Πληθωρικός ο νέος κύκλος δοκιμών πρόσκρουσης του EuroNCAP όπου συμμετείχαν εννέα νέα μοντέλα εκ των οποίων τα περισσότερα κατάφεραν να αποσπάσουν την κορυφαία διάκριση της ανεξάρτητης ευρωπαϊκής αρχής.

Από τις τελευταίες δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP «πέρασαν» με πέντε αστέρια τα Jeep Compass, Mazda CX-5, Renault Koleos, Ford Fiesta, Opel Grandland Χ και Mercedes-Benz C-Class Cabriolet, συγκεντρώνοντας υψηλές βαθμολογίες σε όλες τις κατηγορίες αξιολόγησης.

Πέντε αστέρια συγκέντρωσε και το KIA Rio με την προϋπόθεση όμως επιλογής του προσθετου εξοπλισμού ασφαλείας ο οποίος διατίθεται ως προαιρετική επιλογή.

Έτσι αν και τα Kia Rio και Picanto στις βασικές εκδόσεις εξοπλισμού τους βαθμολογήθηκαν με τέσσερα και τρία αστέρια, κατάφεραν ωστόσο να ανακτήσουν βαθμούς, φτάνοντας στα τέσσερα και τα πέντε αστέρια αντίστοιχα, στις εκδόσεις που περιλαμβάνουν τον πρόσθετο εξοπλισμό ασφαλείας ο οποίος δεν διατίθεται στις βασικές τους εκδόσεις, ενώ τέσσερα αστέρια απέσπασε το ηλεκτροκίνητο Opel Ampera-e.

Αναλυτικά σε ό,τι αφορά τις βαθμολογίες των λιγότερο «ευνοημένων» από τη βαθμολογία μοντέλων, το KIA Picanto στη βασική του έκδοση αξιολογήθηκε με τρία αστέρια αποσπώντας 79% στην κατηγορία προστασίας ενηλίκων επιβατών, με 64% στην κατηγορία προστασίας παιδιών, με 54% στην κατηγορία προστασίας πεζών σε ενδεχόμενο ατύχημα και με 25% στην κατηγορία αξιολόγησης των περιφερειακών συστημάτων ασφαλείας καθώς στη βασική του έκδοση δεν διαθέτει σύστημα αυτόνομης πέδησης και σύστημα διατήρησης της πορείας του αυτοκινήτου στην λωρίδα κυκλοφορίας.

Όταν ωστόσο αξιολογήθηκε ξανά με το πακέτο εξοπλισμού ασφαλείας το οποίο περιλαμβάνει σύστημα αυτόνομης πέδησης, οι βαθμολογίες του Picanto στην κατηγορία προστασίας ενηλίκων επιβατών και περιφερειακών συστημάτων ασφαλείας αυξήθηκαν σε 87% και 47% αντίστοιχα, αυξάνοντας την συνολική βαθμολογία του σε τέσσερα αστέρια.

Αντιστοίχως ισχύει και για το μεγαλύτερο KIA Rio το οποίο χωρίς το πρόσθετο πακέτο εξοπλισμού ασφαλείας βαθμολογήθηκε με 85% στην κατηγορία στην κατηγορία προστασίας ενηλίκων επιβατών, με 84% στην κατηγορία προστασίας παιδιών, με 71% στην κατηγορία προστασίας πεζών σε ενδεχόμενο ατύχημα και με 25%, αποσπώντας τρία αστέρια.

Όταν επαναξιολογήθηκε με το πρόσθετο πακέτο συστημάτων ασφαλείας της φίρμας όπου περιλαμβάνεται σύστημα αυτόνομης πέδησης και σύστημα υποβοήθησης διατήρησης της πορείας του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας απέσπασε την κορυφαία διάκριση των πέντε αστεριών με και βαθμολογίες 95% και 59% σε ό,τι αφορά την προστασία των ενηλίκων επιβατών και τα περιφερειακά συστήματα ασφαλείας.

Με τέσσερα αστέρια αξιολογήθηκε και το Opel Ampera e το καθώς έχασε κάποιους βαθμούς στην κατηγορία της προστασίας ενηλίκων επιβατών (82%) για λόγους που συνδέονται με τον σχεδιασμό των καθισμάτων και των προσκέφαλων και την προστασία που προσφέρουν σε ενδεχόμενο οπίσθιας πρόσκρουσης αλλά και εξαιτίας της απουσίας συστήματος υπενθύμισης για τις ζώνες ασφαλείας για τα πίσω καθίσματα.

Οι υπόλοιπες βαθμολογίες του συνοψίζονται σε 73% στην κατηγορία προστασίας παιδιών, 75% στην κατηγορία προστασίας πεζών και 72% στην κατηγορία αξιολόγησης των περιφερειακών συστημάτων ασφαλείας.

auto.in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας