Μνημόνιο Συνεργασίας με τους Γάλλους για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
Ολοκληρώνεται σύντομα η σύνταξη του νομοσχεδίου για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την παροχή τεχνικής βοήθειας.
Ολοκληρώνεται σύντομα η σύνταξη του νομοσχεδίου για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την παροχή τεχνικής βοήθειας.
Το μνημόνιο υπεγράφη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, στην Αθήνα, από τον υπουργό και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Nicolas Dufourq.
«Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Όπως έχω τονίσει κι άλλες φορές, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προσφέρει στην οικονομία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη» πρόσθεσε ο κ. Παπαδημητρίου.
Το Μνημόνιο προβλέπει την παροχή τεχνικής βοήθειας από τη γαλλική πλευρά σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της στρατηγικής και του επιχειρησιακού σχεδίου της Τράπεζας, την ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης ρίσκου, τη διαμόρφωση ειδικών δανειακών προϊόντων που καλύπτουν ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες δεν καλύπτονται από τις τράπεζες, τη χρηματοδότηση της απόκτησης πνευματικών δικαιωμάτων, τη δημιουργία κυβερνητικών και μη εργαλείων υποστήριξης των ΜΜΕ (επιδοτήσεις, εγγυήσεις, κ.ά.).
Προβλέπεται, επίσης, δυνητικά η χρηματοδότηση γαλλικών ΜΜΕ για την ανάπτυξη συνεργασιών με ελληνικές επιχειρήσεις, με στόχο τη δημιουργία καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών, αξιοποιώντας και τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, καθώς και η δικτύωση Γάλλων και Ελλήνων επενδυτών με νεοφυείς (startup) επιχειρήσεις.
- «Του ανατέθηκε να εξαφανίσει το πτώμα» – Η μακάβρια απαγωγή της σορού της Εβίτας Περόν
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα του Αυγούστου
- Σιρχάους: «Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία»
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ξεφύγει ούτε από τη λογοδοσία, ούτε και από την κρίση των πολιτών
- ΚΚΕ: Έχει και η κοροϊδία τα όριά της, δήθεν οι μειώσεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
- Ποια σενάρια εξετάζει η Αστυνομία για τη δολοφονία της 42χρονης στη Σύρο – Η διάρρηξη που προηγήθηκε
- Τσουκαλάς: Προχειρότητα και ασυνέπεια απέδειξε ο Μητσοτάκης – Υπηρετεί με συνέπεια τον λαϊκισμό
- Το επόμενο μεγάλο ραντεβού της Εθνικής πόλο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)















![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)


























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442