Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αποστόλου: Ο αγροτικός κόσμος θα πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη

Αποστόλου: Ο αγροτικός κόσμος θα πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη

«Η ελληνική γη κρατάει σταθερές οικονομικές αξίες και η παραγωγική δραστηριότητά της θα σηκώσει το μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης» τόνισε ο υπουργός Β.Αποστόλου. Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για τον αγροτικό χώρο, τόνισε ότι σημαντικό εργαλείο για την υλοποίησή του αποτελεί το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, «ύψους 4,7 δισ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους περίπου 5,7 δισ. ευρώ».

«Πρέπει να υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ανάπτυξη, διότι είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σταθεροποιήσει την πορεία της χώρας προς μία περίοδο θετικών προοπτικών, μετά την κρίση και τη βαθιά ύφεση που εξαφάνισε περίπου το 25% του ΑΕΠ της χώρας».

Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας σήμερα στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια του 5ου αναπτυξιακού συνεδρίου, που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Αναφερόμενος στον αγροτικό κόσμο, ο κ. Αποστόλου διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη της χώρας, διότι, όπως σημείωσε, «η ελληνική γη κρατάει σταθερές οικονομικές αξίες και η παραγωγική δραστηριότητά της θα σηκώσει το μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης».

«Είναι ενθαρρυντικό ότι αυτή τη νέα πραγματικότητα τη συνειδητοποιούν, ολοένα και περισσότερο, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ο επιχειρηματικός κόσμος και ιδίως οι παραγωγοί», πρόσθεσε.

Σχετικά με το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον αγροτικό χώρο, ο υπουργός τόνισε ότι υπηρετεί τρεις βασικές παραμέτρους και εξήγησε: «Πρώτον τη διατροφική μας επάρκεια για τους μόνιμους αλλά και τους επισκέπτες της χώρα μας. Δεύτερον την ανταγωνιστικότητα των τροφίμων στις διεθνείς αγορές, μέσω της προστιθέμενης αξίας και τρίτον την παραγωγική κοινωνική και πληθυσμιακή επανατοποθέτηση της υπαίθρου».

«Έχουμε εργαλείο για να κάνουμε αυτά τα πράγματα, και αυτό είναι το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, ύψους 4,7 δισ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους περίπου 5,7 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, επισήμανε πως «αν προσθέσουμε και τα 13 δισ. ευρώ της επόμενης περιόδου, που έχουν ως σημείο αναφοράς την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, τότε όλοι αυτοί οι πόροι, δηλαδή συνολικά περίπου 19 δισ., θα προσπαθήσουμε, όσο το δυνατόν και πέραν της κάλυψης αναγκών εισοδήματος, να κατευθυνθούν κυρίως προς το ζητούμενο για τον αγροτικό χώρο, που δεν είναι άλλο παρά η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου».

Σχετικά με τον ρόλο των περιφερειών, ο κ. Αποστόλου σημείωσε: «Εκχωρήσαμε αρμοδιότητες διαχείρισης για ένα μεγάλο σύνολο των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών».

«Συνολικά το 37,4% του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, δηλαδή 1,75 δισ. ευρώ, θα εκχωρηθούν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο της πολιτικής μας δέσμευσης ότι θα προχωρήσουμε με αποκέντρωση», πρόσθεσε.

Μάλιστα, όπως τόνισε, «δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι περιφέρειες έχουν σχεδιασμό και γνωρίζουν καλύτερα τα ζητήματα που αφορούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, αλλά μπορούμε μέσα από αυτήν τη διαδικασία και με την εθνική στρατηγική που έχουμε να βάλουμε τον αγροτικό χώρο εκεί που πραγματικά αξίζει».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024