Η Σλοβενία αποκαθήλωσε την Ισπανία και πέρασε στον τελικό
Με «βομβαρδισμό» από τα 6.75 (14/25 τρίποντα) και έφεση στη δημιουργία
(23 ασίστ), η Σλοβενία «αποκαθήλωσε» την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία
και εξασφάλισε για πρώτη φορά στην Ιστορία της μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ. Η
ομάδα του Ιγκόρ Κοκοσκοφ επικράτησε με 92-72 των «φούριας ρόχας» στα
ημιτελικά της διοργάνωσης, στην Κωνσταντινούπολη, και την Κυριακή θα
παλέψει απέναντι στο νικητή του ζευγαριού Σερβία-Ρωσία για την ιστορική
κατάκτηση της κορυφής και μάλιστα αήττητη.
Στον πρώτο τελικό στην Ιστορία της, θα αγωνιστεί η Σλοβενία την Κυριακή (17/9, 21:00), αφού πρώτα «σκότωσε» -έξω από τη γραμμή του τριπόντου (με 14/25)- την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία (92-72).
Αήττητοι σε 8 πλέον αγώνες στη διοργάνωση, οι παίκτες του Ιγκόρ Κοκόσκοφ έκαναν τα αδέλφια Παού και Μαρκ Γκασόλ, τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ, τον Ρίκι Ρούμπιο και τον βετεράνο Χουάν Κάρλος Ναβάρο (αγωνίστηκε μόνο 7 λεπτά) να κοιτούν ο ένας τον άλλον σαστισμένοι, να μην μπορούν να πιστέψουν πως δεν θα υπερασπιστούν τον τίτλο τους από το 2015 στη Λιλ.
Η μοναδική φορά που προηγήθηκαν οι Ιβηρες ήταν το πρώτο καλάθι του αγώνα δια χειρός Μαρκ Γκασίλ και έκτοτε κυνηγούσαν για να βρεθούν και στο -21 (69-90)! ΜVP της Σλοβενίας ήταν ο 18χρονος σούτινγκ γκαρντ της Ρεάλ Μαδρίτης Λούκα Ντόντσιτς με 11 πόντους, 12 ριμπάουντ και 8 ασίστ! Ντράγκιτς και Ράντολφ είχαν από 15 πόντους (συν 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ ο πρώτος). Οι Πρέπελιτς και Βίντμαρ πέτυχαν 13 και 12 αντίστοιχα.
Με 6/8 τρίποντα στην 1η περίοδο (2 ο Ντράγκιτς, από 1 οι Ράντολφ, Νίκολιτς, Πρέπελιτς, Μπλάζιτς) οι Σλοβένοι αιφνιδίασαν την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μόνο ο Λούκα Ντόντσιτς είχε άστοχες προσπάθειες για τη Σλοβενία, από όσους επιχείρησαν έξω από τα 6.75 (0/2)!
Στον αντίποδα, οι Ιβηρες ολοκλήρωσαν με 0/7 τρίποντα το πρώτο δεκάλεπτο, βρέθηκαν στο -7, 10-17 και προσπαθούσαν μέσα από τη ρακέτα (12 από τους 19 πόντους τους) να «πληγώσουν» την αντίπαλη άμυνα.
Κι ενώ μείωσαν σε 19-22 με τον Οριόλα, ο Πρέπελιτς διαμόρφωσε το σκορ της 1ης περιόδου, με… τρίποντο, 19-25. Ο Παού Γκασόλ, με τους Ροντρίγκεθ και Ερνανγκόμεθ μοιράστηκαν τις επιθετικές πρωτοβουλίες στη 2η περίοδο, για το 29-32.
Είχε έρθει, όμως η ώρα για το 18χρονο αστέρι της Σλοβενίας, Λούκα Ντόντσιτς να βρει το χέρι του έξω από τα 6.75! Και παρά το 38-40 με κάρφωμα του Παού Γκασόλ, Ζάγκορατς και Βίντμαρ απομάκρυναν και πάλι τους Σλοβένους, στο +9, 38-47.
Η 3η περίοδος ξεκίνησε με τον ηλεκτρονικό πίνακα να δείχνει 45-49 υπέρ της Σλοβενίας που θα επέβαλε την κυριαρχία της σε αυτό το διάστημα, με επιμέρους σκορ 12-24. Ο Ντόντσιτς που είχε 3 ασίστ στην 1η περίοδο και 5 στο ημίχρονο, μετρούσε 8 στο 30ο λεπτό, από τις 21 της Σλοβενίας (11 οι Ισπανοί).
Με 5/20 τρίποντα οι παίκτες του Σκαριόλο (13/20 σε 3 δεκάλεπτα αυτοί του Κοκόσκοφ) βρέθηκαν ακόμη και στο -18, 55-73 πριν το 57-73 με λέι απ του Ροντρίγκεθ με την ολοκλήρωση και της προτελευταίας περιόδου. Κι όταν ο Πρέπελιτς ευστόχησε σε τρίποντο, με την έναρξη της 4ης περιόδου, η διαφορά έφτασε και τους 19 πόντους, 57-76, αλλά και τους 21, 69-90, πριν το τελικό 72-92. Τα δεκάλεπτα: 19-25, 45-49, 57-73, 72-92 Διαιτητές: Μαράνιο (Βραζιλία), Σαχίν (Ιταλία), Ροσό (Γαλλία) ΙΣΠΑΝΙΑ (Σέρτζιο Σκαριόλο): Π. Γκασόλ 16 (5/11 2π., 1/4 3π., 3/4β., 6ριμπ.), Ροντρίγκεθ 9, Ναβάρο, Ρούμπιο 13 (4/6 2π., 1/6 3π., 2/2β.), Μ. Γκασόλ 12 (2/6 2π., 1/3 3π., 5/5β., 10ριμπ., 4ασ.), Ο. Ερνανγκόμεθ 6, Σάστρε 3, Οριόλα 2, Σαν Εμετέριο 6, Χ. Ερνανγκόμεθ 5 (5ριμπ.).
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.
Γράφονται πολλά για παίκτες που «πάνε» και «φεύγουν» από τον Ολυμπιακό, αλλά ο Μπαρτζώκας ξέρει καλά πως η συγκέντρωση όλων πρέπει να είναι στο 100%, τώρα που η σεζόν μπαίνει στην τελική ευθεία