Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μακρόν: Αν συνεχίσουμε έτσι, θα αναλάβουμε την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης

Μακρόν: Αν συνεχίσουμε έτσι, θα αναλάβουμε την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης

«Στην Ευρώπη σήμερα απειλείται η Δημοκρατία και η εμπιστοσύνη, αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που θα αναλάβει την ευθύνη του θανάτου της», τόνισε ο Εμάνουελ Μακρόν στη μεστή και συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του από την Πνύκα, την οποία ξεκίνησε μιλώντας ελληνικά. Η ελληνική κρίση είναι μια αποτυχία της Ευρώπης, τόνισε. Αναπτύσσοντας τις ιδέες του για την επανεκκίνηση της ΕΕ, που είναι «η μόνη εναλλακτική μας» είπε ότι οι ελπίδες που πρέπει να προσφέρουμε στου νέους είναι Δημοκρατία, Κυριαρχία, Πολιτισμός.

«Στην Ευρώπη σήμερα απειλείται η Δημοκρατία και η εμπιστοσύνη, αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που θα αναλάβει την ευθύνη του θανάτου της», τόνισε ο Εμάνουελ Μακρόν στην μεστή και συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του από την Πνύκα, την οποία ξεκίνησε μιλώντας ελληνικά.

Η ελληνική κρίση είναι μια αποτυχία της Ευρώπης, τόνισε, μεταξύ άλλων, από την οποία πρέπει να διδαχθεί και να αλλάξει.

Αναπτύσσοντας τις ιδέες του για την επανεκκίνηση της ΕΕ, που είναι «η μόνη εναλλακτική μας» -όπως τόνισε- είπε ότι οι ελπίδες που πρέπει να προσφέρουμε στου νέους είναι «Δημοκρατία, Κυριαρχία, Πολιτισμός».

Στο κατά πόσο δε είναι αυτό εφικτό είπε ότι ο διάλογος και η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει καταφεύγοντας σε στίχο του Γιώργου Σεφέρη: «Κι όταν γυρεύεις το θαύμα πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οχτώ γωνιές των ανέμων γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες του ανθρώπου».

Καταχειροκροτήθηκε για τα ελληνικά του

«Πριν χιλιάδες χρόνια, εδώ στο λόφο της Πνύκας, επινόησαν τη Δημοκρατία. Το γεγονός ότι παίρνω το λόγο στο βήμα αυτό, είναι ένα μεγάλο προνόμιο για το οποίο ευχαριστώ θερμά τις ελληνικές Αρχές και κυρίως τον έλληνα πρωθυπουργό, τον Αλέξη, που με κάλεσαν εδώ» είπε ο Μακρόν ξεκινώντας την ομιλία του με σπαστά ελληνικά.

Κάνοντας δε χιούμορ για το θερμό χειροκρότημα που δέχθηκε για αυτήν την προσπάθεια του να μιλήσει ελληνικά, ευχαρίστησε και αναρωτήθηκε αν ήταν γιατί μίλησε τη γλώσσα τόσο άσχημα που έπρεπε να σταματήσει ή για να τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει στα ελληνικά.

Εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την αρχαία ελληνική Δημοκρατία και την προσήλωσή του στα δημοκρατικά ιδεώδη, είπε ότι λίγες είναι οι χώρες, τα έθνη, που μπόρεσαν όπως η Ελλάδα και η Γαλλία, να κληρονομήσουν, να μεταλαμπαδεύσουν και να κληροδοτήσουν τόσο σημαντικές αξίες και Αρχές, όπως η Δημοκρατία και η Ελευθερία.

Η ελληνική κρίση αποτυχία της Ευρώπης

Εδώ οικοδομήθηκε η Αθηναϊκή Δημοκρατία, είπε ο Μακρόν. Οι Αθηναίοι πήραν το ρίσκο και ανέθεσαν τη λήψη αποφάσεων στους πολλούς, γιατί πίστεψαν ότι έτσι λαμβάνονται καλύτερες και δικαιότερες αποφάσεις, πρόσθεσε, επενδύοντας στην εμπιστοσύνη και στο διάλογο.

«Τι έχουμε κάνει εμείς στην Ευρώπη για την Δημοκρατία;» αναρωτήθηκε για να τονίσει ότι σήμερα στην Ευρώπη η εμπιστοσύνη και η Δημοκρατία απειλούνται.

«Έχουμε εμπιστοσύνη οι μεν στους δε στην Ευρώπη;» διερωτήθηκε επικαλούμενος τον Περικλή και πρόσθεσε: «Η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης.»

Ωστόσο, επιλέγοντας να βλέπει μπροστά, όπως είπε αρκετές φορές, τόνισε ότι δεν πρέπει να μείνουμε σε αυτή την διαπίστωση, κατεβάζοντας το κεφάλι γιατί η ΕΕ δεν κατάφερε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά να διδαχθούμε από αυτή την αποτυχία.

Η ΕΕ κινδυνεύει με διάλυση, ενώ είναι η μόνη λύση

Ο Μακρόν υπερθεματίζοντας για την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης και επανεκκίνησης της Ευρώπης μίλησε ανοιχτά για τον κίνδυνο που ελλοχεύει η Ευρώπη να διαλυθεί.

Το μόνο ασφαλές λιμάνι που μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα για Δικαιοσύνη και Ελευθερία κινδυνεύει, είπε, για να τονίσει ότι χρειαζόμαστε την ΕΕ πιο πολύ από ποτέ.

«Ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη, πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη. Είναι η μοναδική εναλλακτική λύση μας και αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης» διαμήνυσε προσθέτοντας ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε με ισχυρή αυτοκριτική».

Κυριαρχία, Δημοκρατία, Πολιτισμός οι τρεις βασικές ελπίδες

Την ανάγκη να επαναδιατυπωθεί η έννοια της εθνικής κυριαρχίας, ώστε να μην ερμηνεύεται ως παραχώρηση τόνισε ο κ. Μακρόν. «Μην αφήνετε την εθνική κυριαρχία σε αυτούς που θέλουν να κλειστούμε στον εαυτό μας, να περιχαρακωθούμε. Θέλουμε κυριαρχία μέσα στην Ευρώπη και μέσω της Ευρώπης» τόνισε.

Προκειμένου δε να αντικρούσει τις απόψεις υπέρ της απόλυτης εθνικής κυριαρχίας και της περιχαράκωσης, έθεσε το ερώτημα πόσο καλά μπορεί να προστατευθεί ένα έθνος όταν είναι μόνο του.

Με τη νέα Ευρώπη θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε νέες μεταναστευτικές ροές αλλά και την τρομοκρατία και την κλιματική αλλαγή είπε. «Αν υποχωρήσουμε κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση. Δεν υπάρχει άλλη ήπειρος που να στηρίζει τη δημοκρατία, την ελευθερία και την οικονομία, αλλά υπάρχουν δυνάμεις που έχουν λιγότερη δέσμευση για κοινωνικά δικαιώματα, ή στην Ασία που έχουν ισχυρή οικονομία και αυταρχισμό».

«Πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία» τόνισε ο Μακρόν, εξηγώντας ότι αυτό, εκτός των άλλων, σημαίνει ότι οι νέοι θα πρέπει να μπορούν να έχουν ένα όμορφο μέλλον και στην Ελλάδα.

«Ο ελληνικός λαός πλήρωσε τα ψέματα ότι μπορεί να ζήσει όπως στο Βερολίνο και στη διάρκεια της κρίσης επωμίστηκε το βάρος», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Μίλησε για κοινωνικό ρήγμα και έκανε λόγο για ένα είδος εμφυλίου πολέμου με αλληλοκατηγορίες και επικρίσεις που δεν αρμόζουν στην Ευρώπη.

«Τι υποσχεθήκαμε στους νέους της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια; Λιτότητα και ανεργία. Τους είχαμε προβάλει όμορφο μέλλον στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Αλλά αρχικά είχαμε υποσχεθεί ότι μπορούν να ζήσουν όμορφα και στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε «αυτό πρέπει να γίνει και αυτό είναι η ευρωπαϊκή κυριαρχία».

«Προτείνω έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της Ευρώπης»

«Προτείνω μια νέα μέθοδο που δεν θα συζητηθεί η νέα Ευρώπη μόνο στις κλειστές πόρτες. Να υποβάλουμε νέους στόχους το 2018 σε όλες τις χώρες και οι λαοί να συζητήσουν ποια Ευρώπη θέλουν. Για έξι μήνες να υπάρχουν συνελεύσεις των πολιτών και στην πορεία να δημιουργηθούν για τις εκλογές στην Ευρώπη κοινές λίστες και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε μάλιστα την ανάγκη «να βγούμε από το παιδαριώδες δίλημμα να πουν οι λαοί ναι ή όχι σε λαϊκιστικά δημοψηφίσματα» και από την άλλη κάποιοι να φοβούνται τα δημοψηφίσματα και κρύβονται.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε πως αν εγκαταλείψουμε τον εμφύλιο στην Ευρώπη και τις μικρές μας διαφορές θα δούμε πόσα κοινά υπάρχουν στην Ευρώπη που υπήρχε εδώ και αιώνες, την Ευρώπη του Πολιτισμού.

«Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι και τολμηροί στην Ευρώπη της επόμενης δεκαετίας. Πρέπει να προστατέψουμε τον Πολιτισμό και την κληρονομιά μας. Πρέπει να ξεκινήσουμε σύντομα μια ευρωπαϊκή συνέλευση για τον Πολιτισμό από την Αθήνα», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος και προσέθεσε πως δεν αρκεί η στήριξη της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα και την Ιταλία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε οι πολίτες μιας Βαβέλ, με πολλές γλώσσες και διαφορετικούς πολιτισμούς», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος και τόνισε:

«Δημοκρατία, κυριαρχία πολιτισμός, είναι το τρίπτυχο που πρέπει να προσφέρουμε στους νέους. Μια Ευρώπη που στηρίζεται στην επιτυχία».

Σημείωσε ότι «έχουμε χαθεί στο λαβύρινθο των συζητήσεων της γραφειοκρατίας, ποια άρθρα στις συνθήκες θα αλλάξουμε».

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε», συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι «οι ιδρυτές της Ευρώπης όταν έδωσαν τα χέρια είχαν τη φιλοδοξία για κοινό νόμισμα μετά από τριάντα χρόνια»…

«Έχουμε και σήμερα το δικαίωμα να οραματιστούμε και να έχουμε φιλοδοξίες […] Αυτό που επιλέγει η Γαλλία είναι να συζητήσουμε για αυτό το όραμα και την φιλοδοξία για μια Ευρώπη πιο ισχυρή», συμπλήρωσε.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024