Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γκέι γάμος: Το «αγκάθι» στο πλευρό κάθε αυστραλέζικης κυβέρνησης

Γκέι γάμος: Το «αγκάθι» στο πλευρό κάθε αυστραλέζικης κυβέρνησης

Μπορεί το 61% των Αυστραλών να τάσσεται υπέρ των γκέι γάμων (σύμφωνα με δημοσκόπηση), ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο το ζήτημα έχει κατ' επανάληψη προκαλέσει τριγμούς σε κυβερνήσεις, ανεξαρτήτου πολιτικής κατεύθυνσης.

Μπορεί το 61% των Αυστραλών να τάσσεται υπέρ των γκέι γάμων (σύμφωνα με δημοσκόπηση), ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο το ζήτημα έχει κατ’ επανάληψη προκαλέσει τριγμούς σε κυβερνήσεις, ανεξαρτήτου πολιτικής κατεύθυνσης.

O συντηρητικός πρωθυπουργός Τζον Χάουραντ τάχθηκε κατά των γκέι γάμων το 2004 και από τότε έγιναν πολλές απόπειρες σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για να επανέλθουν. Όλες απέτυχαν ή ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ δηλώνει αποφασισμένος να λύσει οριστικά αυτό τον γόρδιο δεσμό. Με έναν αρκετά περίπλοκο τρόπο.

Καταρχήν η κυβέρνηση, η οποία έχει οριακή πλειοψηφία (76 έδρες στις 150) στη Βουλή, θα ζητήσει από το Σώμα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα. Αν δεν πάρει την πλειοψηφία, τότε θα προχωρήσει σε μη υποχρεωτική επιστολική ψήφο.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά ο ανταποκριτής του Reuters, θα κρατήσει τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού (συντηρητικών-φιλελευθέρων).

Πάντως η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει και το 2016 να περάσει το θέμα του δημοψηφίσματος από τη Βουλή, αλλά ηττήθηκε στη Γερουσία, την οποία δεν ελέγχει (μόλις 29 έδρες στις 76).

Παρά το γεγονός ότι το Εργατικό Κόμμα δεν απορρίπτει τους γκέι γάμους, θεωρεί ότι αρκεί η απόφαση της Βουλής για να κλείσει το ζήτημα. Εκεί διαφωνεί με την κυβέρνηση.

Αλλά και η επιστολική ψήφος μπορεί τελικά να προκαλέσει μεγαλύτερους μπελάδες στην κυβέρνηση. Υπάρχει διχογνωμία για το κατά πόσο θα χρειαστεί και πάλι η έγκριση της Γερουσίας, αλλά και τι θα συμβεί αν υπάρξει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δηλώνει ότι αν η ψήφος είναι υπέρ των γκέι γάμων, τότε θα προχωρήσει το θέμα νομοθετικά στο τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών έχει ένα ακόμα επιχείρημα: το 1974 έγινε τηλεφωνική δημοσκόπηση πάνω στην οποία βασίστηκε η αλλαγή του Εθνικού Ύμνου. Λίγα χρόνια αργότερα, οι Αυστραλοί κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ: God save the Queen (του Ηνωμένου Βασιλείου) και Advance Australia Fair (που κέρδισε) και των Song of Australia και Waltzing Matilda.

Δημοψηφίσματα έγιναν στην Αυστραλία και για το υποχρεωτικό ή μη της στρατιωτικής θητείας το 1916 και 1917.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024