Αναστάτη πάλι η αγορά φαρμάκου λόγω αλλαγής στον υπολογισμό του rebate
Σε περικοπές μισθών και ανθρώπινου δυναμικού, ακόμη και σε αποεπένδυση από την ελληνική αγορά πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, που μπορεί να μεταφραστεί και με απόσυρση φαρμακευτικών σκευασμάτων, μπορεί να οδηγήσει η πλήρης ανατροπή στον τρόπο υπολογισμού του rebate στα νοσοκομειακά φάρμακα.
Σε περικοπές μισθών και ανθρώπινου δυναμικού, ακόμη και σε αποεπένδυση από την ελληνική αγορά πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, που μπορεί να μεταφραστεί και με απόσυρση φαρμακευτικών σκευασμάτων, μπορεί να οδηγήσει η πλήρης ανατροπή στον τρόπο υπολογισμού του rebate στα νοσοκομειακά φάρμακα.
Κύκλοι της αγοράς φαρμάκου είναι ανάστατοι, καθώς παρατηρείται νέα αλλαγή στη διαδικασία, για τρίτη φορά φέτος, γεγονός που τινάζει στον αέρα τα μπάτζετ των εταιρειών. Όπως εξηγούν, βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας, ο υπολογισμός του rebate γίνεται για κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά (ν.4486/17, άρθρο 97), από την γενική Διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Υγείας.
Καθώς η εν λόγω διεύθυνση του υπουργείου δηλώνει αδυναμία υπολογισμού ανά νοσοκομείο, επενέβη ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτ. Μπερσίμης προτείνοντας να γίνεται ο υπολογισμός στο σύνολο των πωλήσεων σε όλα τα Νοσοκομεία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως, το rebate πολλαπλασιάζεται από πέντε έως επτά φορές σε σχέση με την αρχική απόφαση, αφού με βάση το πολυώνυμο Μπερσίμη, όσο μεγαλύτερες είναι οι πωλήσεις, τόσο αυξάνεται το ποσοστό του rebate.
Στελέχη τη αγοράς φαρμάκου τονίζουν ότι «αυτή η ενέργεια καταδεικνύει τη διοικητική ανικανότητα, την προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ να υποκαταστήσει το υπουργείο Υγείας και – το πιο σημαντικό – την πλήρη αποθάρρυνση όλων όσοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς βλέπουν ένα πλήρως ρευστό ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο, που αλλάζει συνεχώς».
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να μειώσει κατά 30% το clawback του ΕΟΠΥΥ (πέρυσι ήταν 442 εκατ. και φέτος υπολογίζεται στα 430 εκατ. αφού η υπέρβαση κατά το πρώτο εξάμηνο είναι 211 εκατ.), και για να το πράξει αυτό έβαλε νέο rebate.
Τελικώς, ούτε το clawback μειώθηκε και τα rebates αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση των εταιρειών να ξεπεράσει φέτος το 1 δισ. ευρώ. Έλενα Φυντανίδου
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια ΕΔΕ που διετάχθη άρον - άρον μετά τη δημοσιοποίηση και την πολιτική ανάδειξη του περιστατικού, για να αποφύγει την ανάληψη σοβαρής πολιτικής ευθύνης της, λέει το ΠΑΣΟΚ
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου