Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΝΔ: Το τέλος της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος δεν φέρνει ελάφρυνση

ΝΔ: Το τέλος της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος δεν φέρνει ελάφρυνση

Η ΝΔ χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη το γεγονός ότι τερματίστηκε η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αλλά τονίζει πως αυτή η εξέλιξη οφείλεται στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίες μετέτρεψαν από το 2013 τα διαχρονικά πρωτογενή ελλείμματα σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Η ΝΔ χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη το γεγονός ότι τερματίστηκε η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αλλά τονίζει πως αυτή η εξέλιξη οφείλεται στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίες μετέτρεψαν από το 2013 τα διαχρονικά πρωτογενή ελλείμματα σε πρωτογενή πλεονάσματα.

«Θυσίες, που δεν θα ήταν όλες απαραίτητες, αν από το 2010 είχαμε ακολουθήσει το σωστό μείγμα πολιτικής με συγκράτηση δαπανών αντί για υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως οι συστάσεις διεθνών οργανισμών και οι βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών υποδείκνυαν», σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πρόσθετες θυσίες, που θα μπορούσαν να είχαν τερματιστεί νωρίτερα, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τον Ιανουάριο 2015, όπως αποδεικνύει η ίδια η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OJ L219, 2015/1410/19.08.2015). Σύμφωνα με αυτή, οι πράξεις και οι παραλείψεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το πρώτο εξάμηνο του 2015, οδήγησαν σε αντιστροφή των προβλέψεων για ισχυρή ανάπτυξη, προκάλεσαν αβεβαιότητα, ανέστειλαν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επέβαλαν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς (capital controls) και, τελικά, στη σύναψη τρίτου μνημονίου».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι δυστυχώς σήμερα, ο τερματισμός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος δεν φέρνει ελάφρυνση στους Έλληνες, «και αυτό γιατί η κυβέρνηση ψήφισε το τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 5,1 δισ. ευρώ, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019, και δέσμευσε τη χώρα σε εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, για πολλά χρόνια», υπογραμμίζει η Πειραιώς.

«Ανακούφιση, ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες θα φέρει η αλλαγή του μείγματος πολιτικής που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μείωση φόρων και δαπανών, με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, με ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία» συμπληρώνει η ΝΔ.

Ποτάμι: Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο

Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων για την οικονομία και την ανάπτυξη, επισημαίνει το Ποτάμι, καθώς σήμερα η Κομισιόν αποφάσισε να συστήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το κλείσιμο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος για τη χώρα μας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ποταμιού, «η γενική κυβέρνηση είχε έλλειμμα 15,1% το 2009 το οποίο μείωσε σε πλεόνασμα 0,7% το 2016, την ώρα που η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει ανώτατο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ. H δημοσιονομική ισορροπία που είχε αρχίσει να αποκαθίσταται το 2014 και διαταράχθηκε ξανά το 2015 αποκαθίσταται ξανά αφού οι Έλληνες χρειάστηκε να φορτωθούν και το κόστος των πειραματισμών Τσίπρα-Βαρουφάκη. Οι πολίτες πλήρωσαν το γύρισμα της ελληνικής οικονομίας από τα ελλείμματα στα πλεονάσματα με πολλά χρόνια θυσιών, υπερφορολόγησης, απώλειας μισθών και συντάξεων».

Επίσης, το Ποτάμι θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πανηγυρίσει «αποσιωπώντας ότι χωρίς τις αντιμνημονιακές αυταπάτες τους, τις καταστροφικές επιλογές τους το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τις συνεχείς καθυστερήσεις τους, η έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα είχε γίνει πολύ νωρίτερα».

«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Η δημοσιονομική ισορροπία είναι το πρώτο βήμα. Επενδύσεις, παραγωγή και ανάπτυξη παραμένουν το μεγάλο στοίχημα. Και σε αυτούς τους τομείς δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά, από εκείνους που σκέφτονται με όρους κρατισμού της δεκαετίας του ’80» καταλήγει το Ποτάμι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024