Η παρατεταμένη καθιστική ζωή απειλεί την κινητικότητα των ηλικιωμένων
Η παρατεταμένη καθιστική συμπεριφορά, ειδικά κατά την παρακολούθηση τηλεόρασης, ενέχει σοβαρούς κινδύνους υγείας για τα ηλικιωμένα άτομα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Gerontology: Medical Sciences.
Η παρατεταμένη καθιστική συμπεριφορά, ειδικά κατά την παρακολούθηση τηλεόρασης, ενέχει σοβαρούς κινδύνους υγείας για τα ηλικιωμένα άτομα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Gerontology: Medical Sciences.
Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington, με επικεφαλής την Δρ Λορεττα Ντι Πιετρο, ανέλυσε τα πρότυπα σωματικής δραστηριοποίησης 134.000 ενηλίκων, 50-71 ετών. Τα στοιχεία αφορούσαν το διάστημα 1995-2005 και προέρχονταν από τη μελέτη AARP Diet and Health Study των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες είχαν χαρακτηριστεί, κατά κύριο λόγο, υγιείς όταν ξεκίνησε η έρευνα και ήταν κατά μέσο όρο 61 ετών.
Ως καθιστική συμπεριφορά χαρακτηρίστηκε ο χρόνος που κάθονταν για δουν τηλεόραση ή που περνούσαν μπροστά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και που κοιμόντουσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνεκτιμήθηκαν και διαστήματα σωματικής δραστηριότητας, όπως δουλειές του σπιτιού, περπάτημα, ψώνια, τρέξιμο ή κηπουρική.
Η παρακολούθηση τηλεόρασης περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα και τρεις ή λιγότερες ώρες σωματικής δραστηριοποίησης την εβδομάδα, τριπλασίαζαν τον κίνδυνο αναπηρίας σε ορίζοντα οκταετίας.
Αναλυτικά, στο τέλος της μελέτης το 29% των συμμετεχόντων δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή δυσκολεύονταν. Οι γυναίκες, οι καπνιστές και οι λιγότερο μορφωμένοι και αυτοί με λιγότερο καλή υγεία ήταν πιθανότερο να καταλήξουν ανήμποροι.
Ανεξαρτήτως των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, ο κίνδυνος σωματικής αναπηρίας αυξήθηκε 25% και 65%, αντίστοιχα, μεταξύ των ατόμων που έβλεπαν τηλεόραση τρεις με τέσσερις ώρες την ημέρα ή πέντε και περισσότερες, συγκριτικά με εκείνους που έβλεπαν λιγότερο από δύο. Ο κίνδυνος αυτός δεν επηρεαζόταν από τη φυλή, το μορφωτικό υπόβαθρο, το κάπνισμα και/ή τις αλλαγές του σωματικού βάρους.
Στον αντίποδα τα πλέον δραστήρια άτομα, που ανέφεραν ότι ήταν σωματικά ενεργά πάνω από επτά ώρες την εβδομάδα δεν είχαν κανέναν κίνδυνο απώλειας της κινητικότητάς τους.
«Το βασικό μήνυμα είναι, κινηθείτε περισσότερο, καθίστε λιγότερο. Και φυσικά δεν εννοούμε απαραιτήτως την γυμναστική. Εννοούμε να μην κάθεστε για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Σηκωθείτε, κάντε μια μικρή βόλτα, ανεβείτε μερικά σκαλοπάτια, περπατήστε μέσα στο σπίτι ή το γραφείο. Ακόμα κι αυτό που παρακολουθείτε στην τηλεόραση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, εκμεταλλευθείτε το διάλειμμα των διαφημίσεων και σηκωθείτε», συμβουλεύει η Δρ Ντι Πιέτρο.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- ΠΑΣΟΚ για Γεωργιάδη: Επανέλαβε τα ίδια ψεύδη – Όλα θα λυθούν εκεί που πρέπει, στη δικαιοσύνη
- Survivor: Στη Δικαιοσύνη ο καπετάνιος που χτύπησε τον Σταύρο Φλώρο – Η φωτογραφία του από το νοσοκομείο
- Περιστέρι: Νέες σοκαριστικές μαρτυρίες για τα 6 παιδιά – «Λειτουργούσαν σαν στρατιωτάκια»
- Ημέρα πένθους στο Κίεβο: Ο Ζελένσκι καταδικάζει τη Ρωσία για την επίθεση σε πολυκατοικία που σκότωσε 24 άτομα
- The Expla-in Project | ΝΔ: Συνέδριο με φόντο την κούρσα διαδοχής
- «Οι Αθώοι»: Τι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Επιδημία Έμπολα ξέσπασε στο Κονγκό – Ανησυχία για εξάπλωση σε άλλες χώρες
- «Φως στο Τούνελ»: Τι θα δούμε στην αποψινή εκπομπή στο MEGA
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 15.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-jon-t-jonsson-311815878-18206356-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442