Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πύρινος εφιάλτης στη Ζάκυνθο: Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις στις Μαριές

Πύρινος εφιάλτης στη Ζάκυνθο: Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις στις Μαριές

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα είναι παραδομένα στις φλόγες η ορεινή Ζάκυνθος, με την πύρινη λαίλαπα να έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα πεύκων, ελαιοκαλλιέργειες, σπίτια και στάβλους με ζώα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αντιμετωπίζει σήμερα συνεχείς αναζωπυρώσεις στην περιοχή των Μαριών, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα είναι παραδομένα στις φλόγες η ορεινή Ζάκυνθος, με την πύρινη λαίλαπα να έχει κάψει χιλιάδες
στρέμματα πεύκων, ελαιοκαλλιέργειες, σπίτια και στάβλους με ζώα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αντιμετωπίζει σήμερα συνεχείς
αναζωπυρώσεις στην περιοχή των Μαριών, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη.

Στόχος και σήμερα είναι να τεθεί η πυρκαγιά υπό μερικό έλεγχο έως το βράδυ, για να μην ξαναζήσουν οι κάτοικοι τον χθεσινό εφιάλτη.

Η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη από το πρωί στο νησί, καθώς με το πρώτο φώς της ημέρας επιχειρούν 5 αεροπλάνα τύπου Canadair, 4 ελικόπτερα, 3 μπουλντόζες του στρατού, καθώς και 150 πυροσβέστες με 53 οχήματα, μόνο στην περιοχή των Μαριών.

Επιπλέον, το μεσημέρι έφτασαν στη Ζάκυνθο 15 οχήματα με 60 άντρες από την ανατολική Θράκη και την Μακεδονία.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται όμως και η απογευματινή ανακοίνωση της Πυροσβεστικής μιλά για «ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της Πυροσβεστικής που εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας αναφέρεται ότι η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς την ένταση των προηγούμενων ημερών.

«Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη» προστίθεται όμως, «καθώς η πυρκαγιά έχει μεγάλη έκταση και περίμετρο σε μεικτή ζώνη δάσους – κατοικιών. Η μεταβλητότητα της διεύθυνσης του ανέμου σε συνδυασμό με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο της κατάσβεσης. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να περιορίσουν την πυρκαγιά και να μειώσουν τις επιπτώσεις αυτής της καταστροφής.»

Στη περιοχή επιχειρούν 156 πυροσβέστες με 57 οχήματα και 32 άτομα πεζοπόρο. Από αέρος τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν διαδοχικά 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα «για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την περίμετρο της πυρκαγιάς.»

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στις 15:14 σήμερα Δευτέρα στην περιοχή Γεράκι Ηλείας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο, 2 ιδιωτικά βυτιοφόρα, 1 ελικόπτερο και 5 αεροσκάφη PZL.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12ώρου και συγκεκριμένα από 06:00 έως 18:00 εκδηλώθηκαν 23 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό στάδιο.

Δραματικό το βράδυ της Κυριακής στις Μαριές

Δραματικές ήταν οι ώρες το βράδυ της Κυριακής, με τις φλόγες να έχουν φθάσει στις αυλές των πρώτων σπιτιών στις Μαριές. Κάτοικοι και πυροσβέστες ανέπτυξαν ασπίδα προστασίας μπροστά από τα σπίτια για να τα προφυλάξουν.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε επικεντρώσει τις προσπάθειές της, στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα σπίτια, ενώ οι φλόγες, που έκαιγαν τα γύρω πεύκα, έφταναν σε ύψος τα 8 μέτρα.

Περίπου στις 23:30 χθες το βράδυ, οι φλόγες περικύκλωσαν σπίτια και περιουσίες κατοίκων της περιοχής. Εκτός από το σπίτι που βρισκόταν έξω από το χωριό, καταστράφηκαν και μη κατοικήσιμα κτίσματα και παλιές αποθήκες και αγροικίες.

Στην Ζάκυνθο το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν φωτιές στις περιοχές Καμπί, Πελιλόμπι, Σκούτα, Αναφωνήτρια, Καπελέτι – Άνω Βολίμες, Αργάσι και Αγαλάς.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024