Στη φυλακή η διευθύντρια του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία
Να προφυλακιστούν η διευθύντρια του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Ιντίλ Εσέρ και άλλοι εννέα ακτιβιστές ζήτησε o εισαγγελέας εν όψει της προσαγωγής τους σε δίκη με την κατηγορία ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.
Να προφυλακιστούν η διευθύντρια του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Ιντίλ Εσέρ και άλλοι εννέα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησε o εισαγγελέας εν όψει της προσαγωγής τους σε δίκη με την κατηγορία ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.
Η Εσέρ και οι άλλοι εννέα συνελήφθησαν την 5η Ιουλίου, ενώ συμμετείχαν σε ένα σεμινάριο σε ξενοδοχείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
Οι συλλήψεις τους σημειώθηκαν έναν μήνα μετά τη σύλληψη του προέδρου του ΔΣ του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Τανέρ Κιλίτς, με την ίδια κατηγορία.
Η ΜΚΟ κατήγγειλε τις συλλήψεις κάνοντας λόγο για «κατάχρηση εξουσίας».
Το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε πριν από έναν χρόνο έχουν ακολουθήσει αλλεπάλληλα κύματα εκκαθαρίσεων-συλλήψεων, υπόπτων για σχέσεις με το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Άγκυρα και προσωπικά ο Ερντογάν κατηγορούν τον Γκιουλέν ως «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος.
Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί και 150.000 άλλοι απομακρύνθηκαν ή απολύθηκαν από τις θέσεις τους, ανάμεσά τους στρατιωτικοί, αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, δημόσιοι λειτουργοί.
Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε με τη σειρά της την Τρίτη πως η αλήθεια και η δικαιοσύνη έχουν γίνει πλέον «εντελώς ξένες» στην Τουρκία μετά τη σύλληψη της διευθύντριας της οργάνωσης στη χώρα και άλλων πέντε ακτιβιστών με την κατηγορία ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση.
Ο δημόσιος κατήγορος της Τουρκίας ζήτησε τη Δευτέρα από το δικαστήριο να προφυλακίσει και τους δέκα ενόψει της δίκης τους με την κατηγορία ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.
«Τούρκοι εισαγγελείς είχαν δώδεκα ημέρες για να αποδείξουν το προφανές: ότι αυτοί οι δέκα ακτιβιστές είναι αθώοι. Η απόφαση να προχωρήσουν δείχνει πως η αλήθεια και η δικαιοσύνη έχουν γίνει εντελώς ξένες στην Τουρκία» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι.
«Αυτή δεν είναι μια νόμιμη έρευνα, αυτό είναι ένα πολιτικά υποκινούμενο κυνήγι μαγισσών που προδιαγράφει ένα τρομακτικό μέλλον για τα δικαιώματα στην Τουρκία.»
Το δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση τεσσάρων από τους ακτιβιστές, ανέφερε η εφημερίδα Hürriyet. Οι δέκα ακτιβιστές συνελήφθησαν στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ξέρατε ότι ο Οδυσσέας λατρευόταν για περίπου 1.000 χρόνια σαν να ήταν θεότητα;
- «Κίνημα της κατσαρίδας»: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στο Δελχί μετά τα επεισόδια που άφησαν 180 τραυματίες
- Ο Έλι Οκόμπο μίλησε για τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε πέρσι στη Μονακό
- Λούβρο: Επαναλειτουργεί η αίθουσα που έγινε στόχος ληστείας 88 εκατ. ευρώ – Φιλοξενεί έκθεση χωρίς πολύτιμα αντικείμενα
- Η Noga Erez φτιάχνει το μέλλον της μουσικής
- Νέα αναζωπύρωση στη Μέση Ανατολή: Χτυπήθηκαν κέντρα στρατιωτικής διοίκησης στο Ιράν – Στοχοποιήθηκαν τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
- Λεωφορείο τυλίχτηκε στις φλόγες στο Βιετνάμ – Τουλάχιστον 7 νεκροί
- Ινδία: 24χρονος έπεσε από ύψος 12 μέτρων όταν έσπασε ο μηχανισμός ασφαλείας σε zipline
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-MKv9gQHpICM-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442