Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελλάδα και Βουλγαρία ζητούν ευρωπαϊκούς πόρους για έργα υποδομής

Ελλάδα και Βουλγαρία ζητούν ευρωπαϊκούς πόρους για έργα υποδομής

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μπόικο Μπορίσοφ θα έχουν συνάντηση με τον Γιούνκερ τον Οκτώβριο προκειμένου να του παρουσιάσουν έργα υποδομής για τα Βαλκάνια και να ζητήσουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για την σιδηροδρομική σύνδεση λιμανιών Ελλάδας και Βουλγαρίας, ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι στο έργο θα πρέπει να ενταχθούν και η Σερβία και η Ρουμανία, κάτι που θα συζητηθεί σε τετραμερή συνάντηση στις 3 Οκτωβρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μπόικο Μπορίσοφ θα έχουν συνάντηση με τον
Γιούνκερ τον Οκτώβριο προκειμένου να του παρουσιάσουν έργα υποδομής για
τα Βαλκάνια και να ζητήσουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Με αφορμή την
υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για την σιδηροδρομική σύνδεση έξι
λιμανιών Ελλάδας και Βουλγαρίας, ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι στο έργο θα
πρέπει να ενταχθούν και η Σερβία και η Ρουμανία, κάτι που θα συζητηθεί
σε τετραμερή συνάντηση στις 3 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν το πρωί της Τετάρτης στην Καβάλα οι δύο πρωθυπουργοί μετά την υπογραφή του μνημονίου για τη σιδηροδρομική διασύνδεση λιμανιών των δύο χωρών, ο Μπορίσοφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη Βαλκανική, σηματοδοτώντας την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής.

Ο κ. Μπορίσοφ υπογράμμισε ότι η υλοποίηση του έργου για το οποίο υπογράφηκε η συμφωνία, αποτελεί κοινό έργο υποδομής και των δυο χωρών ενισχύοντας σημαντικά της επιμέρους υποδομές τους.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο, ενώ ευχαρίστησε και προσωπικά τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί, όπως ανέφερε, συνέβαλε ώστε να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση.

«Η υπογραφή του μνημονίου», τόνισε ο κ. Μπορίσοφ, «αποτελεί μια συνέχεια της ανάπτυξης των ενεργειακών και μεταφορικών υποδομών, μια συνέχεια της διασύνδεσης των περιοχών με τη διακίνηση των εμπορευμάτων, των ανθρώπων και της ενίσχυσης του τουριστικού τομέα».

Αναφερόμενος στο νέο υπό κατασκευή έργο επισήμανε ότι αφορά μεν τις δυο χώρες ωστόσο σημείωσε ότι «στην επικείμενη τετραμερή συνάντηση που θα γίνει στη Βάρνα θα ενσωματώσουμε και τους Ρουμάνους και τους Σέρβους ομολόγους μας επειδή το έργο αφορά και τις μεταφορές στον Δούναβη και τη στρατηγική του Δουνάβεως […] οπότε είναι πολύ σημαντικό να εντάξουμε και τις χώρες αυτές.

»Μας παρουσιάζεται έτσι και μια ευκαιρία να δείξουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας πόσο σημαντικά περιφερειακά έργα αναπτύσσονται στην περιοχή μας. Αυτό είναι σημαντικό και όσον αφορά τα διαρθρωτικά ταμεία και τη στάση μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα όσον αφορά την εξεύρεση χρηματοδότησης, έτσι ώστε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι παρουσιάζοντας σήμερα ένα έγγραφο ουσιαστικά στοχεύουμε στο να γίνουν έργα υποδομής και σημαντικές εγκαταστάσεις».

Ο κ. Μπορίσοφ ανακοίνωσε επίσης ότι έπειτα από συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα οι δυο πρωθυπουργοί θα ζητήσουν τον Οκτώβριο μια συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να του παρουσιάσουν τις κοινές ιδέες και προτάσεις τους για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων.

Η υπογραφή της συμφωνίας για τη νέα σιδηροδρομική σύνδεση υπογράφηκε στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ιμαρέτ», στην παλιά πόλη της Καβάλας, στη χερσόνησο της Παναγίας, και την εκδήλωση παρακολουθήσαν πολλοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, δημάρχους της περιοχής, αντιπεριφερειάρχες και πολλούς εκπροσώπους των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024