Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Aναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών «μέχρι το τέλος του έτους»

Aναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών «μέχρι το τέλος του έτους»

Τη σύσταση συντονιστικής επιτροπής για την Αναθεώρηση των Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι είναι δέσμευση της κυβέρνησης «μέχρι το τέλος του έτους να γίνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση της εμπορικές». Δημιουργία Μητρώου Μεταβιβάσεων Ακινήτων.

Τη σύσταση συντονιστικής επιτροπής για την Αναθεώρηση των Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Αναφερόμενη στην τροπολογία, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι είναι δέσμευση της κυβέρνησης «μέχρι το τέλος του έτους να γίνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση της εμπορικές».

Η υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι η τροπολογία κατατίθεται στη Βουλή προκειμένου η αναθεώρηση να προχωρήσει με έναν αντικειμενικό συντονισμό των δράσεων που απαιτούνται για την όσο το δυνατό ακριβέστερη προσέγγιση των αγοραίων τιμών. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα είναι διαρκής, θα λειτουργεί σε βάθος χρόνου, δεν είναι μια επιτροπή που θα έχει ημερομηνία λήξεως.

Η υφυπουργός είπε ότι με την τροπολογία επιχειρείται επίσης η αξιοποίηση της βάσης δεδομένων, της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων, που έχει δημιουργηθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται διαρκώς σε αυτήν να αποτελούν το υπόβαθρο ενός σύγχρονου ψηφιακού συστήματος εκτίμησης ακινήτων.

«Δημιουργούμε δηλαδή μια υποδομή που δεν θα σταματήσει μέχρι το τέλος του χρόνου το έργο της, για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, αλλά θα λειτουργεί σε βάθος χρόνου», είπε η Κατερίνα Παπανάτσιου.

Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων

Τη δημιουργία Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων στη γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Στο Μητρώο συλλέγονται στοιχεία για τις μεταβιβάσεις εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων που πραγματοποιούνται από την 1η Μαρτίου 2017 με αποκλειστικό σκοπό την εξαγωγή στατιστικών συμπερασμάτων και την παρακολούθηση της αγοράς ακινήτων.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση «τα στοιχεία αυτά δύναται να συλλέγονται από τα διαθέσιμα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα αρμόδια κτηματολογικά γραφεία, καθώς και τους συμπράττοντες συμβολαιογράφους. Μέρος των στοιχείων αυτών δύναται να δημοσιοποιείται, με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία των εμπλεκομένων μερών, ώστε να παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο (πολίτες, επαγγελματίες, φορείς κλπ) η δυνατότητα να αποκτά μια γενική εικόνα γύρω από την αγορά ακινήτων, για πληροφοριακούς λόγους. Η λειτουργία και η χρήση του Μητρώου διενεργούνται με τρόπο που να διασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και το φορολογικό απόρρητο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024