Ο θηλασμός προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού, επιβεβαιώνει μεγάλη αμερικανική ανασκόπηση του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου. Μάλιστα, όφελος προκύπτει και για τα παιδιά καθώς μειώνεται ο δια βίου κίνδυνος να νοσήσουν επίσης από καρκίνο.

Ο θηλασμός προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού, επιβεβαιώνει μεγάλη αμερικανική ανασκόπηση του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου (AICR). Μάλιστα, όφελος προκύπτει και για τα παιδιά καθώς μειώνεται ο δια βίου κίνδυνος να νοσήσουν επίσης από καρκίνο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 18 ήδη δημοσιευμένες μελέτες και στις 13 προέκυπτε ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού μειωνόταν κατά 2% για κάθε πέντε μήνες που οι μητέρες θήλαζαν τα παιδιά τους.

Επίσης, από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι τα παιδιά που είχαν θηλάσει είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν πλεονάζον βάρος καθώς μεγάλνων, γεγονός που μείωνει τον κίνδυνο τους να εκδηλώσουν καρκίνο μετέπειτα στη ζωή τους. Σύμφωνα με το AICR, οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης 11 διαφορετικών μορφών καρκίνου.

«Δεν είναι πάντα εφικτό για την γυναίκα να θηλάσει το παιδί, αλλά όσες τελικά τα καταφέρνουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι προσφέρουν στον εαυτό τους και το παιδί τους σημαντική αντικαρκινική προστασία», εξηγεί η Αλις Μπεντερ, διευθύντρια προγραμμάτων διατροφής του ινστιτούτου.

Ο θηλασμός παρέχει προστασία με διάφρους τρόπους, σύμφωνα με την ανασκόπηση. Μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της εμμηνορρυσίας, μειώνοντας έτσι την έκθεση της γυναίκας στα οιστρογόνα τα οποία έχουν σχετιστεί με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Επίσης, η αποβολή του μαστικού ιστού μετά την γαλουχία μπορεί να συμβάλλει στην απόρριψη κυττάρων με βλάβες στο DNA.

Η ανασκόπηση αναφέρει επίσης ότι η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, η αποφυγή του αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα επίσης μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

«Με τόσα πολλά οφέλη που έχει ο θηλασμός, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι νέες μαμάδες θα έχουν όλη την υποστήριξη που χρειάζονται να μπορέσουν να θηλάσουν με επιτυχία για περισσότερο καιρό τα παιδιά τους. Επίσης είναι καίριας σημασίας κάθε γυναίκα να κάνει ότι άλλο μπορεί για να μειώσει τον ατομικό κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του μαστού», συμπληρώνει η Άλις Μπεντερ.

Πέραν της αντικαρκινικής προστασίας, ο θηλασμός αποτελεί σημαντική πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών για τα νεογνά, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα και προστατεύοντας τα απο τη νοσηρότητα, γενικότερα.

Οι διεθνείς επιστημονικοί και υγειονομικοί φορείς συστήνουν στις νέες μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά αποκλειστικά για έως έξι μήνες και στη συνέχεια να προσθέτουν και άλλα υγρά και στερεά τρόφιμα στη διατροφή τους.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr