Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με νεκρούς, χαρακώματα και εκρήξεις η κάλπη στη Βενεζουέλα

Με νεκρούς, χαρακώματα και εκρήξεις η κάλπη στη Βενεζουέλα

Η αμφιλεγόμενη κάλπη στη Βενεζουέλα για την ανάδειξη Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης -στην οποία ποντάρει ο πρόεδρος Νικολά Μαδούρο για να αλλάξει το Σύνταγμα- άνοιξε με νεκρούς, αποτυπώντας το συγκρουσιακό κλίμα: Ένας υποψήφιος και, ξεχωριστά, ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης σκοτώθηκαν από πυρά, ενώ άλλες ανεπιβεβαίωτες αναφορές μιλούν για άλλους δύο νεκρούς. Στη συνέχεια, έκρηξη σε διαδήλωση στο Καράκας είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικών. Φωτορεπορτάζ.

Η αμφιλεγόμενη κάλπη στη Βενεζουέλα για την ανάδειξη Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης -στην οποία ποντάρει ο πρόεδρος Νικολά Μαδούρο για να αλλάξει το Σύνταγμα- άνοιξε με νεκρούς, αποτυπώντας το συγκρουσιακό κλίμα: Τουλάχιστον τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας υποψήφιος, σκοτώθηκαν, ενώ έκρηξη σε διαδήλωση στο Καράκας είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στους δρόμους των μεγάλων πόλεων καταγράφονται δύο ειδών εικόνες: Είτε άδειοι δρόμοι, καθώς όλοι ανησυχήσουν από τα ξημέρωμα για εντάσεις, είτε χαρακώματα υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Οι εκλογές ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, απόγευμα ώρα Ελλάδας) υπό το μποϊκοτάζ στο οποίο έχει καλέσει η αντιπολίτευση, με τα εκλογικά τμήματα να φρουρούνται από πάνοπλους στρατιώτες.

Στόχος του προέδρου Μαδούρο είναι η νέα Συντακτική Εθνοσυνέλευση να φέρει «ειρήνευση» στο εκρηκτικό πολιτικό κλίμα στη Βενεζουέλα, η οποία τελεί ουσιαστικά υπό καθεστώς οικονομικής κατάρρευσης. Κατηγορεί την δεξιά αντιπολίτευση για απόπειρα ανατροπής του σε «συνεργασία με το εξωτερικό» και αποδίδει την καταστροφική οικονομική κατάσταση της χώρας σε «οικονομικό πόλεμο».

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Μαδούρο πως στόχος της σύστασης της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης είναι να διαλύσει το Κογκρέσο στο οποίο πλέον κυριαρχεί η ίδια μετά τις τελευταίες εκλογές (και το οποίο έχει παραγκωνιστεί μετά το αποτέλεσμα) ώστε το Σύνταγμα να ξαναγραφτεί στα μέτρα του προέδρου και οι επόμενες εκλογές να γίνουν με σύστημα που θα ευνοεί την κυβερνώσα πλευρά.

Η ένταση έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 115 άτομα στο δρόμο τους τελευταίους μήνες. Οι υποψήφιοι για την Συντακτική Εθνοσυνέλευση προέρχεται από ένα ευρύ φάσμα υποστηριτών του Μαδούρο, καθώς τα μεγαλύτερα τμήματα της αντιπολίτευσης έχουν καλέσει σε άρνηση προσέλευσης στις κάλπες.

Η αντιπολίτευση έχει επίσης καλέσει σε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Κυριακής, ενώ διάφορες αναφορές (τις οποίες μεταξύ άλλων μεταδίδει το Reuters) υποστηρίζουν πως δημόσιοι υπάλληλοι πιέζονται με διάφορους τρόπους να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024