Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Η ασφάλεια της Ευρώπης περνάει από τα Βαλκάνια

Τσίπρας: Η ασφάλεια της Ευρώπης περνάει από τα Βαλκάνια

«Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Στηρίζουμε απολύτως την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας Α.Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπ.Μπορίσοφ.

«Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο
ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Στηρίζουμε απολύτως την
ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον
πρόεδρο της Σερβίας Α.Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας
Μπ.Μπορίσοφ.

«Να αξιοποιήσουμε πρωτοβουλίες για να αναζωπυρώσουμε το ενδιαφέρον για την περιοχή, να καταστήσουμε σαφές ότι η ασφάλεια της Ευρώπης περνάει από τα Βαλκάνια» τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει την προσπάθεια για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, είπε.

Ένα σημείο σύμπτωσης απόψεων είναι η σταθεροποίηση στην ΠΓΔΜ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστικό διάλογος για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της χώρας .

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε δύο έργα υποδομών, την πλωτή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι μέσω ποταμών και τη σιδηροδρομική διασύνδεση από τη Θεσσαλονίκη στον Δούναβη, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της πολύ γρήγορης μεταφοράς εμπορευμάτων και πολιτών προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Δηλώσεις Βούτσις

«Ευχαριστώ τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την στήριξή τους στον ευρωπαϊκό δρόμο της Σερβίας» είπε από την πλευρά του ο σέρβος πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς. Τόνισε ότι η Σερβία είναι πρόθυμη να συμμετέχει σε διάφορα πρότζεκτ τα οποία έχουν οικονομικό ενδιαφέρον.

«Ταυτόχρονα συζητήσαμε για πολλά έργα υποδομής για τη διασύνδεση των πολιτών μας, για τη διασύνδεση των επιχειρηματιών μας για το πως με ποιον τρόπο από κοινού και σε διαφορετικούς τομείς θα επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας.

«Για να περιγράψω με μία πρόταση τον χαρακτήρα αυτής της συνάντησης με τον καλύτερο τρόπο είναι ότι μαζί Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία δεν είναι μόνο τρεις φορές, αλλά δεκαπλάσια πιο ισχυρές απ΄ ότι όταν εκπροσωπούνται μεμονωμένα» είπε.

«Είμαστε έτοιμοι σε όλα τα ζητήματα , σε εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις να ενεργούμε από κοινού και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές, τα ευρωπαϊκά πρότυπα» επισήμανε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Δηλώσεις Μπορίσοφ

«Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο Βούτσιτς, είναι και για μένα το όνειρό μου να δω τη διασύνδεση μεταξύ των χωρών μας και τη σιδηροδρομική, και των οδικών αξόνων» είπε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

«Τρεις λαοί μαζί, δεν είμαστε τρεις χώρες αλλά δέκα φορές πιο δυνατοί» δήλωσε.

Υπογράμμισε επίσης τη στήριξή του στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας λέγοντας: «Εμείς με τον Αλέξη έχουμε υποσχεθεί πως θα κάνουμε τα μέγιστα ώστε οι φίλοι μας από τη Σερβία να πάνε και να λάβουν τη θέση τους εκεί που τους αξίζει» υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε τεράστια τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των χωρών που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτών που δεν είναι και υπογράμμισε την ανάγκη «να υπάρχει η προοπτική, να υπάρχει η ελπίδα στον κόσμο για να μην εγκαταλείπουν την περιοχή».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «τώρα που αποχωρεί η Βρετανία έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να την αντικαταστήσουμε με το πιο όμορφο κομμάτι της Ευρώπης [τα Δυτικά Βαλκάνια».

Είκοσι χρόνια μετά τις πολεμικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια, «όλα είναι πιο ήσυχα» είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. «Υπάρχουν οι φιλοδοξίες άλλων χωρών να έχουν επιρροή. Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση να μας αγαπούν αλλά όχι και να έχουν άμεση επιρροή στα πολιτικά συστήματα εδώ στα Βαλκάνια. Είναι κάτι το οποίο εμένα προσωπικά με στεναχωρεί».

Ωστόσο, όπως σημείωσε, έρχεται λίγο πιο αισιόδοξος από την Τεργέστη [όταν ο καγκελάριος της Γερμανίας, της Αυστρίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι πλάι πλάι και αναλαμβάνουν δέσμευση για τα Δυτικά Βαλκάνια, για τον άξονα βορρά-νότου και τον άξονα 8 για τη Βουλγαρία».

«Οταν έρχονται χρήματα κανείς μετά δεν θέλει να διαλύσει τα έργα υποδομής. Αυτό σημαίνει σταθερότητα» σημείωσε. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από Βουλγαρία προς Βελιγράδι αλλά και Χαλκιδική λέγοντας πως οφείλεται στις καλύτερες διασυνδέσεις. «Ανοίξαμε περισσότερες συνοριακές διαβάσεις, ο κόσμος κινείται, υπάρχει ανταλλαγή τουριστών» σημείωσε.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη φιλοδοξία, όπως είπε, των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Σερβίας για την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής διασύνδεσης και των οδικών αξόνων που συνδέουν τις τρεις χώρες, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα και της βουλγαρικής προεδρίας στην ΕΕ (το πρώτο εξάμηνο του 2018) τη «στρατηγική του Δούναβη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024