Καλύτερη εξέλιξη έχουν τα παιδιά που ξεκινάνε σε μεγαλύτερη ηλικία το σχολείο
Πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς και μια διεθνής μελέτη έρχεται να υπενθυμίσει ότι τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, συγκριτικά με τα παιδιά που πάνε σχολείο σε μικρή ηλικία.
Πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς και μια διεθνής μελέτη έρχεται να υπενθυμίσει ότι τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, συγκριτικά με τα παιδιά που πάνε σχολείο σε μικρή ηλικία.
Ερευνητές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Ντιούι του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ανέλυσαν στοιχεία για τις σχολικές επιδόσεις των μαθητών της Φλόριντα, συσχετίζοντάς τις με τις ηλικιακές διαφορές των μαθητών μέσα στην κάθε τάξη.
Διαπιστώθηκε ότι τα πιο μεγάλα παιδιά της α’ τάξης του Δημοτικού, που ανήκουν στη μεσαία εισοδηματική κατηγορία και έχουν γεννηθεί σχεδόν ένα έτος νωρίτερα από τα πιο μικρά παιδιά της τάξης τους, έχουν κατά μέσο όρο 2,6% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν στο μέλλον φοιτητές σε κάποιο «ελίτ» πανεπιστήμιο, σε σχέση με τους πιο μικρούς στην ηλικία συμμαθητές τους.
«Αν και δεν είναι τεράστια μια τέτοια διαφορά, είναι αρκετά μεγάλη για να θεωρηθεί σημαντική», εξηγεί η Δρ Ντιούι και προσθέτει ότι το πλεονέκτημα αυτό, που συνοδεύει το παιδί στη ζωή του, φαίνεται να υπάρχει λίγο-πολύ σε όλες τις κατηγορίες κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου των παιδιών.
Όπως λέει, δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να εξομαλυνθούν αυτές οι διαφορές στις σχολικές επιδόσεις, που οφείλονται πιθανώς στην καλύτερη νοητική ανάπτυξη του εγκεφάλου σε ένα μεγαλύτερο παιδί. Τονίζει, επίσης, ότι η μελέτη βασίζεται σε μέσους όρους και ότι υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά μικρότερης ηλικίας μέσα στην τάξη, που τα πάνε θαυμάσια στο σχολείο.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Η σιωπή δεν προστατεύει» – Νέα εποχή για τον ουκρανικό στρατό, νέες δοκιμασίες για τον Ζελένσκι
- Πώς αισθάνεται ένας αδέσποτος σκύλος; Η επιστήμη δίνει μια πιο σύνθετη απάντηση
- Μπάρμπαρα Χάτον: Η δισεκατομμυριούχος συλλέκτρια κοσμημάτων, η κληρονομιά στα 21 και οι 7 ατυχείς γάμοι
- Και επίσημα ο Γεντβάι στην Αλ Σαμπάμπ (pic)
- Greeks Most Pessimistic in Eurozone on Inflation, Growth, ECB Says
- Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ανοίγει τη Δευτέρα – Οι κρίσιμες λεπτομέρειες
- Ελληνική οικονομία: Η επόμενη «μάχη» μετά το δημόσιο χρέος
- Γιατί ο Μέσι είναι νοκ άουτ απο το All Star game του MLS
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442