Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Κατηγορίες διαφθοράς για έξι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος

Βραζιλία: Κατηγορίες διαφθοράς για έξι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος

Ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας απήγγειλε χθες κατηγορίες σε βάρος έξι μελών του κυβερνώντος κόμματος PMDB του προέδρου Μισέλ Τέμερ για σύσταση και συμμορία, καθώς το μπαράζ των διώξεων στο πλαίσιο του τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς στη χώρα συνεχίζεται.

Ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας απήγγειλε χθες κατηγορίες σε βάρος έξι μελών του κυβερνώντος κόμματος PMDB του προέδρου Μισέλ Τέμερ για σύσταση και συμμορία, καθώς το μπαράζ των διώξεων στο πλαίσιο του τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς στη χώρα συνεχίζεται.

Ανάμεσα στους πολιτικούς που κατηγορεί ο εισαγγελέας Χοντρίγκου Ζανό στο έγγραφο το οποίο υπέβαλε στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας και πρώην γερουσιαστής Ζουζέ Σάρνεϊ, ο γερουσιαστής Χομέρου Ζούκα και τέσσερις ακόμη εν ενεργεία μέλη της Γερουσίας.

Το σκάνδαλο διαφθοράς που περιστρέφεται γύρω από διάφορα κυκλώματα που είχαν δημιουργήσει εταιρείες οι οποίες δωροδοκούσαν αξιωματούχους και πολιτικούς για να εξασφαλίζουν δημόσιες συμβάσεις πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ελίτ στη Βραζιλία. Ο εισαγγελέας Ζανό αναμένεται εντός εβδομάδων να απαγγείλει εκ νέου κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του συντηρητικού προέδρου Τέμερ.

Ο Τέμερ κατάφερε να αποκρούσει τη δίωξη σε βάρος του χάρη στη στήριξη των πολιτικών του συμμάχων όταν διεξήχθη μια ψηφοφορία στην κάτω Βουλή τον Αύγουστο για το εάν θα έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη.

Εξάλλου χθες το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εξετάσει την επόμενη εβδομάδα αιτήματα που υπέβαλε ο πρόεδρος Τέμερ με στόχο να εμποδιστεί η απαγγελία νέων κατηγοριών σε βάρος του από τον Ζανό.

Ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι οι έξι γερουσιαστές έλαβαν ένα ποσό περίπου 232 εκατομμυρίων ευρώ και προκάλεσαν ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras και τη θυγατρική της Transpetro.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης στον πρώην πρόεδρο της Transpetro, τον Σέρζιου Μασάδου.

Το PMDB έκρινε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι ο εισαγγελέας δεν έχει επαρκή στοιχεία και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα θέσει την υπόθεση στο αρχείο.

Ο Ζούκα ανέφερε σε χωριστή ανακοίνωση ότι ελπίζει το Ανώτατο Δικαστήριο να εξετάσει σε βάθος το κατηγορητήριο και πρόσθεσε ότι ευελπιστεί η έρευνα να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Ένας εκπρόσωπος του Μασάδου δήλωσε ότι συνεχίζει να συνεργάζεται με τις αρχές δίνοντας στοιχεία για τα αδικήματα στα οποία φέρονται να ενέχονται πολιτικοί και προμηθευτές της Transpetro. Για την υπόθεση έχουν ασκηθεί διάφορες διώξεις.

Οι νέες κατηγορίες που απήγγειλε ο Ζανό εναντίον των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος είναι παρόμοιες με εκείνες που απήγγειλε σε δύο πρώην προέδρους και ηγετικά στελέχη του κεντροαριστερού Κόμματος Εργαζομένων (PT), τον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και τη Ντίλμας Ρουσέφ, καθώς επίσης και άλλα έξι μέλη του κόμματος αυτού. Ο Λούλα και η Ρουσέφ απορρίπτουν τις κατηγορίες, με τον πρώην πρόεδρο να καταγγέλλει μια εκστρατεία πολιτικής εξόντωσής του.

ΑΠΕ/Reuters

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024