Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο γάλλος επιχειρηματίας Πιέρ Μπερζέ

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο γάλλος επιχειρηματίας Πιέρ Μπερζέ

Ο γάλλος επιχειρηματίας και μαικήνας Πιέρ Μπερζέ, πρώην σύντροφος του Ιβ Σεν Λοράν, πέθανε σήμερα σε ηλικία 86 ετών από επιπλοκές μακράς νόσου, ανακοίνωσε το 'Ιδρυμα Πιέρ Μπερζέ - Ιβ Σεν Λοράν.

Ο γάλλος επιχειρηματίας και μαικήνας Πιέρ Μπερζέ, πρώην σύντροφος του Ιβ Σεν Λοράν, πέθανε σήμερα σε ηλικία 86 ετών από επιπλοκές μακράς νόσου, ανακοίνωσε το ‘Ιδρυμα Πιέρ Μπερζέ – Ιβ Σεν Λοράν.

«Το Ίδρυμα Pierre Bergé – Yves Saint Laurent στο Παρίσι και το Ίδρυμα Jardin Majorelle στο Μαρακές με βαθύτατη θλίψη ανακοινώνουν τον θάνατο του προέδρου τους-ιδρυτή Πιέρ Μπερζέ, που επήλθε σήμερα 8 Σεπτεμβρίου 2017 στις 05.39′ στην κατοικία του στο Σεν-Ρεμί-ντε-Προβάνς», στη νοτιοδυτική Γαλλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Συνιδρυτής και διαχειριστής επί 40 χρόνια του οίκου μόδας Yves Saint Laurent, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του ομίλου Τύπου Le Monde, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γκέι και θερμός υποστηρικτής του πρώην σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, ο Μπερζέ είχε προσβληθεί από μυοπάθεια.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ απέτισε φόρο τιμής σε «έναν υπέροχο φίλο». «Μυθικό μαικήνα, φιλάνθρωπο, ακόρεστο λάτρη του ωραίου, μεγαλοφυή επιχειρηματία, άνθρωπο του πολιτισμού και του πάθους, ο Μπερζέ ήταν ταυτόχρονα όλα αυτά αλλά περισσότερο ακόμη, ενσάρκωνε έναν ουμανιστή που τοποθετούσε τη μοίρα των ανθρώπων πάνω από όλες τις αξίες», δήλωσε σε ανακοίνωσή του.

Ο Γάλλος επιχειρηματίας και πρώην σύντροφος του Ιβ Σεν Λοράν ήταν ένας άνθρωπος παθιασμένος με τις τέχνες, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και του αγώνα κατά του AIDS. Γεννήθηκε τον Νοέμβριου του 1930 στο γαλλικό νησί Ολερόν και με τον Λοράν γνωρίστηκε τον Ιανουάριο του 1958, στην πρώτη επίδειξη του γάλλου σχεδιαστή ως καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου Ντιόρ. Ο Μπερζέ στάθηκε στην ουρά για να τον συγχαρεί μαζί με τον τότε σύντροφο του ζωγράφο, Μπερνάρ Μπιφέ.

Ακολούθησε μια συνάντηση ανάμεσα στον Ιβ Σεν Λοράν και τον Μπερνάρ Μπιφέ, στην οποία παρευρέθηκε και ο Μπερζέ. Η συνάντηση αυτή φαίνεται να ήταν «μοιραία» για τους δύο άνδρες. Τρία χρόνια αργότερα, το 1961, Λοράν και Μπερζέ ιδρύουν στον οίκο Ιβ Σεν Λοράν. Από τότε παρέμειναν σύντροφοι, επιστήθιοι φίλοι και συνεργάτες. Αν και είχαν χωρίσει το 1976, λίγο πριν το θάνατο του γάλλου σχεδιαστή το 2008, αποφάσισαν να «ενώσουν» τις ζωές τους υπογράφοντας σύμφωνο συμβίωσης.

Ο Μπερζέ τον περασμένο Μάρτιο παντρεύτηκε υπό άκρα μυστικότητα τον αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Μπερζέ – Σεν Λοράν και διακοσμητή κήπων τον 58χρονο Μάντισον Κοξ, πιθανότατα διαισθανόμενος το επικείμενο τέλος, είχε προσβληθεί από μυοπάθεια. Ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» για το τι του δίνει δύναμη να συνεχίζει τις τόσες δραστηριότητές του, παρά την ασθένειά του: «Πρέπει να το κάνω. Αν παραδοθώ στη μυοπάθεια, θα πεθάνω. Δεν φοβάμαι το θάνατο, αλλά δεν θα ήθελα και να τον επισπεύσω!»

Η σχέση του με τον Μιτεράν

Το πάθος του Πιέρ Μπερζέ για ζωή και δημιουργία φάνηκε σε όλα τα αντικείμενα με τα οποία ασχολήθηκε: μόδα, τέχνη, πολιτική, όπερα, αγώνας για την καταπολέμηση του AIDS, υποστηρικτής του Φρανσουά Μιτεράν και αργότερα της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο Πιέρ Μπερζέ, ήταν -με δικά του λόγια- ένας άνθρωπος που ζούσε «στο παρόν»

Ο Μπερζέ υπήρξε θερμός υποστηρικτής και φίλος του Φρανσουά Μιτεράν. Το 1988 μέσα από το γαλλικό περιοδικό Globe υποστήριξε την υποψηφιότητα Μιτεράν για τις προεδρικές εκλογές ενώ συμμετείχε σε όλες τις εκστρατείες του. Στη συνέχεια ο Πιέρ Μπερζέ έγινε πρόεδρος της ένωσης φίλων του Ινστιτούτου Φρανσουά-Μιτεράν. Ως οπαδός και προστάτης της όπερας, ο Μιτεράν όρισε τον Μπερζέ πρόεδρο της Οπερας της Βαστίλης τον Αύγουστο του 1988, θέση από την οποία αποσύρθηκε από το αξίωμα το 1994 και έγινε επίτιμος πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής του Παρισιού.

Πέθανε λίγο πριν τα εγκαίνια των Μουσείων

Ο Πιέρ Μπερζέ κρατούσε τα ηνία του οίκου μόδας μέχρι το τέλος, το 2002 οπότε και έκλεισε, μάλιστα ο τύπος τον αποκαλούσε «πρύτανη του Yves Saint Laurent». Αφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Παρασκευής 08 Σεπτεμβρίου στην οικία του στο Σεν – Ρεμί – ντε – Προβάνς στη νοτιοδυτική Γαλλία, σε ηλικία 86 ετών. Σε μερικές εβδομάδες θα γινόντουσαν τα εγκαίνια των δύο μουσείων αφιερωμένων στο έργο του πρώην συντρόφου του Ιβ Σεν Λοράν, το ένα στο Παρίσι και το άλλο στο Μαρακές, στην οδό Ιβ Σεν Λοράν, δίπλα στον Κήπο Μαζορέλ, στο Μαρόκο.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024