Η μοναδική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην «επίσημη ενημέρωση» ή, εάν προτιμάτε τη συνέντευξη Τύπου και την «άτυπη ενημέρωση» είναι ότι ο υπουργός που ενημερώνει δεν μεταφέρεται στα ΜΜΕ ως υπουργός, αλλά ως... κυβερνητικός αξιωματούχος. Και επιπλέον έχει τη δυνατότητα να λέει ανέκδοτα...

του Νίκου Χασαπόπουλου

Αυτές, οι αυτοαποκαλούμενες «άτυπες ενημερώσεις» υπουργών κεντρίζουν, πώς να το κάνουμε, το ενδιαφέρον. Δηλαδή τι σημαίνει άτυπες;

Τη στιγμή που ο υπουργός συγκεντρώνει καμιά 50ριά δημοσιογράφους, ενημερώνει στην αίθουσα (αυτή με φόντο την ελληνική σημαία) όπου συνήθως δίνει τις «επίσημες» συνεντεύξεις του, συνοδεύεται με όλο το επιτελείο του (πρόσωπα του γραφείου επικοινωνίας του με τα μαγνητόφωνα για να καταγράψουν ότι πει, ανά χείρας), την προσωπική του φρουρά, πέντε- έξι υπάλληλους του υπουργείου του και βεβαίως τον εκπρόσωπο τύπου, ο οποίος έχει τις εξής αρμοδιότητες: Πρώτον να μοιράζει τις ερωτήσεις και δεύτερον να κοιτάζει την ώρα γιατί ο υπουργός του είπε πως έχει κώλυμα και θα πρέπει, αυτή η άτυπη ενημέρωση, να έχει τελειώσει σε 40 λεπτά ακριβώς.

Ετσι η μοναδική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην «επίσημη ενημέρωση» ή, εάν προτιμάτε τη συνέντευξη Τύπου και την «άτυπη ενημέρωση» είναι ότι ο υπουργός που ενημερώνει δεν μεταφέρεται στα ΜΜΕ ως υπουργός, αλλά ως… κυβερνητικός αξιωματούχος. Και επιπλέον έχει τη δυνατότητα να λέει ανέκδοτα (που δεν τα καταλαβαίνει κανείς) και να βάζει στοιχήματα με ουίσκί (τα οποία ουδείς τα δέχεται).

Μια τέτοια ενημέρωση, άτυπη δόθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι στο 6ο όροφο υπουργείου, με 8 λεπτά καθυστέρησης του… αξιωματούχου. Kαθυστέρηση που δικαιολόγησαν οι συνεργάτες του λέγοντας ότι «ήταν σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό». Εδώ να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος αξιωματούχος- υπουργός συνεργάζεται σχεδόν καθημερινά με τον πρωθυπουργό και άλλοτε εκδίδεται ανακοίνωση και άλλοτε όχι. Και επειδή ούτε την Τετάρτη εξεδόθη ανακοίνωση τότε κάποιος θα υποθέσει ότι ήταν άτυπη η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της κυβέρνησης.

Ο αξιωματούχος- υπουργός εμφανίστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων (όλοι διαπιστευμένοι στο υπουργείο του) φορώντας γκρίζο (τσαλακωμένο) σακάκι, γκρίζο πουκάμισο, γκρίζο παντελόνι, φρεσκοκουρεμένος, χωρίς ωστόσο το σακίδιο που συνήθως κουβαλά μαζί του. Και έπεσαν αμέσως οι ερωτήσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια στο «Βήμα»

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr