Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί ο Κιμ «στοχεύει» την Κίνα, αλλά το Πεκίνο δεν αντιδρά

Γιατί ο Κιμ «στοχεύει» την Κίνα, αλλά το Πεκίνο δεν αντιδρά

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν πραγματοποίησε την έκτη πυρηνική δοκιμή της Β.Κορέας λίγο πριν από την εμφάνιση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, την οποία και φιλοξενεί. Το μήνυμα του Κιμ ήταν προς τον κινέζο πρόεδρο κυρίως και όχι τόσο προς τον Τραμπ, εκτιμούν οι New York Times. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι η Κίνα προτιμά μια πυρηνικά εξοπλισμένη Β.Κορέα, παρά την κατάρρευση του καθεστώτος και την επέκταση της αμερικανικής επιρροής στην κορεατική χερσόνησο.

Λίγες ώρες πριν από την επίσημη προγραμματισμένη ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην 9η Διάσκεψη των χωρών-μελών της ομάδας BRICS, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν πραγματοποίησε την έκτη πυρηνική δοκιμή της χώρας του, στερώντας από τον πρόεδρο Σι την ευκαιρία να κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων διεθνώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times.

Η εξέλιξη αυτή έγινε λίγες εβδομάδες πριν από το ετήσιο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Ο Κιμ πραγματοποιεί τις πυρηνικές δοκιμές του με απόλυτη ακρίβεια, προκαλώντας τον μέγιστο βαθμό ενόχλησης στην Κίνα. Έτσι, την Κυριακή η συνάντηση των ηγετών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής στην πόλη Σιαμέν στη νοτιοανατολική Κίνα επισκιάστηκε από την είδηση για την πυρηνική δομική της Βόρειας Κορέας. Η σεισμική δόνηση που προκλήθηκε από την πυρηνική δοκιμή έγινε αισθητή στη γειτονική χώρα, ενώ εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο πυρηνικής μόλυνσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κιμ επιλέγει να επιδείξει με προκλητικό τρόπο την προσπάθεια ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από την χώρα του. Τον Μάιο είχε προχωρήσει σε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του προέδρου Σι σε διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιούνταν στο Πεκίνο, με αντικείμενο την παγκόσμια εμπορική πρωτοβουλία που προωθεί η Κίνα «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».

Η πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής από την Βόρεια Κορέα σχεδόν ταυτόχρονα με τις σημαντικές δημόσιες εμφανίσεις του προέδρου Σι δεν είναι τυχαία, σύμφωνα με τις απόψεις που διατυπώνουν οι αναλυτές. Στοχεύουν στο να δείξουν ότι ο Κιμ, ηγέτης της μικρής κι απομονωμένης Βόρειας Κορέας, μπορεί να υποβαθμίσει την επιρροή και την εικόνα του Σι Τζινπίνγκ ως προέδρου της Κίνας.

Μερικοί αναλυτές σημειώνουν επίσης ότι η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είχε ως πρωταρχικό στόχο την άσκηση πίεσης στον πρόεδρο Σι κι όχι στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Κιμ γνωρίζει καλά ότι ο πρόεδρος Σι έχει την πραγματική δύναμη προκειμένου να επηρεάσει τους υπολογισμούς της Ουάσινγκτον. Ο ίδιος πιέζει την Κίνα, προκειμένου να πει στον Τραμπ: «Πρέπει να καθίσεις και να συζητήσεις με τον Κιμ Γιονγκ Ουν»» δηλώνει ο Πίτερ Χέις, διευθυντής του ινστιτούτου (Nautilus Institute) που έχει ως αποκλειστικό ερευνητικό αντικείμενο την Βόρεια Κορέα.

Αυτό που επιζητεί ο Κιμ, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, είναι την διεξαγωγή συνομιλιών με την Ουάσινγκτον, οι οποίες ελπίζει ότι ίσως οδηγήσουν σε μία συμφωνία για την μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Νότια Κορέα, αλλά και την διατήρηση πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του.

Στους υπολογισμούς του προέδρου της Βόρειας Κορέας, η Κίνα έχει την επιρροή που μπορεί να οδηγήσει στην διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων. Από την άλλη μεριά, μερικοί αναλυτές στην Κίνα υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα της περιφρόνησης που επιδεικνύει έναντι της Κίνας.

Η Κίνα αποτελεί τον βασικό σύμμαχο και κύριο εμπορικό εταίρο της απομονωμένης Βόρειας Κορέας, ενώ οι ίδιοι Κινέζοι αναλυτές δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι σχετικά με την αλλαγή της στάσης απάθειας που τηρεί ο πρόεδρος Σι ακόμη και μετά τις εξελίξεις της Κυριακής.

Ακόμη και το ενδεχόμενο να είναι αληθινός ο ισχυρισμός της Βόρειας Κορέας ότι επρόκειτο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου που μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή πυραύλου δεν θα μεταβάλλει τη στάση ίσων αποστάσεων που κρατάει ο πρόεδρος Σι. «Η έκτη πυρηνική δοκιμή θα οδηγήσει την Κίνα να πράξει κάτι δραστικό. Αυτό θα είναι μία δοκιμασία πολιτικής. Ωστόσο το κλίμα που υπάρχει δεν προδιαγράφει μία τέτοια εξέλιξη» δηλώνει ο Τσενγκ Σιαόχε ειδικός σε θέματα πυρηνικών οπλοστασίων στο πανεπιστήμιο (Renmin University).

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή της Κυριακής. Ωστόσο το Πεκίνο εκτιμάται ότι θα εμμείνει στη θέση του ότι μία πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα είναι λιγότερο επικίνδυνη για την Κίνα, σε σύγκριση με την κατάσταση που θα προκληθεί στην Πιονγιάνγκ από ενδεχόμενη κατάρρευση του καθεστώτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Κινέζων αναλυτών, μία Βόρεια Κορέα χωρίς τον Κιμ θα σήμαινε για τα κινεζικά συμφέροντα μία Κορεατική Χερσόνησο υπό αμερικανικό έλεγχο με ενισχυμένο ρόλο της Νότιας Κορέας. Η Κίνα φοβάται ότι μια αποσταθεροποίηση του καθεστώτος είναι πιθανόν να προκληθεί εάν αξιοποιήσει το πιο σημαντικό μέσο οικονομικής και εμπορικής πίεσης που διαθέτει έναντι της Βόρειας Κορέας, δηλ. τερματίσει τις εξαγωγές πετρελαίου, που έχουν ουσιαστικό ρόλο στην λειτουργία της βορειοκορεατικής οικονομίας.

«Η διακοπή των κινεζικών εξαγωγών πετρελαίου προς την Βόρεια Κορέα θα επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία της βιομηχανίας στην χώρα, υποσκάπτοντας την σταθερότητα της κυβέρνησης. Πρόκειται για μία εξέλιξη για την οποία τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία έχουν σοβαρές αμφιβολίες» υποστηρίζει το Ζάο Τονγκ από το κέντρο ερευνών (Carnegie-Tsinghua Center for Global Policy) με έδρα το Πεκίνο.

Η Κίνα προωθεί μία πρόταση με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο ενδεχόμενο τερματισμού των πυρηνικών δοκιμών από την Βόρεια Κορέα, σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό της διεξαγωγής αμερικανικών στρατιωτικών ασκήσεων στην Κορεατική Χερσόνησο.

Από την άλλη μεριά, η προσοχή του προέδρου Σι είναι την περίοδο αυτή προσανατολισμένη στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας, γύρω από το πολιτικό παρασκήνιο του συνδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου στο Πεκίνο. Στο συνέδριο αυτό θα γίνει εκλογή των νέων μελών της κινεζικής ηγεσίας, ενώ η προεδρική θητεία του Σι αναμένεται ν’ ανανεωθεί για μία πενταετία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τα έβαλε με την διαιτησία ο Αταμάν…

Για αυτό έχασε το πλεονέκτημα ο ΠΑΟ σύμφωνα με τον Τούρκο προπονητή που πάντως δήλωσε σίγουρος για την πρόκριση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024