Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωζώνη: Στο 1,5% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Ευρωζώνη: Στο 1,5% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, στο υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, αυξάνοντας τις προσδοκίες, αλλά και τις πιέσεις, ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός που παρακολουθεί στενά η κεντρική ευρωτράπεζα παρέμεινε σταθερός, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, στο υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), αυξάνοντας τις προσδοκίες, αλλά και τις πιέσεις, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Σύμφωνα με την Eurostat, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,5% τον Αύγουστο από 1,3% τον Ιούλιο και έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 1,4%.

Είναι ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης από τον Απρίλιο, όταν ο πληθωρισμός είχε ανέλθει στο 1,9%, φθάνοντας για λίγο τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός – που δεν λαμβάνει υπόψη τις μεταβολές στις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας και παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ – παρέμεινε σταθερός στο 1,3% τον Αύγουστο, ενώ η αγορά προέβλεπε την υποχώρησή του στο 1,2%.

Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων αυξήθηκαν 4% τον Αύγουστο από 2,2% τον Ιούλιο, ενώ οι υπόλοιπες βασικές συνιστώσες του δείκτη τιμών καταναλωτή παρέμειναν σταθερές.

Σταθερή στο 9,1% η ανεργία

Με άλλη ανακοίνωσή της, η Eurostat ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 9,1% τον Ιούλιο – όσο και τον Ιούνιο – που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009.

Στη Γερμανία, η ανεργία μειώθηκε στο 3,7% από 3,8% τον Ιούνιο, αυξάνοντας τις προσδοκίες υψηλότερων μισθολογικών αυξήσεων που μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, στη Γαλλία και την Ιταλία, η ανεργία αυξήθηκε τον Ιούλιο.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024