Ο χειρισμός της διάσωσης ιταλικών τραπεζών προβληματίζει το Eurogroup
Με το θέμα της κρατικής διάσωσης ιταλικών τραπεζών να έχει διχάσει, με πολλούς να μιλούν για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ, το ζήτημα δεν μπορούσε να λείπει από τo σημερινό Eurogroup. Ίσως οι κανονισμοί της ΕΕ περί κρατικής βοήθειας θα πρέπει να αλλάξουν, λέει ο Γ.Ντάισελμπλουμ. Υποστηρικτικός πάντως απέναντι στη Ρώμη ο Σόιμπλε λέει ότι «τα πήγε πολύ καλά» στη διαχείριση των προβλημάτων με τις τράπεζες και πως οι ενέργειές της αποτελούν καλή βάση για περαιτέρω βελτιώσεις.
Με το θέμα της κρατικής διάσωσης ιταλικών τραπεζών να έχει διχάσει, με πολλούς να μιλούν για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ, το ζήτημα δεν μπορούσε να λείπει από τo σημερινό Eurogroup. Ίσως οι κανονισμοί της ΕΕ περί κρατικής βοήθειας θα πρέπει να αλλάξουν, λέει ο Γ.Ντάισελμπλουμ. Υποστηρικτικός πάντως απέναντι στη Ρώμη ο Σόιμπλε λέει ότι «τα πήγε πολύ καλά» στη διαχείριση των προβλημάτων με τις τράπεζες και πως οι ενέργειές της αποτελούν καλή βάση για περαιτέρω βελτιώσεις.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσε πως η εκκαθάριση τον Ιούνιο στην Ιταλία δύο τραπεζών της περιφέρειας του Βένετο δημιουργεί το ερώτημα αν οι κανονισμοί της ΕΕ περί κρατικής βοήθειας θα πρέπει να αλλάξουν.
«Το ερώτημα είναι μήπως οι κανονισμοί περί κρατικής αρωγής, που εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει τώρα να προσαρμοστούν», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση για το αν η δημόσια διάσωση από την Ιταλία των τραπεζών Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza συμβαδίζει με το πνεύμα των ευρωπαϊκών τραπεζικών κανόνων.
Κατά την άφιξή του για την τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως οι τραπεζικοί κανόνες της ΕΕ γίνονται σεβαστοί από την Ιταλία, αλλά πρόσθεσε πως θα διεξαχθεί συζήτηση κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup για ενδεχόμενες αλλαγές στους ευρωπαϊκούς κανόνες περί ανταγωνισμού.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε από την πλευρά του πως η Ιταλία «τα πήγε πολύ καλά» στη διαχείριση των προβλημάτων με τις τράπεζες και πρόσθεσε πως οι ενέργειές της αποτελούν καλή βάση για περαιτέρω βελτιώσεις.
«Τα πράγματα πήγαν πολύ καλά στην Ιταλία», δήλωσε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του σήμερα για τη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Η Ιταλία τα πήγε πολύ καλά σε μια δύσκολη κατάσταση και πιστεύω πως αυτό είναι μια καλή βάση για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, περιλαμβανομένης φυσικά της ίδιας της Ιταλίας. Φυσικά έχουν επίσης μια περίπλοκη πολιτική κατάσταση, αλλά βήμα με βήμα τα πράγματα βελτιώνονται», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Diamond League: Τεντόγλου και Τζένγκο δοκιμάζονται στο Μονακό
- Κόντρα Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη για την ακρίβεια στη Βουλή – «Θα λάβει μέτρα ή θα συνεχίσει να “λυπάται και να θυμώνει”;»
- Ελάτε να μου μιλήσετε, δεν δαγκώνω: Ο Μπιλ Γουόρντ των Black Sabbath μιλά για τις μέρες του σε αναπηρικό αμαξίδιο
- Θεσσαλονίκη: Πτήση προς Σαράγεβο επέστρεψε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λόγω επιθετικού επιβάτη
- «Τον βάλαμε σε τζετ και κάναμε κύκλους για να μην μας δουν» – Πώς η Λίβερπουλ του Κλοπ πήγε να πάρει τον Εμπαπέ
- Hurriyet: Πουλήθηκαν οι S-400 σε άλλη χώρα του Κόλπου – Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις
- BBC: «Στην Άρσεναλ με 40 εκατ. ευρώ ο Τζόλης»
- Η διατροφή που κρατά το κουνέλι σας υγιές, δραστήριο και χαρούμενο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442