Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Mercosur διώχνει τη Βενεζουέλα - Η Εθνοφρουρά έφερε νέο γενικό εισαγγελέα

Η Mercosur διώχνει τη Βενεζουέλα – Η Εθνοφρουρά έφερε νέο γενικό εισαγγελέα

Επ' αόριστον ανέστειλε η Mercosur τη συμμετοχή της Βενεζουέλας στο εμπορικό μπλοκ χωρών της Νοτίου Αμερικής, καλώντας την κυβέρνηση Μαδούρο να απελευθερώσει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και να ξεκινήσει διαδικασία πολιτικής μετάβασης. Παράλληλα, στο Καράκας οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς περικύκλωσαν τα γραφεία της γενικής εισαγγελίας λίγο πριν την ανακοίνωση πως η νεοεκλεγείσα Συντακτική Εθνοσυνέλευση αντικατέστηκε την γενική εισαγγελέα -η οποία πλέον και θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου.

Επ’ αόριστον ανέστειλε η Mercosur τη συμμετοχή της Βενεζουέλας στο εμπορικό μπλοκ χωρών της Νοτίου Αμερικής, καλώντας την κυβέρνηση Μαδούρο να απελευθερώσει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και να ξεκινήσει διαδικασία πολιτικής μετάβασης.

Παράλληλα, στο Καράκας οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς περικύκλωσαν τα γραφεία της γενικής εισαγγελίας λίγο πριν την ανακοίνωση πως η νεοεκλεγείσα Συντακτική Εθνοσυνέλευση αντικατέστηκε την γενική εισαγγελέα -η οποία πλέον και θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου.

Η γενική εισαγγελέας Λουίσα Ορτέγκα -σφοδρή επικρίτρια του προέδρου Μαδούρο- κάλεσε, μέσω του Twitter, τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την «αυθαίρετη δράση» του κλοιού στην εισαγγελία. Η Ορτέγκα δεν βρισκόταν στα γραφεία της εισαγγελίας την στιγμή της επέμβασης.

Νέος εισαγγελέας ορίστηκε το Σάββατο ο Διαμεσολαβητής του Πολίτη Ταρέκ Σαάμπ. Το Ανώτατο Δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες εναντίον της Ορτέγκα.

Όσον αφορά την απόφαση της Mercosur, οι ΥΠΕΞ των υπόλοιπων χωρών -Αργεντινή, Παραγουάη, Ουρουγάη, Βραζιλία- ανέφεραν πως η Βενεζουέλα «δεν θα γίνει αποδεκτή μέχρι να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους, διαλύσει την Συντακτική Εθνοσυνέλευση και αποκαταστήσει το Κοινοβούλιο». Οι χώρες της Mercosur υποστήριξαν πως το Καράκας έχει παραβιάσει την συνταγματική τάξη και την κάλεσαν να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία.

Αντιδρώντας, ο Μαδούρο ανέφερε: «Η Βενεζουέλα δεν θα αποκλεισθεί από την Mercosur. Ποτέ. Η ψυχή μας, η καρδιά μας, η ζωή μας είναι Mercosur». Χαρακτήρισε δε την κυβέρνηση της Βραζιλίας «υποκινητή πραξικοπημάτων» και της Αργεντινής «εξαθλιωμένη».

Καθαίρεση της Ορτέγκα «με το καλημέρα»

Τα 545 μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης αναδείχθηκαν μέσα από την κάλπη αίματος της προηγούμενης Κυριακής, στην οποία η συμμετοχή ήταν χαμηλή – η αντιπολίτευση, που πλειοψηφεί (μετά τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές) στο Κοινοβούλιο, το οποίο όμως έχει τεθεί στο περιθώριο, είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ και διαδηλώσεις.

Το νέο, όπου κυριαρχούν υποστηρικτές του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έχει την εξουσία να αλλάξει το Σύνταγμα και να επιτρέψει στον πρόεδρο να κυβερνά με διατάγματα.

Τα μέλη της είχαν ξεκαθαρίσει πως σκοπεύουν να απομακρύνουν την γενική εισαγγελέα Ορτέγκα «με την πρώτη ευκαιρία». Ο κλοιός της Εθνοφρουράς ήρθε μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την ορκωμοσία των μελών του Σώματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024