Στις θέσεις τους μετά το σύντομο διάλειμμα του Δεκαπενταύγουστου βρίσκονται οι τραπεζικές διοικήσεις, προετοιμάζοντας τη φθινοπωρινή αντεπίθεση του κλάδου, με στόχο να εξαργυρώσουν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την έξοδο του Δημοσίου στις αγορές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αγη Μάρκου για «Το Βήμα της Κυριακής», με ορίζοντα το καλοκαίρι του 2018, οι τραπεζίτες έχουν εκπονήσει ένα εκτεταμένο σχέδιο δράσης για την επιστροφή στην κανονικότητα, το οποίο προβλέπει την επάνοδο στις εκδόσεις ομολόγων ως και το τέλος του 2017 και την επιτάχυνση των διαδικασιών ρευστοποίησης προβληματικών χαρτοφυλακίων σε ξένα funds.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», στόχος είναι η άντληση ρευστότητας 2 δισ. ευρώ με τη διάθεση καλυμμένων ομολόγων ως και τον ερχόμενο Δεκέμβριο από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους και η πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ ως και τα τέλη του 2018.

Σε αντίθεση με τις εκδόσεις τίτλων χρέους του 2014, η πρώτη προσπάθεια επαναπροσέγγισης της επενδυτικής κοινότητας θα είναι αυτή τη φορά πιο ελεγχόμενη, καθώς οι τράπεζες εκτιμούν ότι ακόμη δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για δανεισμό χωρίς εγγυήσεις.

Περισσότερα στο «Βήμα»