Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο υιός Τραμπ ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου για τη ρωσική ανάμιξη

Ο υιός Τραμπ ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου για τη ρωσική ανάμιξη

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικανός Τσαρλς Γκράσλεϊ, σχεδιάζει να στείλει μια επιστολή στον μεγαλύτερο γιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και να του ζητήσει να καταθέσει σε μια δημόσια ακρόαση, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή ζήτησε να συσταθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή προκειμένου να ερευνηθούν οι «υπαρκτές αποδείξεις».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικανός Τσαρλς Γκράσλεϊ, σχεδιάζει να στείλει μια επιστολή στον μεγαλύτερο γιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και να του ζητήσει να καταθέσει σε μια δημόσια ακρόαση, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ αποκάλυψε στις αρχές της εβδομάδας ότι συναντήθηκε με μια Ρωσίδα δικηγόρο που υποτίθεται ότι είχε στην κατοχή της πληροφορίες επιβαρυντικές για τη Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές του 2016.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, επίσης Ρεπουμπλικανός, είπε ότι ο Τραμπ τζούνιορ θα πρέπει να καταθέσει στο Κογκρέσο. «Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε μάρτυρας κληθεί να καταθέσει στο Κογκρέσο θα πρέπει να το κάνει», σχολίασε ο Ράιαν κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, η Νάνσι Πελόσι, ζήτησε να συσταθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή προκειμένου να ερευνηθούν οι «υπαρκτές αποδείξεις», όπως τις χαρακτήρισε, ότι η οικογένεια του Ντόναλντ Τραμπ σκόπευε να συμπράξει με τους Ρώσους για να επηρεάσει τις εκλογές.

«Αυτήν την εβδομάδα είδαμε ψυχρές, απτές αποδείξεις ότι το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ, μάλιστα η οικογένεια Τραμπ, ανυπομονούσε να συμπράξει, πιθανότατα, με τη Ρωσία, μια εχθρική ξένη δύναμη, για να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές», είπε η Πελόσι, αναφερόμενη στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος το Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος έλαβε στις αρχές του περασμένου Ιουνίου μήνυμα από έναν γνωστό του, τον εκπρόσωπο του τραγουδιστή και επιχειρηματία Εμίν Αγκαλάροφ, η οικογένεια του οποίου διατηρεί στενές σχέσεις με εκείνη του Ρεπουμπλικανού προέδρου. Στο μήνυμα αυτό ο σύμβουλος δημοσίων σχέσεων Ρομπ Γκόλντστοουν αναφέρει ότι ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας προσφέρθηκε, μέσω του πατέρα του Αγκαλάροφ, να δώσει στο επιτελείο του Τραμπ «πληροφορίες και επίσημα έγγραφα» που ενοχοποιούσαν τη Χίλαρι Κλίντον.

Τη συνάντηση αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο η εφημερίδα New York Times. Ο υιός Τραμπ δημοσιοποίησε ο ίδιος το περιεχόμενο των μηνυμάτων ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια.

«Η γυναίκα, όπως είπε η ίδια δημοσίως, δεν ήταν εκπρόσωπος της (ρωσικής) κυβέρνησης» και «ήθελε να μιλήσει για τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας», εξήγησε ο Τραμπ ο νεότερος.

Οι νομικοί εμφανίζονται διχασμένοι για το κατά πόσο η συμμετοχή του υιού Τραμπ σε αυτή τη συνάντηση με τη Ρωσίδα δικηγόρο μπορεί να θεωρηθεί αξιόποινη πράξη. Η αθέμιτη σύμπραξη αφ’ εαυτής δεν είναι ποινικό αδίκημα. Όμως αν ο Τραμπ ο νεότερος συνωμότησε ή υποβοήθησε μια εγκληματική ενέργεια, όπως την παραβίαση αμερικανικών δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών, θα μπορούσε να του ασκηθεί δίωξη. Κάποιοι δικηγόροι επίσης είπαν ότι η συνάντηση μπορεί να παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία που απαγορεύει στους υποψηφίους να δέχονται δώρα ή αντικείμενα αξίας από ξένους υπηκόους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Πηγή της Γερουσίας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Επιτροπή Πληροφοριών σκοπεύει να καλέσει τον υιό Τραμπ να καταθέσει ενώπιόν της και να παράσχει τυχόν έγγραφα που έχει στην κατοχή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024