Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απορρίφθηκε το αίτημα για αναστολή κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ

Απορρίφθηκε το αίτημα για αναστολή κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου αναμένεται να οριστεί η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ, καθώς απορρίφθηκε το αίτημα της διοίκησης των μετόχων για άμεση έκδοση προσωρινής διαταγής, με αντικείμενο την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νόμου που προβλέπει κρατικοποίηση. Η συζήτηση για το θέμα θα γίνει οριστικά στις 5 Σεπτεμβρίου. Κατά συνέπεια, η διαδικασία εφαρμογής του νόμου και ορισμού νέας διοίκησης προχωρά κανονικά.

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου αναμένεται να οριστεί η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ, με βάση τουλάχιστον τα προβλεπόμενα στον νόμο 4482/2017 περί της απο-ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

Όπως επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Στεφανίδης, απορρίφθηκε το αίτημα της διοίκησης των μετόχων για άμεση έκδοση προσωρινής διαταγής, με αντικείμενο την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νόμου, και η συζήτηση για το θέμα θα γίνει οριστικά στις 5 Σεπτεμβρίου. Κατά συνέπεια, η διαδικασία εφαρμογής του νόμου και ορισμού νέας διοίκησης προχωρά κανονικά.

Βάσει του νόμου, που είχε ψηφιστεί στη Βουλή στις 19 Ιουλίου και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες σε ΦΕΚ, «με απόφαση της γενικής συνέλευσης, η οποία εκδίδεται εντός 15 ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος (σ.σ. το ΦΕΚ εκδόθηκε στις 25/7), διορίζονται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ο γενικός διευθυντής και ορκωτός λογιστής – ελεγκτής του ΟΑΣΘ […] Με απόφαση της γενικής συνέλευσης, τίθεται ο ΟΑΣΘ σε εκκαθάριση εν λειτουργία […] και ορίζεται η προσωρινή συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης κατά την εκκαθάριση, για την εκτέλεση του μεταβατικού συγκοινωνιακού έργου […] Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από εννέα μέλη, ένα εκ των οποίων είναι ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, ένα προτείνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ένα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης […] Ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος και τα τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εκ των οποίων ένα εκτελεστικό, ο γενικός διευθυντής και ο ορκωτός ελεγκτής προτείνονται στη γενική συνέλευση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών».

Με το απορριφθέν αίτημά της, η διοίκηση των μετόχων του ΟΑΣΘ διεκδικούσε να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4482/2017 περί απο-ιδιωτικοποίησης, τουλάχιστον μέχρις ότου εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει ο Οργανισμός (σ.σ. κάτι που αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο).

Βάσει του νόμου, που είχε ψηφιστεί στη Βουλή στις 19 Ιουλίου και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες σε ΦΕΚ, ο ΟΑΣΘ κρατικοποιείται και θα παρέχει τις υπηρεσίες του με την ίδια επωνυμία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ δράση αναλαμβάνουν δύο δημόσιοι φορείς: ο «Οργανισμός Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης» (ΟΣΕΘ ΑΕ), που θα έχει διάρκεια ζωής 90 χρόνων και θα αναλάβει την ανάπτυξη, τον συντονισμό, την εποπτεία και τον έλεγχο των αστικών συγκοινωνιών (συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων για τη μεταφορά και εξυπηρέτηση επιβατικού κοινού εντός της Περιφερειακής Ενότητας) και η «Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης ΑΕ» (ΑΣΥΘ ΑΕ) που θα παρέχει τις συγκοινωνιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Μετρό όταν ολοκληρωθεί και του τραμ εφόσον δημιουργηθεί (σ.σ. μέτοχος της ΑΣΥΘ Α.Ε. θα ειναι ο ΟΣΕΘ, ο οποίος θα μπορεί να μεταβιβάσει μέχρι και το 49% των μετοχών σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ).

Τόσο η ΑΣΥΘ ΑΕ, όσο και ο ΟΣΕΘ ΑΕ, θα έχουν εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο με τριετή θητεία, ενώ στη διοίκηση του δεύτερου θα εκπροσωπούνται -μεταξύ άλλων- με ένα μέλος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κ. Μακεδονίας και τα επιμελητήρια Εμποροβιομηχανικό, Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Θεσσαλονίκης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (τα τέσσερα επιμελητήρια ορίζουν έναν εκπρόσωπο συνολικά).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024