Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ίρμα: Δραματικός απολογισμός, εκατομμύρια νοικοκυριά στο σκοτάδι

Ίρμα: Δραματικός απολογισμός, εκατομμύρια νοικοκυριά στο σκοτάδι

Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ζημιών που προκλήθηκαν από το πέρασμα του σαρωτικού κυκλώνα Ίρμα ο οποίος άφησε στο σκοτάδι εκατομμύρια νοικοκυριά. Πολλές επαρχίες της Κούβας και συνοικίες της Αβάνας παραμένουν ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα μεταβεί την Πέμπτη στη Φλόριντα για διαπιστώσει επιτόπου τις ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας Ίρμα, όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ζημιών που προκλήθηκαν από το πέρασμα του σαρωτικού κυκλώνα Ίρμα ο οποίος άφησε στο σκοτάδι εκατομμύρια νοικοκυριά. Πολλές επαρχίες της Κούβας και συνοικίες της Αβάνας παραμένουν ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό.

Το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας, του οποίου προεδρεύει ο ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο, απηύθυνε έκκληση «σε όλες τις δυνάμεις της χώρας» ώστε να επανέλθει σε φυσιολογικές συνθήκες η ζωή «το συντομότερο δυνατόν», μετέδωσαν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.

Μία ημέρα μετά το πέρασμα του κυκλώνα ο Κάστρο είχε ζητήσει να αποκατασταθεί σύντομα η ηλεκτροδότηση όμως οι σοβαρές ζημιές που έχουν υποστεί ορισμένοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως εκείνος του Ματάνσας που ηλεκτροδοτεί την Αβάνα, έχουν ως αποτέλεσμα να παραμένουν στο σκοτάδι πολλά νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, λόγω της διακοπής στην ηλεκτροδότηση, προκαλούνται και προβλήματα στην παροχή νερού σε πολλές επαρχίες.

«Δεν μπορούμε να πούμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης», τόνισε στο Συμβούλιο ο υφυπουργός Ενέργειας Γιούρι Βιγιαμόντε.

Στο βόρειο τμήμα του νησιού, που επί 72 ώρες βρισκόταν στο έλεος του κυκλώνα, η ζωή επανέρχεται σταδιακά σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Τα αεροδρόμια της Αβάνας και του Βαραδέρο, αφού παρέμειναν κλειστά επί τρεις ημέρες, ξανάρχισαν σήμερα τη λειτουργία τους. Σχολεία και πανεπιστήμια που δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές άνοιξαν επίσης ξανά σήμερα το πρωί.

Στην Αβάνα, μπριγάδες νέων και δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν να εργάζονται σε όλες τις συνοικίες για να απομακρύνουν συντρίμμια και πεσμένα δέντρα από τους δρόμους. Η Μαλεκόν, η παραλιακή λεωφόρος, παραμένει ακόμη κλειστή για την κυκλοφορία.

Στη Φλόριντα ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα μεταβεί την Πέμπτη στη Φλόριντα για διαπιστώσει επιτόπου τις ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας Ίρμα, όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

«Οι σκέψεις μου βρίσκονται πάντα με όλους εκείνους που επλήγησαν από τους κυκλώνες» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε από την πλευρά της η Πρώτη Κυρία της χώρας, η Μελάνια Τραμπ, η οποία διευκρίνισε ότι θα επισκεφθεί μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο τη Φλόριντα.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν και σήμερα 6,9 εκατομμύρια καταναλωτές στη Φλόριντα και τις γειτονικές Πολιτείες, την ώρα που οι εταιρείες δίνουν μάχη για να οργανώσουν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στις ΗΠΑ.

Ορισμένα νοικοκυριά, στις περιοχές που έχουν πληγεί σφοδρότερα από τον κυκλώνα Ίρμα, θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να επανέλθει το ηλεκτρικό.

Το ένα τέταρτο των σπιτιών στο αρχιπέλαγος των Κις, στη νότια Φλόριντα, καταστράφηκε από τον κυκλώνα Ίρμα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των σωστικών συνεργείων που έφτασαν στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (Fema), Μπροκ Λονγκ.

«Η αρχική εκτίμηση –και για αυτό ζητήσαμε από τους ανθρώπους να φύγουν, εξαιτίας της πλημμυρίδας από τη θύελλα– δείχνει ότι το 25% των σπιτιών στα Κις καταστράφηκαν και το 60% έχει υποστεί ζημιές» είπε ο Λονγκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Γενικά, όλα τα σπίτια στα Κις έχουν επηρεαστεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», εξήγησε.

Ο πρόεδρος Μακρόν και ο ολλανδός βασιλιάς στα νησιά που σάρωσε ο κυκλώνας

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο βασιλιάς της Ολλανδίας μετέβησαν την Τρίτη στα νησιά των Αντιλλών που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τον κυκλώνα Ίρμα, για να διαπιστώσουν το «πρωτοφανές» εύρος των ζημιών και να προσπαθήσουν να κατευνάσουν την οργή των κατοίκων για την οργάνωση των υπηρεσιών διάσωσης.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον αναμένεται από την πλευρά του στις βρετανικές Παρθένες Νήσους και στην Ανγκουίλα, ενώ το Λονδίνο επικρίνεται επίσης για τον τρόπο διαχείρισης της καταστροφής που προκάλεσε τουλάχιστον 40 νεκρούς στην Καραϊβική και στη Φλόριντα.

Η γαλλική, η ολλανδική και η βρετανική κυβέρνηση κατηγορούνται ότι καθυστέρησαν να στείλουν ενισχύσεις στα συνεργεία διάσωσης και την αστυνομία στα νησιά που βυθίστηκαν στο χάος και σε μερικές περιπτώσεις παραδόθηκαν σε λεηλασίες μετά το πέρασμα του ισχυρού κυκλώνα.

Κατά την άφιξή του στο Πουάντ-α-Πιτρ, στη Γουαδελούπη, ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε πως «η πρόβλεψη υπήρξε πλήρης».

Η κυβέρνηση «αποκρίθηκε αμέσως μόλις δόθηκε η πληροφορία, άρα πολλές ημέρες πριν, και συνεχώς καθ΄όλη τη διάρκεια της κρίσης αυτής», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στους δημοσιογράφους, στην πίστα του αεροδρομίου.

Η «επιστροφή στην κανονική ζωή είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας» πρόσθεσε ο Μακρόν, ο οποίος αναμένεται επίσης να επισκεφθεί στη συνέχεια το γαλλο-ολλανδικο νησί Άγιος Μαρτίνος και το γαλλικό νησί Άγιος Βαρθολομαίος, τα δύο νησιά που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα.

Ο αρχηγός του κράτους δήλωσε ότι «τάσσεται υπέρ» της δημιουργίας μιας κοινοβουλευτικής ερευνητικής επιτροπής όπως ζητούν πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης. Όμως «τώρα είναι η ώρα της εθνικής ενότητας», «ας είμαστε αξιοπρεπείς», επέμεινε.

Το προεδρικό περιβάλλον δεν αναμένει «πολύ θερμή υποδοχή» στον Άγιο Μαρτίνο, καθώς η Ίρμα είχε αποτέλεσμα τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους ενώ πολλοί άλλοι αγνοούνται στα γαλλικά νησιά, ενώ άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο ολλανδικό τμήμα του νησιού, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

«Μείναμε τέσσερις, πέντε ημέρες χωρίς βοήθεια, να υπερασπιστούμε μόνοι μας τους εαυτούς μας απέναντι σε άνδρες οπλισμένους», δήλωσε ο Φαμπρίς, ιδιοκτήτης εστιατορίου που ζει στον Άγιο Μαρτίνο τα τελευταία 15 χρόνια και επαναπατρίστηκε στη μητροπολιτική Γαλλία τη Δευτέρα. «Η διαχείριση του γαλλικού κράτους; Λυπάμαι πραγματικά, αλλά τίποτα. Δεν μας υποστήριξε καθόλου», είπε.

Όπως και η Ολλανδία, η Γαλλία έθεσε σε λειτουργία γέφυρες από αέρος και θαλάσσης προκειμένου να απομακρύνει τους ανθρώπους που είχαν πιο πολλή ανάγκη στη μία περίπτωση και να διοχετεύσει φορτία τροφίμων στη δεύτερη. Περίπου 85 τόνοι τροφίμων, ένα εκατομμύριο λίτρα νερού και 2,2 τόνοι φαρμάκων έχουν ήδη μεταφερθεί στα νησιά.

Ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ αναμένεται από την πλευρά του να επισκεφθεί τα νησιά Σάμπα και Άγιος Ευστάθιος αφού πέρασε τη νύχτα στο ολλανδικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου. Συνοδευόμενος από τον ολλανδό υπουργό Εσωτερικών Ρόναλντ Πλάστερκ, συνάντησε κατοίκους και παρακολούθησε τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Εξέφρασε τον συγκλονισμό του.

«Από το αεροπλάνο είδα πράγματα που δεν έχω δει ποτέ. Έχω δει πόλεμο και άλλες φυσικές καταστροφές αλλά ποτέ κάτι τέτοιο. Όλα έχουν καταστραφεί», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Σύμφωνα με τον βασιλιά, που αναμένεται να επιστρέψει στην Ολλανδία απόψε, οι προσπάθειες ανοικοδόμησης έχουν ξεκινήσει. «Οι άνθρωποι μου είπαν πως εργάζονται από κοινού για να ανορθώσουν, να ανοικοδομήσουν το νησί. Έχουν πίστη στο μέλλον», πρόσθεσε.

Πάνω από 50 συλλήψεις στο Μαϊάμι για λεηλασίες κατά τη διάρκεια του κυκλώνα

Η αστυνομία της περιοχής του Μαϊάμι συνέλαβε περισσότερους από 50 υπόπτους για λεηλασίες κατά τη διάρκεια του κυκλώνα Ίρμα.

Οι δημοτικές αρχές ήραν σήμερα το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μεταξύ 7 το απόγευμα και 7 το πρωί που είχε επιβληθεί από την Κυριακή. Επιπλέον, αξιωματικοί της αστυνομίας επισήμαναν ότι αστυνομικοί θα εργάζονται σε 12ωρες βάρδιες, όλο το 24ωρο, για να αποτρέψουν όποιες εγκληματικές ενέργειες.

«Είπα ότι δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα ή λεηλασίες ή οποιονδήποτε αποπειραθεί να εκμεταλλευτεί τους συμπολίτες μας» δήλωσε ο υπαρχηγός της αστυνομίας Λούις Καμπρέρα σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024