κριτική είναι δεκτή και επιθυμητή.

Μαίρη Μπιμπή

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024