Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Γερμανία θέλει χώρες της ΕΕ να «ταυτοποιήσουν ταραξίες» στο Αμβούργο

Η Γερμανία θέλει χώρες της ΕΕ να «ταυτοποιήσουν ταραξίες» στο Αμβούργο

Νέο κύκλο συζητήσεων με φόντο τα επεισόδια στο Αμβούργο προκαλεί η αναφορά πως ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε συνδρομή από τα υπουργεία άλλων χωρών της ΕΕ στην ταυτοποίηση υπόπτων για τις ταραχές κατά τη διάρκεια της G20. Στη γερμανική κοινή γνώμη το θέμα ήδη προκαλεί αντιπαραθέσεις και έχει αρχίσει να συζητείται με όρους «φακελώματος».

Νέο κύκλο συζητήσεων με φόντο τα επεισόδια στο Αμβούργο προκαλεί η αναφορά πως ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε συνδρομή από τα υπουργεία άλλων χωρών της ΕΕ στην ταυτοποίηση υπόπτων για τις ταραχές κατά τη διάρκεια της G20.

Στη γερμανική κοινή γνώμη το θέμα έχει ήδη αρχίσει να συζητείται με όρους «φακελώματος» και τις απόψεις να διίστανται -έστω κι αν ακόμη δεν είναι σαφές το αίτημα που φέρεται να έχει απευθύνει το Βερολίνο στους εταίρους.

To ζήτημα πρέπει να μπει στο πλαίσιο της πολιτικής συγκυρίας: Δύο και κάτι μήνες πριν τις εκλογές, οι εικόνες από τα εκτεταμένα επεισόδια στο Αμβούργο έχουν βάλει στο περιθώριο τις πολυπληθείς και ειρηνικές διαδηλώσεις της G20 και όλη η χώρα συζητά ακόμη το χάος του Σαββατοκύριακου.

Όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν κατακεραυνώσει τα επεισόδια και τους δράστες τους, τους οποίους οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν «μαύρο μπλοκ». Πέραν των δηλώσεων από CDU ή SPD, περισσότερα λέει πως το κορυφαίο στέλεχος της Αριστεράς (Linke) Ζάρα Βάγκενκνεχτ έγραψε τη Δευτέρα στο Facebook: «Βαρεμένοι ταραξίες που δήθεν διαδήλωναν κατά της G20 αλλά στην πραγματικότητα επιτίθεντο σε πολίτες, τραυμάτιζαν αστυνομικούς, έσπαγαν καταστήματα και έκαιγαν οικογενειακά αυτοκίνητα δεν είναι ούτε αριστεροί ούτε έχουν τίποτα να κάνουν με τις επιδιώξεις της Αριστεράς».

«Είναι απλώς εγκληματίες και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστούν» έγραψε μάλιστα η πολιτικός της Linke, μιλώντας προηγουμένως για «λύκους με προβιά αρνιού».

Το ότι τέτοια είναι η στάση που εκφράζεται σε όλα τα σημεία του πολιτικού φάσματος δείχνει πώς αντιλαμβάνεται η Γερμανία τα περιστατικά στο Αμβούργο. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, η κυβέρνηση πιέζεται να βρει τους υπαίτιους και να αποδώσει ευθύνες – και εδώ έρχεται η αναφορά του γερμανικού ομίλου ενημέρωσης Funke που θέλει τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάικο Μάας να ζήτησε από τους υπόλοιπους ευρωπαίους υπουργούς βοήθεια στον εντοπισμό δραστών.

Σύμφωνα με την αναφορά, ο Μάας ανέφερε σε έγγραφό του προς τους ομολόγους του πως «αξιολογούνται πολλές φωτογραφίες και βίντεο [από τα επεισόδια] ώστε να ταυτοποιηθούν οι δράστες, και σε αυτό το σημείο χρειαζόμαστε την υποστήριξη των ξένων εταίρων μας».

Η αναφορά αντήχησε γρήγορα στη γερμανική δημόσια σφαίρα, προκαλώντας ωστόσο ανάμεικτες αντιδράσεις: Χαρακτηριστικά, στο γερμανόφωνο Twitter μετά το δημοσίευμα έγινε trend η φράση «Αρχείο Εξτρεμιστών» -αρκετοί δηλαδή εξέφραζαν την ανησυχία τους πως πρόκειται για «φακέλωμα».

Η υπόθεση ρίχνει επίσης φως σε μία άλλη διάσταση της συζήτησης: Ήδη από το Σαββατοκύριακο είχε αρχίσει να παίρνει έκταση ένας νέος όρος σχετικά με τα όσα έγιναν στο Αμβούργο, το «ταραξίες τουρίστες». Δείχνει τη δυσφορία αρκετών στο ότι μεταξύ των δραστών των επεισοδίων βρίσκονταν και πρόσωπα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν «επί τούτου» ταξιδέψει στη Γερμανία.

Από τους συνολικά 51 που βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση την Τρίτη για τα επεισόδια οι περισσότεροι είναι Γερμανοί υπήκοοι, αλλά μεταξύ τους βρίσκονται και υπήκοοι Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ρωσίας, Ολλανδίας, Ελβετίας και Αυστρίας.

Β. Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024