Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η στάση του Κατάρ είναι «λογική», λένε οι ΗΠΑ - αλλά ρίχνουν τον πήχη

Η στάση του Κατάρ είναι «λογική», λένε οι ΗΠΑ – αλλά ρίχνουν τον πήχη

Κατανόηση στην πλευρά του Κατάρ κατά την σφοδρή διπλωματική κρίση που έχει τυλίξει το εμιράτο εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που είπε κατά την εκεί επίσκεψή του πως οι θέσεις του Κατάρ «είναι πολύ λογικές». Ωστόσο, εμμέσως έδειξε πως δεν περιμένει να επιτευχθεί άμεσα η υπέρβαση, λέγοντας πως στόχος του ταξιδιού του στον Αραβικό Κόλπο είναι «να μην κλιμακωθεί η διαμάχη».

Κατανόηση στην πλευρά του Κατάρ κατά την σφοδρή διπλωματική κρίση που έχει τυλίξει το εμιράτο εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που είπε κατά την εκεί επίσκεψή του πως οι θέσεις του Κατάρ «είναι πολύ λογικές».

Ωστόσο, εμμέσως έδειξε πως δεν περιμένει να επιτευχθεί άμεσα η υπέρβαση, λέγοντας πως στόχος του ταξιδιού του στον Αραβικό Κόλπο είναι «να μην κλιμακωθεί η διαμάχη».

Ο Τίλερσον, που επιπλέον έχει εμπειρία και διασυνδέσεις στον Κόλπο ήδη από τα χρόνια που ήταν στην ηγεσία της Exxon Mobil, περιοδεύει σε χώρες της περιοχής με στόχο να μεσολαβήσει στην κρίση που έχει κρατήσει πάνω από ένα μήνα.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος επέβαλαν τον περασμένο μήνα κυρώσεις σε βάρος του Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές ομάδες και συμμαχεί με το Ιράν. Το Κατάρ απορρίπτει τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως το μποϊκοτάζ είναι μέρος μιας εκστρατείας προκειμένου να περιοριστεί η ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική του.

Παράλληλα, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων αραβικών κρατών που μποϊκοτάρουν το Κουβέιτ θα συναντηθούν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον την Τετάρτη στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να συζητήσουν την κρίση.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν πως η κρίση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην επιχειρησιακή της δυνατότητα στα πλήγματα εναντίον της ISIS -στο Κατάρ οι ΗΠΑ χρησιμοποιηούν την αεροπορική βάση του Ουντέιρ, που είναι η μεγαλύτερη μονάδα τους στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον ανησυχεί πως οι εξελίξεις μπορέι να σπρώξουν το Κατάρ πιο κοντά στην σφαίρα του Ιράν καθώς η Τεχεράνη έχει υποστηρίξει το εμιράτο, ανοίγοντάς του διαύλους από θαλάσσης και αέρος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024